Salatalık düşük kalori içeriğine ve düşük miktarda karbonhidrata sahiptir. Diğer yandan bol miktarda lifin yanı sıra A, B, C ve E vitamini içerir. Su açısından mükemmel bir kaynaktır. 100 gram salatalık sadece 13 kalori içerirken %97'si sıvıdan oluşmaktadır.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Ayrıca salatalıkta magnezyum ve potasyum olduğunda vitamin açısından da zengindir. Salatalıkta kafeik asidi ve C vitamini bulunduğundan gözlerin şişkinliğini alır. Folik asit ve C vitamini bakımından zengin olan salatalık göz çevresinde yeni hücrelerin oluşmasını sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Salatalık lifleriyle yenirse daha yararlı olacaktır. Ayrıca içindeki A ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir. O nedenle bol zeytinyağlı salata veya cacığın üzerine zeytinyağı ilavesiyle tüketilmesi bu vitaminlerin emilimini sağlayacaktır.
Bu da ishal ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkların riskini arttırabilir. - Salatalık vücuttaki sıvı oranını yükselttiğinde diğer organlara olduğu gibi kalbe de zarar verebilir. Kan oranındaki sıvıyı artıran salatalık kalbin fazla kan pompalamasına neden olur.
Sporcular neden salatalık yer? Su oranı çok yüksek olan salatalık lif ve mineraller bakımından çok zengin olduğu için vücudun gereksinimini karşılamaktadır. İçeriğindeki lif sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
- Salatalık genel olarak güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle salatalık ciğerleri, bağırsakları ve kandaki toksinleri temizlemede kullanılır.
Salatalık, kalori oranı oldukça düşük ve kilo almadan uzun süre tok kalmayı sağlayan lif yönünden zengin bir yiyecektir. Kilo problemi olan ve zayıflamayı hedefleyen kişiler salatalık tüketimini arttırarak sağlıklı bir diyet programı uygulayabilir.
Salatalık, milyonlarca kişiyi etkileyen kabızlık sorununa karşı çok etkilidir. Bağırsakları rahatlatır.
Gece herhangi bir şey yenmesi iyi olmadığından genelde gece yemek kişilere önerilmez. Fakat çok acıkan kişilerin gece yatmadan salatalık yemesinin herhangi bir sakıncası yoktur.
Salatalık şeker, yağ ve nişasta gibi kilo aldıran şeyleri içermediğinden ve salatalığın önemli bir kısmı su olduğundan salatalık gece tüketilebilir. Hatta gece acıkmaları için birebirdir. Salatalığın kalorisi de düşük olduğundan salatalık gece yendiğinde kilo aldırmaz.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır.
Bunların yanı sıra salatalar yüksek miktarda antioksidan ve lif içerir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucudur. Aynı zamanda yüksek lif ve tüm sebzelerde olduğu gibi yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi yaratır.
Salatalık vücudun ihtiyacı olan A, B ve C vitamini bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda daha fazla enerji sağlar.
Salatalık, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir tanesinde Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.
Böbrek sağlığını korur: Vücudumuzdaki ürik asit seviyesini düşürerek böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olur. Gut hastalarında yükselen ürik asit seviyesinin düşmesini sağlayabilir. Cilt sağlığına iyi gelir: Yüksek su içeriği sayesinde cildi nemlendirir, parlamasını sağlar. Gözlerdeki şişkinlikleri azaltır.
Salatalık: İltihabı Düşüren Bir Antioksidan
Bu sebzenin su içeriği çok yüksektir, kalorisi ve glisemik indeksi çok düşüktür. Potansiyel olarak salatalığın faydaları, antidiyabetik, lipid düşürücü, antiiltihap ve antioksidan aktiviteye sahiptir.
Salatalık hem içindeki su tutucu etkiyi azaltan maddeler, hem de soğuk etkisiyle göz kapaklarının üstüne konduğunda sabah şişliğini azaltıyor. Böyle bir uygulama yapmak istiyorsanız – salatalık alerjiniz olmadığı sürece – göz sağlığınız açısından bir sakınca yok.
Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Salataların sağlıklı olması açısından içeriğine dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Gençyürek, ''Yağ ve tuz eklenmeden yapılan domates, salatalık, biber ve çeşitli yeşilliklerden oluşan bir salatanın kalori değeri neredeyse sıfır olduğundan öğünlerin yanında sınırsız olarak verebilmekteyiz.
Lifler LDL veya “kötü” kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Yeterli miktarda lif alımı, kilo kaybına ve sağlıklı kilo bakımına yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini normalleştirir ve bağırsak hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri