Salatalık vücudun ihtiyacı olan A, B ve C vitamini bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda daha fazla enerji sağlar.
Salatalık içerisinde karbonhidrat, lif ve protein dışında pek çok besin maddesi bulunur. Bu besinler içerisinde; potasyum, kalsiyum, demir ve bazı vitamin grupları vardır. Salatalık İçerisinde Hangi Vitaminler Bulunur? Salatalık içerisinde bulunan vitaminler A ve C grubudur.
Salatalık % 73,96 karbonhidrat, % 13,24 protein, % 2,24 yağdan oluşur.
Salatalık, yaygın olarak yetiştirilen kabakgiller familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen isimdir. Güney Asya'dan dünyaya yayılan salatalık, sağlıklı yaşam için önemli besinler arasında yer alır. İçerdiği A, B, C, K vitaminleri, magnezyum, bakır ve potasyum ile temel bir besin kaynağıdır.
Salatalığın 100 gramında 15 kalori bulunmaktadır. Salatalığın 1 adedi (120 gr) 18 kaloridir. Salatalığın 100 gramı 3.63 gram karbonhidrat, 0.65 gram protein, 0.11 gram yağ, 0.5 gram lif içermektedir. Salatalık, kolayca ulaşılabilen ve ülkemizde oldukça sık tüketilen bir besin.
İlgili 45 soru bulundu
Bir adet orta boy salatalığın besin değerleri incelendiğinde, rakamlar şöyledir: Karbonhidrat: 4,36 gr. Yağ: 0,78 gr. Protein: 0,13 gr.
Salata % 53,86 karbonhidrat, % 14,56 protein, % 18,59 yağdan oluşur.
Salatalık, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir tanesinde Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.
Her gün tüketilen salatalığın faydaları merak ediliyor. Salatalık, öğleden sonra yorgunluklarına iyi gelir. Salatalık iyi bir B vitamin ve karbonhidrat kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır. Baş ağrısına iyi gelir.
Fazla tüketilen salatalık bedendeki sıvı oranını arttırabilir bu da kalp için zararlıdır. Salatalığın aşırı tüketimi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir. Salatalık fazla tüketildiğinde göz kızarması ve ağızda yaralar gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Yeşil salata, çinko, magnezyum, potasyum, C ve E vitamini ve yüksek lif içeriğine sahiptir ve kalorisi de oldukça düşüktür.
Su oranı çok yüksek olan salatalık lif ve mineraller bakımından çok zengin olduğu için vücudun gereksinimini karşılamaktadır. İçeriğindeki lif sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
Vitamin bakımından zengin besinler nelerdir? Vitamin içeriği en yüksek 15 besin arasında; balık, koyu yapraklı yeşillikler, tohumlar, brokoli, domuz eti, sığır eti, kuzu eti, mantar, fındık, yumurta, tatlı biber, avokado, bezelye, kış kabağı ve meyveler bulunur.
Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir. Son olarak cinsel gücü arttırıcı "Topalaklı Cacık" içinde kullanılır.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Gece herhangi bir şey yenmesi iyi olmadığından genelde gece yemek kişilere önerilmez. Fakat çok acıkan kişilerin gece yatmadan salatalık yemesinin herhangi bir sakıncası yoktur.
1 Adet (Orta) Salatalık 18,00 kaloridir. Salatalık içeriğinde 4,36 Karbonhidrat(g), 0,78 Protein(g), 0,13 yağ(g), 0,60 lif(g), 2,40 Sodyum(mg), 176,40 potasyum(mg), 19,20 Kalsiyum(mg), 126,00 A Vitamini(ui), 3,36 C Vitamini(mg), 0,34 ve Demir barındırır. Salatalık kalorisi ve besin değerleri…
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Oysa bizim ülkemizde salatalık mevsiminde bolca bulunabildiği ve severek yenebildiği için bizce suyunu sıkmak yerine mevsiminde günde 2-4 adet salatalık yemek tercih edilmeli. Salatalık lifleriyle yenirse daha yararlı olacaktır. Ayrıca içindeki A ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir.
Salatalarda çoğunlukla kullanılan malzemeler çiğ sebzeler ve yeşilliklerdir. Bu besinler kalorisi çok düşük olduğundan diyetlerde kaloriden sayılmayan gruptadırlar. Su içerikleri yüksektir ve lif kaynağıdırlar. Bu nedenledir ki bolca tüketilmeleri sağlık ve kilo kontrolü için çok önemlidir.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba. Salata vitamin besin grubuna girer.
Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Yiyeceklerin kana geçiş hızını yavaşlattığından kan glikoz regülasyonunu sağlıyor ve daha uzun süre tok durmamıza yardımcı oluyor. Ayrıca yiyeceklerin zararlı etkilerini azaltıp, faydalı özelliklerinin de artmasına yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri