Çiçek tohumlarını ekmenin belli bir zamanı bulunmaktadır. Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır.
Çiçek tohumları genellikle bahar aylarında veya yaz başlarında toprağa ekilmektedir. Dış ortamlara ekilecek olan çiçek tohumları için en uygun tarihi beklemeniz gerekmektedir. Ev ortamında çiçek tohumu ekmek istiyorsanız eğer bunun için herhangi bir zaman bulunmamaktadır.
Ocak ayında ekilmesi gereken başlıca çiçekler; ametist, pelesenk, hercai menekşe, sabır ağacı, camgüzeli, begonya ve lobelyadır. Bu ay, ekseriyetle gölgede büyüyen çiçekler ekilir.
Mart ayında ekebileceğiniz çiçekler kısaca şunlardır; gayret çiçeği, kadife, latin çiçeği, deliotu, zinya, peygamber çiçeği, hüsnüyusuf ve floş çiçeğidir.
Tohumlar, paket üzerinde belirtilen derinliğe göre toprağa gömülmelidir. Tohumların üzerine biraz toprak serpilerek hafifçe bastırılmalıdır. Tohumların çimlenmesi için sıcaklık ve nem seviyesinin uygun olması önemlidir. Bu nedenle, saksıya ekilen tohumlar, güneş gören bir yerde tutulmalı ve düzenli olarak sulanmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
Şubat: Yeşil soğan, soğan, sarımsak ve rokanın tohumu ekilir. Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Karanfil bitkisi özellikle sıcak ve ılıman yerlerde daha kolay yetişmektedir. Sıcağı sevmesi sebebi ile özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tohumu ekmek gerekmektedir. Özellikle Nisan ayında ekilmesi iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
Tüplü yani torbada yada saksıdaki fidan ve çiçekler kökleri bir süredir aynı toprakta olduğu için her mevsim ekilebilir ve hiçbir sorun yaşatmadan tutarlar. Çıplak köklü fidanlar yaprakların dökülmesi ve kışın durağan olmaları sonucu genellikle Kasım ve Nisan ayları arası dikilebilirler.
Saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahardır.
Eğer bitkinizi yeni aldıysanız bitkinin yeni ortamına alışması için 2 hafta kadar süre vermeli daha sonra saksı değişimi yapmalısınız.
İlkbahar mevsiminde yemeklerinizde enginar, kuşkonmaz, pancar, barbunya, havuç, bezelye, domates, balkabağı, semizotu, bakla, fesleğen, taze fasulye, arpacık soğan gibi sebzeleri kullanabilirsiniz.
Genellikle ekilecek olan bu ürünler, toprağın ısınmasından sonra ekilmesi gerekecektir. Öncelikle, domates, biber ve patlıcan gibi sıcak iklim türü ürünler bu zamanda ekilmelidir. Bunların yanı sıra, salata, marul, maydanoz, havuç ve kabak gibi soğuk iklim ürünleri de bu ayda dikilebilir.
Ocak ayında roka, dereotu tohumları ekilir. Şubat ayında soğan, sarımsak, roka gibi tohumlar ekilir. Mart ayında salatalık, zeytin, tere, pırasa, rezene, nohut, patates, patlıcan tohumları ekilir.
Uzun ömürlü çiçek çeşitleri arasında en öne çıkanlar ; gelincik çiçeği, ezan çiçeği, çan çiçeği, ekinezya çiçeği, kasımpatı çiçeği ve haseki küpesi olarak sıralanabilir. İlk olarak çan çiçeğini inceleyelim.
Kısa Sürede Yetişen Meyveler
Domates, salatalık, biber, soğan (soğan özellikle çok ama çok kısa bir süre içerisinde yetişir), çilek, sarımsak ve fesleğen oldukça kolay ve hızlı büyüyen meyve ve sebzedir. Bu sebze ve meyveleri saksıya dikerek kısa süre içerisinde yetiştirebilir ve tüketebilirsiniz.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Toprak üzerinde 3 veya 4 santimetrelik aralıklar olması gerekir. Parmak yardımı ile küçük oyuklar açarak tohumlarınızı bu açtığınız oyuk içerisine yerleştirebilirsiniz. Oyuklar içerisine yerleştirilen tohumlardan sonra saksının üzerine 1 veya 2 santimetre kalınlığı geçmeyecek şekilde toprak dökün.
Papatya bir ilkbahar bitkisi olduğundan tohum ekimi için en ideal zaman mart ayıdır. Tohum ekimi işleminin kapalı ve ılık bir ortamda yapılması önerilir.
Çiçek tohumu ilk ekildiğinde toprak nemlenecek şekilde sulandırılmalıdır. Sulama işleminin nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle toprak kurumadan toprak nemlendirilmelidir. Belli zaman aralıklarında toprak kontrol edilmeli ve toprağın susuz kalıp çatlaması engellenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri