Elimize geçen her şey mutlaka başka bir durum için gerekli olur. Sakla samanı gelir zamanı atasözü ile anlatılmak istenen de tam olarak budur. Elimize geçen her bir nesne her ne kadar ilk başta gereksiz gibi gözükse de bir gün sırası geldiğinde işimize yarar.
[1] "Şu anda ihtiyacımız olmayan bir nesneye ilerki bir zamanda ihtiyaç duyabiliriz" anlamında kullanılan bir söz. [2] "En değersiz şeyleri bile saklamalıyız çünkü günün birinde lazım olabilir" anlamında kullanılır. Yani ihtiyacımız olmayan birşeyi saklarsak, ileriki zamanda tekrar kullanabiliriz.
Sakla Samanı Gelir Zamanı Atasözüne Eş Anlamlı Atasözleri
Ak akçe kara gün içindir. Damlaya damlaya göl olur.
Cevap: gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Sakla samanı, gelir zamanı atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Demir tavında, dilber çağında.
"iyilik eden kimseye zamanı geldiğinde başkaları da iyilik ederler" anlamında kullanılan bir söz.
İşe yaramadığı düşünülse bile zamanı geldiğinde önemli bir yer taşır. ''O eşyayı sakın atma, ne demişler Sakla samanı gelir zamanı.'' ''Hiç değerli görülmeyen o ev çok yüksek fiyata satıldı; sonuçta sakla samanı gelir zamanı.'' ''Ben bu eski parayı atmayacağım, nitekim sakla samanı gelir zamanı demişler.''
Günümüzde en çok kullanılan tutumluluk atasözleri şunlardır: Sakla samanı gelir zamanı. Bol bol yiyen, bel bel bakar.
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
İyilik Eden İyilik Bulur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: iyilik eden kimseye zamanı geldiğinde başkaları da iyilik ederler.
Ağaç Yaşken Eğilir atasözünün Türk Dil Kurumuna göre anlamı, insanların küçük yaşlarda daha kolay eğitilebileceklerini anlatan, bir söz anlamındadır. Çocuklar küçük yaşlardayken, her türlü bilgiyle ve beceriyle şekil vermeye elverişlidirler. Yıllar geçip büyümeye başladıklarında eğitilmeleri de zorlaşır.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Gün Doğmadan Neler Doğar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: beklenmedik bir sırada umut verici durumlarla da karşılaşma imkânı vardır.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir.
Ak Akçe Kara Gün İçindir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: çalışarak kazandığımız para, dar zamanımızda bizi sıkıntıdan kurtarır.
Tutumlu olmak ile cimri olmayı birbirinden ayırt etmek gerekir. Tutumlu olmak; insanın harcamalarını giderlerine göre ayarlamasıdır. Cimri olmak ise, insanın ihtiyacı olandan çok daha az harcama yapma davranışıdır.
İşleyen Demir Pas Tutmaz (Işıldar) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: tembel tembel oturan kimse hantallaşır, iş yapma yeteneğini yitirir, çalışan kimse gittikçe açılır, daha yararlı işler yapar.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "sakla samanı gelir zamanı" atasözü; "En değersiz şeyi bile atmayıp saklamalı. Günün birinde işe yarar" anlamına gelir. Bu atasözü de toplumumuzda tutumlu olmayı, maddi anlamda dikkatli davranmayı öğütleyen özlü sözlerden biridir.
Yarın daha önemli bir iş çıkabilir ve bugünkü işten önce onun yapılması gerekir, bugünkü iş yine gecikecek ve başka işler bugünküne ekleneceğinden hepsini yapmaya vakit yetmez.
Kuru laf karın doyurmaz anlamı: Bir gayret göstermeden,bir yatırım yapmadan yalnızca boş sözlerle bir iş yapmak, olumlu sonuçlar elde etmek, mümkün değildir.
"Akıl akıldan üstündür" Atasözünün Anlamı: Bir kişinin aklı, başka bir kişinin aklını aşabilir ve daha üstün olabilir.
Sütten Ağzı Yanan Yoğurdu (Ayranı) Üfleyerek Yer (İçer) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır.
Ağaç ne kadar uzasa göğe eremez atasözü TDK' da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: İnsan ne denli herhangi bir konuda yükselirse yükselsin, her zaman bir yerde durur. Erişilmesi doğa yasalarına aykırı olan yüksekliğe çıkamaz ve bunun sınırlarını aşamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri