Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırıyor.
Şarküteri ürünlerinin birçoğu çiğ tüketildiğinde, vücutta bakteri üremesine sebep olur. Özellikle sosisin yarı çiğ tüketilmesi ve salamın çiğ olarak yenmesi, listeria bakterisinin bağırsaklara girmesine ve üremesine sebep olur. Dolayısıyla bu besinleri küçük parçalar halinde çok kızartarak tüketmek gerekir.
Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri bağırsak ve pankreas kanseri riskini arttırıyor. Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı.
Salam – sosis gibi işlenmiş ürünler paketleri açılmadıysa son kullanma tarihine kadar buzdolabında dayanabilir. Paket açıldıktan sonra buzdolabında dayanma süresi 3 gündür. Bu tip şarküteri ürünlerini dondurucuda da saklayabilirsiniz ama pek tercih edilen bir yöntem değildir.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
İlgili 33 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırıyor.
Türkiye'de ve dünyada dondurmadan pastaya, süt ürünlerinden salam, sosise kadar pek çok işlenmiş gıdada kullanılan Karmin maddesi, Meksika'da yetişen bir böceğin kanından elde ediliyor. Karminik Asit isimli katkı maddesi, kaktüsleri yuva edinmiş bir böcek türünden elde ediliyor.
Yaşamın devamlılığı için gerekli bir besin maddesi olan protein en çok ette bulunmaktadır. Ve tabii bu etler arasında kırmızı etin önemi büyüktür. Özellikle dana salam bu açıdan değerli bir besindir. Sağlıklı koşullarda üretilen bir salam vücuda enerji sunması, metabolizmayı güçlendirmesi yönünden değer taşımaktadır.
Salam ısıl işlem gören bir şarküteri ürünüdür. Sıcak olarak tüketildiği gibi çiğ olarak kahvaltılarda veya salatalarda yiyebilirsiniz. Genellikle sandviç, tost ve pizzalar hazırlanırken salam tercih edilir. Doyurucu olması yönüyle sık tercih edilen bir besindir.
İster bir hediye sepeti isterse bir kokteyl parti için alınmış olsun, açılmamış tüm salam ve benzeri yiyecekler oda sıcaklığında saklanabilir. Açıldıktan sonra, büyük bir kısmı paketinde olsa bile, bakterilerden etkilenip açılmış kenarından küfleneceği için bu ürünleri buzdolabında saklayın.
Sucuk nihayetinde işlenmiş bir gıdadır. Ancak kontrollü tüketilmesi halinde sucuğun sağlık için bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Salam, etin tuz ve is gibi çeşitli koruyucularla işlendikten sonra bir müddet bekletilmesiyle elde edilen ürünlere verilen genel addır.
Şarküteri ürünleri arasında yer alan salam, genellikle çiğ bir şekilde tüketilir. Sandviçlerin içinde sık sık kullanılır. Fıstıklı, parmesanlı, füme, dilimli ve sade çeşitleri mevcuttur. İsteğe göre tavada veya fırında kızartılabilir.
Çiğ salamı kahvaltıda çocukların önüne koymak, onun hastalanmasına hizmet etmektir. Bu olur şey değildir! Kıl kurdunun yumurtaları iç çamaşırları ve yatak çarşaflarda bulunabildiğinden çamaşırlar yüksek ısıda yıkanmalı ve ütülenmelidir.
Ambalajlardaki tüketim önerilerini takip edip tüketmenizi rica ederiz. Genel tüketim alışkanlığı ve lezzet açısından salam ürünleri çiğ olarak sandviçlerle tüketilebilir. Ancak sosis ürünlerini pişirerek tüketmek daha lezzetlidir.
Pişmesi çiğ yenmesinden iyidir.
SALAM ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Öncelikle kalite standartlarına uygun, sertifikalı, onaylanmış ürünler tercih edilmelidir. Salamın dış görünüşünde herhangi bir küflenme ya da bozukluk olmamasına dikkat edilmelidir. İç ve dış kısmının farklı renklerde olmaması ve kötü kokmaması da önemli noktalar arasındadır.
Salamın 1 porsiyonu (50 gr) 150 kalori, 1 ince dilimi (15 gr) 45 kaloridir. Salamın 100 gramı 4.29 gram karbonhidrat, 10.91 gram protein, 26.13 gram yağ içermektedir.
Pınar Açbitir Hindi Salam, kahvaltılarda veya sandviçlerde çok sık olmayacak şekilde tüketilebilir. Tüketileceği zaman 2 ince dilim tüketilmesi yeterlidir.
Ham madde olarak öncelikle sığır eti kullanılmasına karşılık, çeşidine göre diğer etler de (tavuk, hindi gibi) salam yapımında kullanılır.
Etler uygun kıvama geldikten hemen sonra beş diş sarımsak eklenerek mutfak robotunda karıştırmaya devam edilir. Bu işlemi tamamladıktan sonra malzemeleri mutfak robotundan çıkartıp karabiber ile tuzu ekleyerek iyice yoğurulur. Bu aşamada yapılacak olan salamın türüne göre Antep fıstığı ilave edilir.
Marketten aldığımız konserve ürünler, salamura ürünleri ve pastırma, salam, sucuk ve sosis gibi yiyeceklerden biraz daha uzak durun. Bu tür besinleri yediğinizde vücudunuz su tutar. Dolayısıyla da, gün içerisinde daha şişkin hissedin.
Çünkü ölü bir böceğin düz durabilmesi çok kolay değildir. Öldüklerinde bacakları ağırlık taşıyamacak duruma gelir ve düşerken vücutlarının en ağır bölgesi olan sırt kısımları yere çarpar. Sırt kısımlarının yüzey hacmi geniş olduğu için böcek bu şekilde düştüğünde bacakları havaya bakacak şekilde kalır.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır. Ateş karıncası, pireler ve bal arıları da oldukça zehirli böcek türleri arasında yer almaktadır.
Yıllardır iddia edilen bir kişinin uyurken yılda sekiz kadar örümcek yediği iddiası bilim insanları tarafından yalanlandı. Bu inancın tamamen uydurma olduğunu söyleyen Scientific American bilim insanları, bu şehir efsanesini araştırıp iddianın tamamen saçma olduğunu ortaya çıkarttı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri