Salatalık fideleri için uygun yer direkt güneş ışığı almayan hafif gölge alanlardır.
Salatalık, ışık ve sıcaklık isteyen bir bitkidir. Büyüme döneminde güneş görmek ister. Saksıyı gün içinde ortalama 8 saat güneş görecek şekilde konumlandırmalısınız.
Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.
Bu yüzden ister bahçede ister balkonda olsun sulama yaparken ilk kural nazikçe dipten ve direk köküne gelmeden su vermenizdir. Güneş ya da yarı gölge alanda yetişebilen salatalık bulunduğu yere göre sulama ihtiyacını size kendi dilinde anlatır.
Hıyarın direkt güneş ışığı isteği azdır. Ancak ışık miktarı ve süresinin azalması hıyar bitkilerinde erkek çiçek oluşumunu artırır. Işık miktarının 6000-8000 Lux, ışıklanma süresinin de 12 saatten fazla olması dişi çiçek oranını artırır. Dişi çiçek oranının artması verim artışına yol açar.
İlgili 33 soru bulundu
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Bu dönem esnasında fazla sulama yapılması dahilinde salatalıklarda sararma (boğulma) gözlenebilir. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
Çok nemli, soğuk, su yönünden fakir topraklarla, killi topraklar hıyar yetiştiriciliğinde verimi önemli ölçüde düşürür. Hıyar su tutma kapasitesi yüksek olan, besin maddelerince zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmayan, fazla kireç ihtiva etmeyen organik maddelerce zengin sıcak topraklardan hoşlanır.
Ortalama bir bitki için verim miktarı 5-6 kilogram olarak belirtilmektedir. 1 dekar seradan ortalama 12-15 ton ürün almak mümkündür.
Salatalık bitkiniz büyümeye başladıktan sonra sadece her gün sulamanız ve güneş ışığı almasını sağlamanız yeterli olmayabilir. Daha verimli büyüyen ve daha lezzetli olacak salatalıklar için haftada 1 kez toprağı üst kısmından biraz gübre ile besleyebilirsiniz.
Sıcaklık, nem ve ışıktaki ani değişiklikler salatalık yapraklarının sararmasına neden olur. Çözüm: Salatalık, sıcaklığı seven tipik bir bitkidir ve büyüme için optimum sıcaklık 10-32 derecedir. Gündüz optimum sıcaklık daha yüksek, yaklaşık 25-32 derece ve gece optimum sıcaklık daha düşük, yaklaşık 15-18 derece.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği Bölgeler
İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde salatalık tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Diğer bölgelerde ise yıl içerisinde seralarda da yetiştirilebilmektedir.
Salatalık Hangi Ayda Ekilir? Ferahlığı ile bilinen, kokusu ile kendine hayran bırakan salatalığı bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirmek istiyorsanız mart, nisan aylarında ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunda olduğu gibi salatalık tohumu da düşük sıcaklıkta dikilmeye elverişli değil.
Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Yaz aylarında açık alanda yetiştirilir. Kış aylarında ise örtü altında yetiştiriciliği yapılır.
Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor. Salatalığı dilerseniz güzelce yıkadıktan sonra yiyebilir dilerseniz de suyunu sıkabilir ya da smoothie'lerinize ekleyebilirsiniz.
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir.
Dönüm verimi 30-40 ton.
Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz. Salatalık Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Salatalığı saksıda yetiştirmeye niyetliyseniz, nemli bir bezde veya su içinde çimlendirebilirsiniz.
Salatalık tohumları havaların ısındığı temmuz ayında ekilmeye başlar. Eylül ayında da olgunlaşan salatalıklar toplanmak için hazır hale gelir. Salatalık tohumu ekerken ilk olarak bir destek çubuğunu saksının içerisine yerleştirin. Ayarlayacağınız çubuğun sağlam bir şekilde ayakta durabileceğinden emin olmalısınız.
Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır. Yaz aylarına girmeden yetişmeye başlayan salatalığın haziran ayı itibariyle hasadı yapılmaktadır.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir.
Kabartma tozunu evde birçok yerde kullanabildiğiniz gibi, mantar öldürücü bir karışım yapmak için de kullanabilirsiniz. Bunun için yaklaşık dört litre suda bir yemek kaşığı kabartma tozunu iyice karıştırarak bitkilerinizi iyice spreylemeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri