Sakız çiğnemek dental plağın pH'ını artırıp asiditesini azaltır. 3- Yeni oluşmakta olan çürükte tamir sürecine olumlu katkıda bulunur. Yapılan çalışmalar yemekten veya atıştırmalardan sonra şekersiz sakız çiğnemenin çürük başlangıcı lezyonlarını azalttığını ortaya koymaktadır.
Ancak ilerleyen zamanlarda dişte çeşitli sebeplerden iltihap gelişebilir ve dişin tekrar tedavisi gerekir. Kanal tedavisi boyunca nelere dikkat edilmelidir? Tedavi boyunca tedavisi yapılan dişin olduğu bölgede kuruyemiş ve benzeri sert yiyeceklerden ve sakız gibi yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır.
Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp iltihaplı sıvının boşalmasına yardım eder. Çene hareketleri ve hafif kulak masajı etkili olabilir. Papatya, ıhlamur gibi sıcak bitki çayları içmek ve bunların buharını teneffüs etmek boğaz enfeksiyonuna bağlı iltihaplanmanın hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Ağız sağlığınızı daha iyi hale getirmek için, çürüklere karşı gelen sakızlar çiğnemenize gerek yok. Şekersiz herhangi bir sakızı çiğnemek dişlerinizin yüzeyindeki yemek kalıntılarını kaldıracağı için diş çürüklerini önlemeye yardımcı olabilir.
Nikotinsiz sakızlar, sigara içme dürtüsünü azaltarak sigara bırakma sürecini kolaylaştırır. Sakız çiğnemek ayrıca sindirim sistemini de destekler. Özellikle yemekten sonra, mide asidini nötralize eden tükürük üretimini artırarak, mide ekşimesi ve reflü gibi sindirim problemlerine iyi gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Ağız ve Diş Sağlığına Destekler
Sakız çiğnemenin, nefesimizi ferah tutmaya yardımcı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bunun yanında vücuttaki en güçlü savunma mekanizması olan tükürük salgısını da artırmaktadır. Bu nedenle gün içinde sakız çiğnemek iyi bir seçenek olacaktır.
Günde En Fazla Kaç Saat Sakız Çiğnenmeli? Severek yapılan bir aktivite olan sakız çiğnemek belli bir süreden sonra zarar vermektedir. Uzmanlar günlük sakız çiğneme süresinin ortalama 15-20 dakikayı geçmemesi gerektiğini savunmaktadır.
Ağız sağlığı için sakız çiğnemek öncelikle diş minesini güçlendirir ve diş taşı oluşma riskini azaltır. Dişler arasında oluşabilecek boşlukların önlenmesine yardımcı olarak çürük riskini de azaltır.
Günümüzde antiseptik özelliğinden dolayı ağız hastalıklarında, özellikle diş eti hastalıklarında kullanılıyor. Çam sakızı, hem diş etlerini güçlendirici hem de yapışkan özelliğinden dolayı ağız içerisindeki yemek artıklarını temizleyebildiğinden faydalı bir ürün.
Kalori harcatır: Mayo Clinic Uzmanları yaptıkları bir deneyde, sakız çiğnemenin saatte 11 kalori yakımını sağladığını hesaplamışlardır.
Sakız çiğnemek, çene ve çevresindeki kemikleri esnetir. Sakız çiğnemeyi en aza indirin. Özellikle soğuk havalarda boyun ve çene bölgenizi korumaya gayret edin.
Bunun nedenlerinden birini kısaca açıklayacak olursak; sakız çiğnerken düzenli olarak sıkılan çene kası, güçlü bir kas olduğu için beyne giden damarlardan daha çok kan pompalamasıyla beraber oksijen seviyesini yükselmesinden kaynaklandığı düşünülmekte.
Oluşan bu şişlik, en fazla 5 gün sürmelidir. Diş şişmesi yaşandığı takdirde yapılması gereken en etkili çözüm dişleri düzenli ve sık sık fırçalamaktır. Ayrıca her diş fırçalama işleminin ardından, iltihap tamamen geçene kadar uygulanacak olan ağız gargarası, diş eti şişmesini oldukça rahatlatacaktır.
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Tuzlu su ile gargara yapın
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Diş etlerini ne rahatlatır? Tuzlu su ile gargara yapmak diş etlerini rahatlatmaktadır. Eğer diş etlerinizde ağrı varsa, ağrılı bölgeye buz ile basınç uygulamak sizi rahatlatacaktır. Ağrı olan bölgeye karanfil sürmek de rahatlatıcı etki gösterir.
Sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ancak bu bölgede fırçalama ve temizlemeye özenle devam edilmelidir. Dolgu tamamlandıktan sonra bu diş de ağızdaki diğer dişler gibi çiğneme işlemine katılacaktır.
Şekersiz sakız çiğnemenin ağız ve diş sağlığı için faydalı olduğunu belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çene ve kas yapısının bozulmaması için çiğneme süresine ve şekline vurgu yaptı. Kökdemir, “Sakız çok büyük olmamalı ve 15-20 dakikadan fazla çiğnenmemeli” dedi.
Günde 3 kez dişlerinizi florürlü bir diş macunu ile fırçalamak ve diş ipi kullanmak mutlaka yapılması gerekenler listesinde 1. sıradadır" dedi. Sakız çiğnemenin önemine dikkat çeken Yalçın, "Yapılan araştırmalar yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnenmesinin çürük oluşumunu azalttığını göstermiştir…
GECE SAKIZ ÇİĞNEMEK GÜNAH MI? Sakız içerisinde yer alan maddeler içerisinde İslam dininde haram olan gıdalar içermedikçe tabi olarak helaldır ve çiğnenmesinde hiç bir mahsur yoktur. Geleneksel olan ve daha çok eski büyüklerden duyulan geceleri veya akşamları sakız çiğnenmez sözünün İslam dininde bir dayanağı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri