Kare cam yada saklama kabına tuzu serip üstüne balıkları dizip tekrar üstüne tuz koyuyoruz. Böyle tuz ve balık devam edip bittikten sonra 7-10 gün boyunca balkonda yada cam kenarında bekletiyoruz. Devamında yenilecek kadar alıp üç dört kere suda bekletip tuzunu aldıktan sonra zeytinyağı ve limonla servis ediyoruz.
Yapılışı: Balık kızartılmadan önce suda bir iki saat bekletilir. Sudan alınan balıklar süzgeçte iyice süzülür. Kâğıt havlu arasında tamamen suyu alınan balıklar kor ateşte ya da elektrikli ızgarada kızartılır. Yanında ayran aşı veya bulgur pilavıyla yenir.
Salamura olarak hazırlanan lakerda, buzdolabında 30 gün boyunca muhafaza edilir. Kavanozun kapağının güvenli olmasına dikkat edebilirsiniz. Eğer lakerdayı daha sonra yemek için hazırlıyorsanız, buzluk poşetine aktarıp derin dondurucuda daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Tuz katı kalın olmalı, balık bir tuz tepesinin altında kalmalı. Arzuya göre üzerine limon dilimleri yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Pişirme süresi tamamlandığında tuz katmanı hafif bir renk almış ve sertleşmiş olmalı.
Servis için:
Salamura hamsileri kavanozdan çıkarıp iyice süzdükten sonra, isteğe göre zeytinyağı, limon ve taze soğan ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
İlgili 31 soru bulundu
İçerdiği cıva nedeniyle hakkında bazı söylentiler olan konserve ton balığı, tüketim sınırı aşılmadıkça, oldukça sağlıklıdır. Çoğu balık türünde cıva bulunduğu unutulmamalıdır. Onun dışında 100 gramında 20-24 gram protein bulunan konserve ton balığı aynı zamanda A, B, D vitaminleri, kalsiyum ve potasyum içermektedir.
Hamsiler kılçıkları çıkacak şekilde ayıklanır yıkanır ve süzgeçte süzdürülür. Daha sonra tuz kekik karabiber arzu ettiğiniz miktarda eklenir. 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsak eklenir ve balıklar harmanlanır. Üzeri streçler kapatılıp buzdolabında 4 saat kadar marine edilmesi beklenir.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Fırında balık pişirme yöntemlerinden birisi de balığı tuzla kaplayarak pişirmektir. Bu şekilde balıklar hem daha yumuşak ve lezzetli olur, hem besin değerlerini kaybetmez, hem de yağda pişirilen balıklar gibi mideyi yormaz. Tuzda balık genel olarak lagos, sinarit veya levrek gibi iri balıklarla yapılır.
Fazla tuzu başka bir tarafa alın, balığın kabuğunu kaldırın. Balığı bir servis kaşığı ile tabaklara paylaştırın. Yanında bol yeşillikli bir salata, roka, tere, soğan ve limon dilimleri ile servis edin.
Kare cam yada saklama kabına tuzu serip üstüne balıkları dizip tekrar üstüne tuz koyuyoruz. Böyle tuz ve balık devam edip bittikten sonra 7-10 gün boyunca balkonda yada cam kenarında bekletiyoruz. Devamında yenilecek kadar alıp üç dört kere suda bekletip tuzunu aldıktan sonra zeytinyağı ve limonla servis ediyoruz.
Tuz, esas itibarı ile etin ya da balığın içindeki suyu (nemi) almak suretiyle koruma işlemini gerçekleştiriyor. Aslında saklama yöntemlerinin hepsi şu ortak prensibe dayanıyor: Eğer balığın dokularında bulunan su oranı azaltılabilirse, o zaman, çok sıcak ortamlarda bile enzimlerin faaliyeti tamamen durur.
Ancak bu ülkelerde kullanılan tuz oranı yüzde 8 civarındadır. Balığın yüzde 8 oranında tuzlanarak tüketilmesinin bile kanser açısından risk oluşturduğu bilinmektedir. Dünyanın çeşitli yerlerinde bu tür ürünlerin fazlaca tüketilmesinin, kansere yol açtığı belirlenmiştir'' dedi.
Başlıca balık pişirme teknikleri; kızartma, ızgara, buğulama, haşlama, buharda, fırında ya da güveçte pişirmedir.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Mevsimine göre taze balık tüketin
Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı tüketilmesini öneren uzmanlar, doğal ortamda yetişmiş yağlı balıkların omega 3 yönünden daha zengin olduğunu söylüyor. Sardalya, uskumru, hamsi, morino, somon, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balıklardır.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Balık pişirirken her zaman derili tarafı altta gelecek şekilde hafif yağlanıp pişirilmesi tava veya ızgaraya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecektir.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
Ayrıca hamsiyi fazla pişirmek protein kaybına sebep olacağı için az pişirmek, hafif sulu bırakmak doğru olacaktır. Hamsiyi pişirirken tavsiye edilen en sağlıklı yöntemler buğulama, ızgara, yahni ya da fırınlamadır.
Hamsi fırında 30 dakikada pişer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri