Dolmalık Salatalık Kurusu; Kahramanmaraş'ın ikliminde yetişen salatalıklardan taze toplanıp içi oyularak iç kısmı ayıklanıp ipe dizilir ve steril ortamda kurutma işlemi yapılarak kurutulur. Kurulukta da tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi tazelik çok önemlidir.
Dolmalık Salatalık Kurusu Tarifi Nasıl Yapılır? Salatalıkları yıkıyoruz, iri ise 3′ e yoksa 2'ye bölüp içini oyuyoruz. İpe dizip güneş gören bir yere asıyoruz. Güneşin durumuna göre iyice kuruyana kadar bekletiyoruz (3-5 gün kadar) Sonra hava almamasi için su bidonlarına koyup bekletiyoruz.
Yazın salatalık kabuklarını kurutuyor, kışın da sebzenin az olduğu dönemde bunu kullanıyorlar. Kültür Bakanlığı'nın derlediği kaynaklarda şöyle tarif ediliyor: “Bir kaba alınan suda limontuzu kaynatılır ve kurutulmuş salatalık kabuğu doğranır, suda haşlanır.
Salatalıkların ve biberlerin içerisine iç malzeme doldurulur ve tencereye ağız kısımları birbirini kapatacak şekilde dizilir ve 2 su bardağı kaynamış su eklenip kısık ateşte 15 dakika kadar pişirilir.
Sivasın yöresel lezzetlerinden biridir. Salatalıkların içleri alınır. Kıymaya soğan, domates, doğranarak ve diğer tüm malzeme karıştırılarak hafiften su serpilerek yoğrulur.
İlgili 25 soru bulundu
Dolmalık Salatalık Kurusu; Kahramanmaraş'ın ikliminde yetişen salatalıklardan taze toplanıp içi oyularak iç kısmı ayıklanıp ipe dizilir ve steril ortamda kurutma işlemi yapılarak kurutulur. Kurulukta da tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi tazelik çok önemlidir.
Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Dolmaların pişme esnasında dağılmamaları için üzerine bir tabak koyup, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra tencerenin altını kısıp, yaklaşık 45 dakika pişirin. pişmeden 15-20 dakika önce üzerlerine 3 yemek kaşığı nar ekşisi yada sumak ekşisi gezdirip, pişirmeye devam edin.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz. Süzüyoruz ve tencerenin içinden alıyoruz. Kuru dolmalık biberleri de aynı şekilde 3 dakika kaynatıp süzüyoruz. İkisini de dolmanın içini hazırlama aşamasında suda bekletiyoruz.
Dolmalarımızın tamamını yerleştirdikten sonra üzerlerine 2 yemek kaşığı nar ekşisi ve 2 su bardağı sıcak suyu gezdirelim. Daha sonra üzerlerine ağırlık yapması açısından bir kapak veya tabak yerleştirerek dolmalarımızı yaklaşık 40 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.
Salatalığın faydası kabuğunda saklı. Genellikle bu yararlı sebzeyi alacalı ya da tamamen soyup kabuklarını çöpe atıyoruz. Ancak salatalığın kabuğu her şekilde değerlendirilmeli, çöpe atılmamalı. Eğer kabukları midenize dokunmuyorsa salatalığı soymadan tüketin.
A Vitamini: Salatalık kabuğu içerdiği beta-karoten sayesinde vücut tarafından A vitamini olarak kullanılabilir. A vitamini, göz sağlığını destekler, cilt sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. K Vitamini: K vitamini, kemik sağlığını desteklerken, kanın pıhtılaşma sürecinde önemli bir rol oynar.
Marul, salata yeşilliklerinin yanı sıra kereviz, turp, soğan, patates ve biber gibi sebzeleri derin dondurucuya koymamalısınız.
Salatalığın kabuklarını soyduktan sonra blenderden geçirin. Dilerseniz iyice temizlediğinize emin olduktan sonra kabuklarıyla da birlikte kullanabilirsiniz. Kullanacağınız bir sürahi ya da şişeye sıktığınız limon suyunu ve salatalık suyunu dökün. Bir kaşık yardımıyla karıştırdıktan sonra salatalık suyunuz içmeye hazır!
Alüminyum folyoyu fırın tepsinize serin. Üzerine temizlenmiş ve kurulanmış biberlerinizi dizin. 70 derecelik fırında, ara ara biberlerin yönlerini çevirerek, en az 4-6 saat arası kurumaya bırakın. Elbette güneşte kuruyan kadar uzun süre dayanan ve tam kuruyan şekilde olmayacaktır.
Özellikle patlıcanları közleyecekseniz ve acılarını almak istiyorsanız yüzeyine bıçakla minik delikler açabilirsiniz. Ardından üzerine tuz ilave edip soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dakika kadar suda bıraktıktan sonra sudan çıkarıp kurulayarak közleyip ya da pişirebilirsiniz.
Tadı dengeler: Limon suyu
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Kuru patlıcan ve kuru biberleri çok yumuşamayacak kadar haşlayıp süzdürün. Bir kaseye kıyma, soğan, pirinç, ezilmiş sarımsak, nar ekşisi, tüm baharatlar ve zeytinyağı ekleyip güzelce yoğurun. Haşlanmış kuru patlıcan ve biberlere kıymalı harcı çok fazla olmayacak şekilde doldurun.
Ben kuru dolma yapacaksam iç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendiriyorum. Bu sayede yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale geliyor. Kemikli et kullanımı tamamen size kalmış, eğer et kullanmayacaksanız et suyu kullanabilirsiniz.
Dolmadakia / Yaprak sarma
Tahmin ettiğiniz üzere 'dolmadakia' kelimesindeki 'dolma' bizim yaprak sarma da dediğimiz dolmadan geliyor. Dolmanın yanına gelen 'kia' kelimesi de küçük anlamına geliyor. Yunanlı kardeşlerimizi yaratıcılıklarından ötürü kutlarken dolmadakia yemeğinin de mutfağını öğrenmiş bulunuyoruz.
Antik Çağda plakous (Yunanca: πλακοῦς) kelimesi de Latincedeki plasentanın yerine kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri