Ekmek İsa'nın bedenini, şarap ise İsa'nın kanını sembolize eder. Katolik Kilisesi teolojisi ve litürjisinde, ekmeğin İsa'nın bedenine ve şarabın İsa'nın kanına hakiki anlamda dönüştüğüne inanılır.
Eski Yahudi geleneğine göre Kilise Kutsal Perşembe günü dört önemli hadise kaydeder. Akşam yemeği öncesi Kurtarıcı, havarilerin ayaklarını tevekkülle yıkıyor. Ardından düzenlenen kapalı akşam yemeğinde ekmeği kırıp havarilere dağıtıp onlara şarap içiriyor.
Kutsal komünyonda rahip, ekmek ve şarap vererek ayini yürütmekte; ayinde yenilen ekmeğin İsa'nın bedenine ve içilen şarabın da kanına dönüştüğüne inanıldığı için, Roma Katolik kilisesi bu hizmeti esas görev olarak adlandırmaktadır. Ekmek ve şarap, İsa taparının tanrıyla bir olduğunu göstermektedir.
Katolik inancı ve İncil, alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir Tanrı armağanı olduğunu kabul eder ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. Sarhoşluğa götüren alkol tüketimi günah olarak kabul edilir.
Bugün Ortodokslar'ca kabul edilen yedi sakrament ve özellikleri şu şekildedir: a) Ekmek-şarap âyini. Yeni Ahid'e göre cuma günü çarmıha gerilen Îsâ pazar günü mezarından dirilerek Baba tanrının yanına yükselmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Protestan mezheplerinde şarap sadece Mesih'in kanının sembolüdür. Ruhban topluluklarında bira ve şarap tüketilir. Pentekostaller ve Metodistler gibi bazı Hristiyan grupları günümüzde kişinin alkolden uzak durması gerektiğine inanmaktadırlar. Mormonluğun "Hikmet Sözleri" kitabında alkol tüketimi yasaklanır.
Şarap divan edebbiiyatında bir tasavvuf terimidir. Allah aşkının insana verdiği huzuru ve derinliği ifade eder. Şarabın maddi sarhoşluğu görünüştedir. Ruha ve gönüle bir zenginlik, genişlik ve rahatlık vermez.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır.
Buna göre, Kur'an'da şarap haramdır. Şarabın haram olmasına sebep olan şey onun sarhoş edici özelliğinin bulunmasıdır.
[Not: İçki ve kumar aşamalı şekilde, Maide Suresi 90. ayetiyle kesin olarak yasaklanmıştır.] Ey iman edenler! Kesinlikle şarap (her çeşit sarhoş edici içki ve uyuşturucu), kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal-şans okları (çekiliş oyunları; bunların tamamı), ancak şeytanın işinden birer pisliktirler.
İslâm içkinin az faydasına karşı çok zararını ve onun vereceği faydanın başka şeylerle de elde edilebileceğini göz önüne alarak sarhoşluk veren içkileri ve aynı etkiyi fazlasıyla hâsıl eden uyuşturucu vb. nesneleri kullanmayı haram kılmış, yasaklamıştır.
İnciller'e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
Şapel, Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı, bazen küçüktür ve büyük bir kuruma bağlıdır (örneğin; büyük bir kilise, kolej, hastane, saray, hapishane veya bir mezarlık).
Papaz, Hristiyan din adamları için Türkçede bazen küçümseyici anlamda da kullanılan sözcük. Türkçeye 1300'lü yıllarda Rumca papas sözcüğünden geçmiştir.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Bu tabir meyve suyu, kokulu baharatlar ve baldan yapılan şerbete ironik bir iftiraydı. Hz. Muhammed, neşeli bir grup gencin bahçede sarhoş olduktan sonra tartışıp kavga ettiklerini görünce şarap içimini yasakladı.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Sual: Alkol kullananın yaptığı ibadetler, kıldığı namazlar kabul olmaz mı? Cevap: Peygamber efendimiz bir hadîs-i şeriflerinde; (Bir yudum şarap içene, Allahü teâlâ üç gün gadab eder) buyurmuşlardır. Yani, buna tevbe etmedikçe, üç gün içindeki iyiliklerine sevap verilmez ve günahları affedilmez.
"O DA HARAM, ÖTESİ YOK"
Aynı şekilde toplumda sarhoş edici ürünlerin cins ismi olarak yerleşmiş şarap, bira, şampanya, rakı vs. gibi kavramları, isterse içeriklerinde alkol oranı sıfıra kadar indirilmiş olsa dahi, bir Müslüman bu isimlerle ürün üretemez ve bu ürünleri tüketemez.
Antikite, Dionysos'u her ne kadar şarap tanrısı olarak yüceltmişse de O Anadolu'nun ilksel halkının, bereket bağışlayan toprağı saygısıyla kutsamak amacıyla tasarımladığı bir doğa tanrısıdır.
MEHMET ALİ IŞIK: Meyhane içki içilen yerdir aslında; rakı, şarap hatta zaman zaman votka ve viski bile içilir.
İlâhi aşkı simgeleyen şarap tasavvufta, yerlere ve göklere sığmayan Allah'ın, mü'min gönüllere sığdığı, düşüncesidir. Şarap, vahdetin kendisine benzetileni olarak da kullanılır. “Elest meclisinde vahdet şarabını içenler, ebede kadar mest ve mahmur olarak kalacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri