Ağız sağlığı için sakız çiğnemek öncelikle diş minesini güçlendirir ve diş taşı oluşma riskini azaltır. Dişler arasında oluşabilecek boşlukların önlenmesine yardımcı olarak çürük riskini de azaltır.
Sakız çiğnemenin dişetlerine masaj yapıcı etkisi vardır. böylece dişeti dolaşımı artar.Sigara gibi kötü alışkanlıklardan aklı uzaklaştırır ve stresli hissiyattan rahatlamaya geçirebilir, nefese ferahlık sağlar. Aynı zamanda konsantrasyon arttırır ve diş çürümesini de önleyebilir.
Klinik çalışmalar, yemekten sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnemenin diş çürümelerini önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Şekersiz sakız çiğnemek, tükürük miktarını artırır. Tükürük, dişlerin çürüğe karşı direncini sağlayan en önemli savunma mekanizmasıdır.
Şekersiz Sakızlar Dişlerinizi Temizlemeye Yardımcı Olabilir
Diğer yandan sakız çiğnemek yemek kalıntılarını yıkamak için daha fazla tükürük salınımına sebep olacak, bu da dişleri güçlendirerek diş çürüğüne sebep olabilecek asitlerin seviyesini düşürecektir.
Yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğneme alışkanlığı yaşarsanız, diş çürümesine karşı korumanızı büyük ölçüde artıracaksınız. Ama sakız çiğnemeniz dişlerinizi fırçalamanıza ya da bakım suyu ile çalkamanıza gerek kalmadığı anlamına gelmez. Sadece ekstra bir yarar sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
Şekersiz sakız çiğnemenin ağız ve diş sağlığı için faydalı olduğunu belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çene ve kas yapısının bozulmaması için çiğneme süresine ve şekline vurgu yaptı. Kökdemir, “Sakız çok büyük olmamalı ve 15-20 dakikadan fazla çiğnenmemeli” dedi.
Genel olarak, klinik ve deneysel çalışmalar sakız çiğnemenin dişler üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Şekerli sakızların çürük yapıcı etkisinden dolayı diş dostu olarak nitelendirilen özellikteki sakızların tercih edilmesi önerilmektedir. Xylitollü sakızların diş çürüklerini önlediği düşünülmektedir. ”
Birçok tüketici şekersiz sakız çiğnemenin diş çürüklerini önlediğini ve nefesi ferahlattığını biliyor ama yeni araştırmalar gösteriyor ki sakız kilo kontrolünde de yardımcı olarak kullanılabilir, odaklanmayı, uyanıklığı ve konsantrasyonu arttırır ve hayatın günlük stresini azaltır.
Ağzımızda yaşayan ve şekerle beslenen bakteriler, beslendikçe asit üretip dişleri çürütürler. Dakikalarca süren çiğneme hareketiyle sakızın içindeki şeker tüm ağza yayılır ve bakteriler için oldukça elverişli bir ortam oluşur. Bu durumda sakız çiğnemek faydadan çok zarar verir.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Günde 3 kez dişlerinizi florürlü bir diş macunu ile fırçalamak ve diş ipi kullanmak mutlaka yapılması gerekenler listesinde 1. sıradadır" dedi. Sakız çiğnemenin önemine dikkat çeken Yalçın, "Yapılan araştırmalar yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnenmesinin çürük oluşumunu azalttığını göstermiştir…
Şekersiz sakız, mide asidini düzenleyerek mide ve göğüste yanma hissini ortadan kaldırır. Tükürüğün mide asidini nötralize etmesini sağlar. Yemekten sonra asitliği önlemeye yardımcı olmak için bir parça şekersiz sakız veya bikarbonat sakızı çiğneyin. Şekerli ve nane aromalı sakızlardan kaçının.
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Özellikle ağız ve diş sağlığı için kullanımı oldukça yaygındır. Karanfil yağı veya suyu, diş eti iltihapları, diş çürükleri, ağız yaraları gibi sorunların tedavisinde kullanılabilir.
İngiltere'de yaşanan bir olay yeniden gündeme geldi. Bir günde 7 saat boyunca sakız çiğneyen Liverpoollu Claire Embleton, yıpranan çenesi için büyük bir ameliyat riski ile karşı karşıya kaldı. Kadın ameliyat sonrası yüzünde iz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp iltihaplı sıvının boşalmasına yardım eder. Çene hareketleri ve hafif kulak masajı etkili olabilir. Papatya, ıhlamur gibi sıcak bitki çayları içmek ve bunların buharını teneffüs etmek boğaz enfeksiyonuna bağlı iltihaplanmanın hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Sabah vakti şekersiz olmak kaydıyla 1 saat boyunca sakız çiğnemenin yaklaşık 60 kcal'e bedel olduğu bilinmektedir. Ayrıca da yemek yemeye başlamadan önce ve sonra sakız çiğneyenlerin çiğnemeyenlere göre %5 daha çok kalori yakabildikleri gerçeğini ortaya çıkardı.
Birçok sporcu tarafından oyunun zihinsel tarafına bir yardımcı olarak görülen sakız çiğneme eylemi, bir basketbol maçının içerebileceği tüm strese uyum sağlamanıza yardımcı oluyor olabilir.
Uzmanlar uyarıyor 20 dakikadan fazla sakız çiğnemek çene kaslarını gevşetebiliyor. Özellikle tek tarafla değil çenenin iki tarafıyla da çiğnemek gerekli. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.
Binlerce yıllık geçmişe sahip olan ve geleneksel tıpta da kullanılan günlük sakızı birçok rahatsızlığın bitkisel yolla tedavisinde kullanılmaktadır. Günlük ağacından elde edilen sakız, özellikle öksürük kesici, antiseptik, mide yaralarını iyileştirici, balgam söktürücü, kuvvet verici gibi birçok özelliğe sahiptir.
Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.
Sakız çiğnemenin yüz kaslarını çalıştırması, düzenli egzersizle karşılaştırılabilir. Sakız çiğnemek, kasları sürekli olarak hareket ettirerek, kas gücünü artırır. Bu, yüz kaslarını sıkılaştırarak ve yaşlanma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olarak yüzün daha genç ve dinç görünmesine katkıda bulunur.
Bunun nedenlerinden birini kısaca açıklayacak olursak; sakız çiğnerken düzenli olarak sıkılan çene kası, güçlü bir kas olduğu için beyne giden damarlardan daha çok kan pompalamasıyla beraber oksijen seviyesini yükselmesinden kaynaklandığı düşünülmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri