Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da salata sosu dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Salata adi karışıma örnektir. Katı – katı karışımlardandır.
Salata heterojen bir karışımdır.çünkü karışımın (Salata) içinde olan maddeleri fark edebiliyoruz, dibe çökme de yaşanabiliyor. bu da heterojen karışımların özelliğidir.
☞ Salata saf bir madde değildir. Salata karışım maddesidir.
Salata, heterojen bir karışımdır.
İlgili 25 soru bulundu
Meyve salatası değişik meyvelerden oluşan bir karışımdır. Saf su ve tuzlu su görünüş olarak birbirinden farksızdır. ve heterojen karışım olarak ikiye ayrılır. denir.
Heterojen karışımlar kendi aralarında süspansiyon, emülsiyon, aerosol ve koloit gibi gruplara ayrılır. Yer altından çıkarılan maden filizleri, kaya parçaları, odun parçaları, bir bitki yaprağı, sis, ayran, petrol su karışımı, beton parçası, toprak heterojen karışımlara örnek verilebilir.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad.
Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da salata sosu dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı. Kimi zaman içine et ya da peynir gibi yiyecekler de konulur. Mevsimine ve yapıldığı yöreye özgü sayısız çeşidi yapılır.
Birbiri içerisinde çözünmeyen ya da bir bütün haline gelmeyen, iki farklı madde olarak sıvı içerisinde kalan unsurlar örnek verilebilir. Bu bağlamda Zeytinyağı ile su en çok değerlendirilen ve bu konuda öne çıkan örnekler arasında yer almaktadır.
Maddelerin birbiri içerisinde karışmaması ile beraber ve her yere yayılmaması adi karışım olarak bilinmektedir. Aynı zamanda heterojen karışım olarak ifade edilir. Heterojen karışım ise maddelerin her yerde aynı oranda karışmaması üzerinden anlatılır.
Karışımlar, homojen, heterojen, basit karışımlar ve çözeltiler olarak dört ana grupta toplanır.
Homojen karışım ya da türdeş karışım, her yerinde aynı özellik gösteren karışımlardır. Heterojen karışım ise bunun tam tersi özelliklere sahip karışımlardır. Aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır.
Kolloitler, ilgili fazlara bağlı olarak üç genel ad altında toplanabilir. Soller, aeorosoller ve emülsiyonlar. Soller, bir sıvıda bir katının ya da bir katıda bir başka katının dağılmasıyla oluşan kolloitlerdir. Su içinde dağılmış altın kümeleri, suda dağılmış kil solleri, kolloidal silika(kum) sol örnekleridir.
Malzemeler: Domates, soğan, tuz, pul biber, kırmızı toz biber, sumak, maydanoz, yeşil biber, nar ekşisi, limon ve ceviz. Salatanın en önemli püf noktası her zaman malzemelerin kalitesi ve taze olmasıdır.
Düşük kalorisi ile gönülleri fetheden salata, büyük miktarlarda yendiğinde midede şişme yaratıyor. Normalinde sıkıntı yok tabi, önemli olan büyük porsiyonlarda.
Salata kelimesi Türkçe'de "tuzlu suya yatırılmış sebze, turşu" anlamına gelir.
1 Salata, iştah açmak amacıyla sebzelerin genellikle pişirilmeden, taze bir şekilde bir araya getirilmesi ile yapılan yardımcı bir yemek olma özelliği taşıyor.
Besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılmaktadır. Bu besin ögeleri vücut işleyişinde birbiri ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilidirler.
Salatalığın besin içeriği yüksek oranda sıvı içerir. İçeriğinde karbonhidrat, çözünebilen ve çözünemeyen lifler, yağ asitleri, amino asitler, vitaminler ve mineraller bulunur. Manganez, magnezyum, sodyum, potasyum, biyotin, silika, fosfor ve bakır bu minerallerdir.
Sebze Grubu
Bu grup besinler vitamin, mineral, posadan zengindir. Sarı-turuncu renkler C vitamini, yeşil yapraklı olanlar A vitamini, E vitamini ve folik asit içerirler.
Kolloit bir madde olup homojen görünse bile, heterojen bir karışımdır. Normal bir erişkinin vücut ağırlığının ortalama 1/13'ünü oluşturmaktadır. Kan sürekli hareket halinde olan sıvı bir yapıdadır ve kan hücrelerinden oluşur.
Birbirine eşit olmayan yoğunluklara sahip iki farklı maddenin birbirine karışmasıyla oluşan karışımlara heterojen denir.
Bazı karışımlar her yerinde aynı özellikleri göstermektedir. Ancak bunun tam tersi aynı özellik göstermeyen karışımlarda bulunmaktadır. Bu karışımlara heterojen karşımlar denilmektedir. Heterojenin sözlük ifadesi de ayrışık olarak belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri