Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Diş teli takanların dikkat etmesi gerekenler
Asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Yapışkan yiyeceklerden tüketmemelidir. Sert ve ısırarak yenilen yiyecekleri tüketmemelidir. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.
Kola, soda, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Meyveler içinde çekirdekleri çıkararak tüketilmelidir. Telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin tümü yasaklanmıştır. Bunun dışında diş tellerine zarar vermeyecek her yiyeceği tercih edebilirsiniz, çorba, sulu yemekler, makarna, balık bunlara örnektir.
Özellikle sert yiyecekleri yemek diş tellerinizin hasar görmesine ve hatta kırılmasına neden olabilir. Bunun yanında, yediğiniz dondurmanın çeşidine bağlı olarak çiğneme sırasında tellerinizin kırılması durumları ile de karşılaşabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Bir yetişkin olarak, diş teli takmanın öpüşmeyi tuhaf hale getireceğinden endişeleniyor olabilirsiniz. Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir.
Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir. Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Braketlerle Beslenme
-Yüksek oranda şeker ve asit içeren kola, fanta, gazoz vb. içecekler içilmemelidir. -Sakız, lokum, jelibon, karamel gibi yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. -Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
Küçük lokmalar halinde gıdalar tüketilmelidir. Et, köfte, makarna, pilav, ekmek ve lahmacun gibi birçok gıdanın tüketilmesinde aslında bir mahsur yoktur. Burada önemli olan husus, gıdaların mutlaka ve mutlaka, bıçakla, elle, çatalla küçük lokmalar haline getirilip, ondan sonra tüketilmelidir.
Bu yiyeceklerin dışında diş tellerinize zarar vermeyecek çorba, sulu yemekler, makarna, tavuk, deniz mahsulleri gibi yumuşak yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Yani bu hücreler birleşerek bir tarafta kemik yıkarlar, diğer tarafta ise kemik yaparlar. Bu sayede dişler hareket edebilirler. Ortodontik tedavi sırasında dişlerin sallanması gayet doğaldır.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş teli'ne zarar veren ve tedavi boyunca yenmemesi gereken yiyecekler ile içecekler; Sert kuruyemişler (fıstık, fındık, leblebi ve badem gibi) Sert gıdalar (tost, sandviç, kızarmış ekmek ve simit vb.) Patlamış mısır.
Bu tercihler sonucunda da pek çok braket türü üretilmekte, bireylerin ihtiyaçları analiz edilerek süreç istenen düzeyde ilerlemeye çalışmaktadır. Sigara kullanımı sağlıklı diş yapısının oluşturulmasından ötürü diş teli tedavisi boyunca ve sonrasında önerilmemektedir.
Diş teli ile denize, havuza, spaya ve saunaya girilebilir.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Asitli içeceklerin (kola, fanta vs) ortodontik tedavi sırasında içilmesi doğru değildir. Çok isterseniz çok seyrek olarak ve pipet kullanarak içebilirsiniz, ancak en kısa sürede dişlerinizi fırçalamalısınız.
Braket Kırılması
Dişlerin üzerine yapışan braketler, bazen sert gıdaların tüketilmesi, darbe alması, sert yiyecek çiğnenmesi, ağızda yabancı bir cisimle temas etmek veya düzenli diş fırçalama işleminde aşırı güç uygulamak sonucunda yerlerinden çıkabilir.
Ortodontik Tedavilerde Yeme ve İçme Kuralları;
Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri