* Yemeğe çorba ya da salatayla başlayın. Öğle ve akşam yemeklerinde et ya da tavuk suyuna ve bol sebze ile yapılan çorba ya da büyük bir porsiyon salata iyi bir seçimdir.
10 Salatanın yemeklerden önce ordövr ya da birinci yemek olarak yenmesi ise ilk olarak Fransızlarda ortaya çıktı. Bir rivayete göre, salatanın 'iştah açıcı' olduğuna inanan Fransızlar, bu nedenle salatayı yemeklerden önce tüketmeye başlamışlar.
Obezite Doktoru Dr.Fevzi Özgönül, geceleri salata ve meyve tüketilmemesi önerisinde bulundu. Dr. Fevzi Özgönül, “Gece rahat bir uyku uyuyabilmemiz için sindirim sistemimizin dinlenmeye geçmesi gerekir, bu nedenle gece mümkün olduğunca çiğ ve hazmı zor olan salata ve meyve yememeliyiz.
Sadece salata yiyerek beslenmek tek çeşit yemek anlamına gelir. Bu durumda vücut protein ve karbonhidrat almadığı için kendini sindirmeye başlar ve yağ kaybı yerine kaslardan kilo kaybedilir. Kas kaybı metabolizma hızını yavaşlatır.
Sebzelerin lif (posa) içeriklerinin yüksek olması sebebiyle tok tutucu, bağırsak sağlığını koruyucu, kolesterol düşürücü özelliği bulunur. Diyetinde yeterli sebze ya da salata tüketmeyen bireylerin kan şekeri hızlı düşebilir, kişiler sık acıkarak sağlıksız atıştırmalara yönelebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Salata, sağlıklı ve mevsiminde olan sebzelerle birleştiğinde vücuda oldukça yarar sağlar. Aynı zamanda hazırlaması pratik bir yiyecek olduğu için genellikle diyet yapanların özellikle akşam yemeklerinde ilk tercihidir. Mevsiminde ve taze sebzelerin eşlik ettiği salatalar antioksidan bakımından zengindir.
Salatalarda çoğunlukla kullanılan malzemeler çiğ sebzeler ve yeşilliklerdir. Bu besinler kalorisi çok düşük olduğundan diyetlerde kaloriden sayılmayan gruptadırlar. Su içerikleri yüksektir ve lif kaynağıdırlar. Bu nedenledir ki bolca tüketilmeleri sağlık ve kilo kontrolü için çok önemlidir.
Salatalık, sabahları leziz kahvaltı sofralarına domates ile beraber söğüş doğranmış haliyle renk ve koku verir. Öğleden sonra, karnınız acıkmaya başladığında bir enerji ve su kaynağı olarak tüketebileceğiniz sağlıklı bir atıştırma alternatifidir.
Kalsiyum oranı yüksek olan yoğurt ve yüzde 95'i su olan salatalık, kalorileri düşük olmalarının yanı sıra midede tokluk hissi yaratarak zayıflamaya da yardımcı oluyor.
Salata kilo vermeye yardımcı olabilir; fakat bunun için kişinin diyetini düzgün yapması ve egzersizini düzenli uygulaması şarttır. Akşam ve gece salata yemek de bu bağlamda düşünüldüğünde ve günlük kalori ihtiyacınızın fazlasını aldığınız takdirde, kilo almanıza neden olabilir.
Salataların sağlıklı olması açısından içeriğine dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Gençyürek, ''Yağ ve tuz eklenmeden yapılan domates, salatalık, biber ve çeşitli yeşilliklerden oluşan bir salatanın kalori değeri neredeyse sıfır olduğundan öğünlerin yanında sınırsız olarak verebilmekteyiz.
Akşamları bol marullu salatalar tüketebilirsiniz.
İyi bir uyku uyumaya yardımcı olurken, sinirleri sakinleştirici etkisi de var.
Salatayla yoğurt, çoğu zaman yardımcı yemek olarak sofraları süsler ve genellikle tüketilmez. Halbuki yemeğe salata ve yoğurtla başlarsanız ve onları bitirdikten sonra ana yemeğe geçerseniz, daha yüksek kalori değeri olan ana yemeği daha az yemeyi başarırsınız. Böylelikle sofradan daha çabuk doyarak kalkarsınız.
Salatanızı yemeden önce en fazla beş gün saklayın. Birçok önceden pişirilmiş salata, buzdolabında saklansa bile yaklaşık beş gün sonra bozulan mayonez bazlı soslar veya ürünler içerir.
6. Salatalık, sindirimi ve kilo kaybını kolaylaştırır! Salatalık düşük kalorili olması ve yüksek miktarda su içermesi nedeniyle ideal bir kilo verme aracıdır. Her gün tüketilen salatalık, sindirim sorunlarını ortadan kaldırır.
Yoğurt ve pul biber yağ yakan ve metabolizmayı hızlandıran besinlerdir. Bu besinler düzenli tüketimde yağ yakımını hızlandırır ve kilo verdirir. Yoğurt aynı zamanda kan şekerini dengeler ve tok tutar.
Kilo verirken yağ yakmak metabolizmayı hızlandırıyor. Yağ yakıcı diyet tek bir tane olamaz ancak yağ yakımını destekleyecek yiyecek ve içecekler vardır. Yağ yakan besinler arasında yumurta, lif oranı yüksek yeşil sebzeler, kuruyemiş, yeşil çay, balık yer alıyor.
Gece herhangi bir şey yenmesi iyi olmadığından genelde gece yemek kişilere önerilmez. Fakat çok acıkan kişilerin gece yatmadan salatalık yemesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Salatalığın içerisi çoğunlukla su olduğundan gece yatmadan salatalık yemek kişilere kilo aldırmaz.
Salatalık, öğleden sonra yorgunluklarına iyi gelir. Salatalık iyi bir B vitamin ve karbonhidrat kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır. Baş ağrısına iyi gelir. Yatmadan önce birkaç dilim salatalık yiyin ve ertesi sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın.
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli.
Düşük kalorisi ile gönülleri fetheden salata, büyük miktarlarda yendiğinde midede şişme yaratıyor. Normalinde sıkıntı yok tabi, önemli olan büyük porsiyonlarda.
Salatalığı fazla tüketmemek sağlığımız açısından iyidir. Aşırı salatalık tüketimi zehirlenmeye kadar yol açabilir. İşte salatalığın zararları: Salatalığın kabuğundaki yüksek toksinler insanı zehirleyebilir.
Fazla tüketilen salatalık bedendeki sıvı oranını arttırabilir bu da kalp için zararlıdır. Salatalığın aşırı tüketimi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir. Salatalık fazla tüketildiğinde göz kızarması ve ağızda yaralar gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri