İlk celsede tahliye kararı, hukuki bir sürecin erken aşamalarında alınabilen bir karardır. Bir kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldıktan sonra, ilk duruşma veya celse genellikle suçlamaların temelini ve delilleri değerlendirmek amacıyla düzenlenir.
Tahliye davaları, genellikle karmaşık hukuki prosedürler içeren ve çeşitli aşamalardan geçen davalardır. Bu nedenle, bir tahliye davasının ilk celsede sonuçlanıp sonuçlanmayacağı, davanın özelliğine ve karmaşıklığına bağlıdır. İlk celse, genellikle davacının ve davalının iddialarını ve savunmalarını sunma aşamasıdır.
Tahliye davası genellikle ilk celsede sonuçlanan davalardan değildir. Mahkeme süreçleri karmaşık olan davalardır. Davayı etkileyen çeşitli faktörler davayı uzatabilir.
İlk Celsede Tahliye (?)
Kısaca tutukluluk, bir ceza değil tedbirdir. Bu anlamda şüpheli veya sanıkların tutukluluk süresi çok kısa sürebileceği gibi dosyasına göre tutukluluk süre sınırlarına uzama ihtimali mevcuttur. Yani bir haftada da tahliye edilebilir bir senede de.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası İlk Celsede Biter Mi? İhtiyaç nedeniyle tahliye davaları genel olarak ilk celsede sonuçlanmazlar. Mahkeme süreçlerinin karışık olması ve somut olaya bağlı çeşitli faktörler davayı uzatabilir.
İlgili 35 soru bulundu
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, uygulamada 1 ila 1.5 yıl sürer. Fakat ev sahibi tarafından ileri sürülen ihtiyaç haline ilişkin mahkemenin yapacağı değerlendirme, son derece önemlidir. Bu noktada bir çekişme olması ve özellikle bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulması halinde, süre uzayabilecektir.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Tahliye davası sürerken kiracı evden çıkarsa dava konusuz kalacaktır. Davanın ön inceleme yapıldıktan sonra konusuz kalması veya feragat edilmesi halinde yargılama gideri ve vekalet ücretinin tamamına hükmedilir.
Tahliye davası sonucunda, mahkeme kiracının tahliyesine karar verebilir. Mahkemenin tahliye kararı vermesi durumunda, kiracı icra yoluyla tahliye edilir. İcra yoluyla tahliye, kiracının evini boşaltması için kendisine verilen sürenin sonunda gerçekleşir.
Tutuklu olan sanık veya şüphelinin ara mahkemede tahliye olabilmesi için CMK 101. Maddede yer alan şartların oluşmadığı ortaya konulmak zorundadır.
Tahliye davasının süresi, davanın karmaşıklığına, ilgili tarafların duruşmalara hazırlıklı gelmesine ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, genel bir kural olarak, tahliye davaları çoğunlukla 3 ila 6 celse arasında sonuçlanmaktadır. Yine de, bazı durumlarda bu süreç daha uzun sürebilir.
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir. Eğer bu süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltmaz ise ev sahibinin insafına göre bir miktar daha süre tanınır. Son durum olarak ev kanunen boşaltılır.
Tahliye davası açılması için ilk olarak sözleşmenin bitmesi ve ardından 1 ay içerisinde gerekli avukat ile davanın açılması gerekmektedir.
Tahliye Davasında Tanık Kullanımı
Davada tanık dinlenip dinlenmeyeceği, davaya konu olan ihlalin niteliğine ve iddiaların ispatı açısından gerekli olup olmadığına bağlıdır. Çoğu zaman, “tahliye davasında tanık” beyanlarının, özellikle de ihlalin kanıtlanmasında kritik önem taşıdığı görülmektedir.
Tahliye davası, kiracıdan veya kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle kiraya veren tarafından açılabilen çekişmeli davalardan birisidir. Tahliye talebi doğrudan sulh hukuk mahkemelerinde açılır. Sulh hukuk mahkemesi tarafından verilen hüküm kesin hüküm niteliğinde değildir.
Kiracı tahliye davası için avukat tutmak gerekli mi? Kiracı tahliye davası karmaşık bir süreç olduğundan, bir avukatın danışmanlığı önerilir ancak zorunlu değildir.
İcra dairesi kiracıya 15 gün içerisinde tahliye etmesi yönünde tahliye emri gönderir. Kiracı kira sözleşmesinin uzadığı ya da yenilendiğine ilişkin itirazını 7 gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Aksi takdirde zorla tahliye edilir. Bunun için İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararına ihtiyaç yoktur.
Tahliye davasını kazanmanız halinde, mahkeme kararının kesinleşmesini beklemeniz gerekmektedir. Karar kesinleştikten sonra, kararın bir örneğini kiracıya tebliğ ederek tahliye için makul bir süre tanımalısınız.
Tahliye kararına rağmen kiracı evi boşaltmaması halinde, mahkemenin gerekçeli kararı gereği icraya konularak hemen tahliye istenebiliyor.
Eğer kiracı, tahliye davası duruşmasına katılmazsa, davaya gelmeyen tarafın savunmasını sunmadığı varsayılır. Mahkeme, eldeki delil ve belgeler doğrultusunda, savunma yapılmaksızın karar verebilir. Bu durum, kiracının aleyhine sonuçlar doğurabilir ve mahkeme tahliye kararı verebilir.
Yani bu halde taraflar arasındaki kira ilişkisi tahliye davası sırasında devam etmektedir. Bu süreçte kira sözleşmesinin dava sonuçlanıncaya kadar devam etmesi sebebiyle kiracının kira bedeli ödeme yükümlülüğü de devam edecektir.
Ev tahliye davasında avukat ücretini kim öder? Ev tahliye davasında avukatlık ücretini belirlenen tutar üzerinden imzalanmış sözleşme gereğince müvekkil ödeyecektir. Ancak davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerini ve karşı vekalet ücretini davayı kaybeden taraf ödeyecektir.
Kiracı itiraz ederse şayet, ev sahibi itirazın tebliğinden itibaren altı ay içinde icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılmasını istemelidir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu icra yoluna başvurulduğu takdirde ortalama altı ila dokuz ay şeklinde cevaplanabilir.
Kiracı tahliye davası avukat ücretleri, 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yer almaktadır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 2022 yılı Tahliye Davası Avukatlık ücreti Sulh Hukuk Mahkemelerinde 2.175,00 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri