Hıyarın meyve bağlaması için gerekli olan en düşük sıcaklık 15 °C olarak verilmekte ise de, 12 °C' nin altına düşürülmemesi genel bir tavsiyedir. Bu derecenin altında üretim yapılmak isteniyorsa seraların ısıtılması gerekir. Vejetasyon döneminde bitki için uygun nem %70-80' dir.
Hıyarın direkt güneş ışığı isteği azdır. Ancak ışık miktarı ve süresinin azalması hıyar bitkilerinde erkek çiçek oluşumunu artırır. Işık miktarının 6000-8000 Lux, ışıklanma süresinin de 12 saatten fazla olması dişi çiçek oranını artırır. Dişi çiçek oranının artması verim artışına yol açar.
Ortalama bir bitki için verim miktarı 5-6 kilogram olarak belirtilmektedir. 1 dekar seradan ortalama 12-15 ton ürün almak mümkündür.
Salatalık bitkileri çok susayan bitkilerdir. Bu nedenle, bol miktarda lezzetli salatalık elde etmek için uygun sulama çok önemlidir. Suyu çok seven salatalık bitkisi için bitki dibinin daima nemli olması gerekmektedir. Yeterli su alamayan salatalık bitkilerinin meyveleri daha küçük, acı ve şekilsiz olur.
Sebze Fidelerinde Kök Çürüklüğü (Çökerten) Hastalığı
Pythium spp. ve Fusarium spp. gibi toprakta doğal olarak bulabilen olan bir grup mantardır. Enfeksiyon belirtileri, yeni ortaya çıkan fidelerde solma ve kök çürümesi olarak fide evresinin başlarında ortaya çıkar.. Bitkinin bükülmesine ve kurumasına yol açar.
İlgili 15 soru bulundu
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Salatalık, ışık ve sıcaklık isteyen bir bitkidir. Büyüme döneminde güneş görmek ister. Saksıyı gün içinde ortalama 8 saat güneş görecek şekilde konumlandırmalısınız.
Toprak analizi yapıldıktan sonra analiz sonuçlarına göre tarla yetiştiriciliğinde ortalama olarak 8 kg/da P2O5 karşılığı fosforlu gübre ve 10-12kg/da N karşılığı azotlu gübre verilmelidir. Potasyumun 30 kg/da ' dan daha az olması halinde potasyumlu gübreler kullanılabilir.
Dikim yönü kuzey-güney yönünde olmalıdır. Dikim mesafeleri çift sıra dikim sisteminde çift sıralar arası 100 cm, sıra arası 50 cm, sıra üzeri de tek mahsulde 50 cm, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde 45 cm' dir.
Organik madde bakımından zengin, fazla tuzlu olmayan, kireçsiz ve sus tutma becerisi yüksek olan topraklarda daha iyi verir. Topraktaki pH dengesinin 5.5-5.8 olması bitkinin büyüyüp gelişmesi için idealdir. Salatalık yetiştirmede su hayati bir önem taşımaktadır. Çünkü salatalık suyu seven bir bitkidir.
Meyve veren çiçek her zaman erkek çiçektir. Erkek çiçekler boş çiçektir, meyve vermez.
Sırık Salatalık Tohumu Bol Verimli Geleneksel, açık tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur.
Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız. Bu salatalıkları dalından koparırken bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
Killi topraklarda zor yetişen bu bitki organik açıdan zengin toprakları sever. Topraktaki fazla tuzdan hoşlanmayan salatalık, kireçsiz ve su tutma kabiliyeti yüksek topraklarda daha kolay yetişebilmektedir. Salatalık bitkisi suyu çok sever. Bu nedenle de sulanması sırasında doğru yöntemlerin tercih edilmesi gerekir.
Bahçede ya da tarlada salatalık yetiştirilecekse tohumların çimlenmesi yaklaşık olarak 8 ile 10 gün arasını bulabilir.
Solmuş sebzeleri tekrar canlandırmak için bir kabın içerisine buzlu su doldurun ve sebzeleri bu suyun içerisine koyarak yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletin. Süre sonunda sebzelerin canlandığını ve eski diriliğine kavuştuğunu göreceksiniz.
Patlıcan fideleri tarlaya dikildikten (şaşırtıldıktan) sonra can suyu verilir. Dikim zamanı hava sıcak ise patlıcan fideleri ilk günlerde, adeta toprak yüzüne yapışmış cansız bir manzara gösterir. Fidelerin bu durumuna aldanılmamalıdır; çünkü dikimden bir hafta sonra tutmuş fidelerin canlandıkları görülür.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilmeye uygun olan salatalık neredeyse tüm illerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Salatalık soğuk hava ile depolanması
Salatalıklar/Hıyarlar +7 / +10 °C'de, %90-95 bağıl nemde 10 gün kadar depolanabilirler. Daha yüksek sıcaklıklarda depolama süresi kısalır. Daha düşük derecelerde ise kabuk üzerinde, ete batmış lekecikler şeklinde soğuk zararlanması belirir.
Ahır gübreleri içerisinde en kuvvetlisi kümes hayvanlarının (özellikler güvercin) gübreleridir. Bunun için bu gübrelerin daha az oranda kullanılması gerekir. Ayrıca koyun gübresi de sığır gübresine nazaran daha az kullanılmalıdır.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
Tozlaşma tamamlandıysa sorun yok, büyür. Tozlaşmadıysa büyümez.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Hıyar,halk tarafından kullanılan ismiyle salatalık, Kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından yazlık ve sarılıcı bir sebzedir. Yaz aylarında açık alanda yetiştirilir. Kış aylarında ise örtü altında yetiştiriciliği yapılır. Ülkemizde salatalık üretiminin % 60 – 70'i açık alanda yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri