Salamura yaparken salamura tuz ya da kaya tuzu denilen, sofralık tuzdan iri, kristal yapıda bir tuz kullanılır. Bu tuz, içinde daha az iyot bulundurduğu için sofralık tuzdan çok daha lezzetli bir yapıya sahip. Sofralık tuz gibi kimyasal bir süreçten ve işlemlerden geçmediği için oldukça sağlıklı.
Berrak yapısı ve tortusuz olma özelliği ile öne çıkar. Halk arasında deniz tuzu ya da turşuluk tuz olarak tanınan salamura tuz, iyot içermediği için sofra tuzundan daha sağlıklıdır ve yemeklere daha fazla tat katar. Salamura tuz, sofra tuzu kadar yaygın bir kullanıma sahip değildir.
Diğer bazı tuz çeşitleri;
İri Salamura Tuz: Doğrudan son tüketiciye sunulan, özellikle evlerde konserve, turşu, salamura, vb. ürünlerin yapımında gıda muhafaza amaçlı kullanılan iyot içermeyen işlenmiş veya yer altı kaynak tuzudur.
İri salamura tuzu; turşu, salça, zeytin, peynir ve konservelerin yapımında kullanılabilir. Turşularda ve yaprakları salamura etmek için de deniz tuzu etkilidir.
Salamura ya da turşu tuzu olarak da marketlerde satılan kaya tuzunu tercih etmelisiniz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun lezzetini ve dayanıklılığını artıracaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Dövülmüş halde küçük plastik şişelerde satılan salamura tuz, kristal tuz gibi yemeklere, salatalara ve hamur işlerine eklenir. Salamura tuz, sofra tuzu gibi kimyasal işlemlere tabi tutulmadığı için tuzluktan akmaz. Bunun için sofraya getirileceği zaman küçük tabaklar içinde masaya konulmalıdır.
Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
Salamura yaparken salamura tuz ya da kaya tuzu denilen, sofralık tuzdan iri, kristal yapıda bir tuz kullanılır. Bu tuz, içinde daha az iyot bulundurduğu için sofralık tuzdan çok daha lezzetli bir yapıya sahip. Sofralık tuz gibi kimyasal bir süreçten ve işlemlerden geçmediği için oldukça sağlıklı.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Ayrıca yaprağınız hala tuzluysa hazırlayacağınız iç malzemesine tuz koymayarak durumu eşitleyebilirsiniz. Kısaca yaprak tuzunun giderilmesi, birkaç defa su ile yıkayıp ardından sabaha kadar suyun içinde bekletilerek ya da bol su ile yıkayıp en az 1 saat kadar süreyle bekletip kullanılarak giderilebilir.
Daha doğal ve sağlıklı olduğu öne sürülen kaya ve deniz tuzunun, sofra tuzundan hiçbir farkı olmadığı belirtildi! Deniz tuzu ile kaya tuzunun farkı yokmuş!
Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur. Bunun için kaya tuzu mu, sofra tuzu mu, deniz tuzu mu? sadece bu kişisel damak tadı açısından tercih olabilir, fazla tuz tehlikelidir” diye konuştu.
Kaya tuzu daha saf ve içeriğinde daha yüksek oranda mineral var. Bu nedenle; kaya tuzu, deniz ve göl suyuna göre saflığı ve mineral zenginliği açısından daha kaliteli. Ancak kaya tuzundaki bazı mineraller radyoaktivite içeren zararlı mineraller olabilir.
Endüstriyel adıyla 'halite' olarak da bilinen kaya tuzu, sofra tuzu olarak tüketilen tuzun rafine edilmemiş, mineral bir sodyum klorür formudur. Okyanuslar veya göller gibi geniş tuzlu su birikintilerinin buharlaşması sonucu kaya tuzu madenleri oluşmuştur.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli. Altın oran denen karışımda, su, sirke ve tuz olmalı. Bir litre suya bir çay bardağı sirke, iki buçuk çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu konmalı.
Deniz tuzu sodyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer 90 minerali doğal halde bulundurur. Bu maddeler tuza lezzetini ve rengini verir. Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
İyotun olmaması da, kansere yakalanma nedenlerinden biri. TEHLİKELİ OLAN SOFRA TUZU! KAYA TUZU TANSİYONU YÜKSELTMEZ, DÜŞÜRÜR!
Salamura kelimesi Türkçe'de "tuzlu suya yatırma" anlamına gelir. Venedikçe salamóra "tuzlu suya yatırma" sözcüğünden alıntıdır. Venedikçe sözcük Latince sal "tuz" ve Latince muria "balık ve et saklamakta kullanılan baharat karışımı" sözcüklerinin bileşiğidir.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Genellikle Turşu da kullanılmasını tavsiye edilen tuz çeşidi kaya tuzudur. Salamura olarak da bilinen turşu tuzu, normal sofra tuzu gibi ince bir yapıya sahip değildir. Salamura tuzu ile kurulan turşularda yumuşama olmaz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun dayanıklılığı ve lezzetini artıracaktır.
Turşu kurarken olmazsa olmaz bazı malzemeler var bunlardan ilki ve en önemlisi tuz. Turşuluk tuz, normal sofra tuzları gibi ince değil. Turşu kurarken iri salamura tuzu kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri