Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır. Yaz aylarına girmeden yetişmeye başlayan salatalığın haziran ayı itibariyle hasadı yapılmaktadır. Oldukça fazla kişinin yaz aylarında tükettiği bu besin kişilere vitamin desteği sağlamaktadır.
Salatalık, öğleden sonra yorgunluklarına iyi gelir. Salatalık iyi bir B vitamin ve karbonhidrat kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır. Baş ağrısına iyi gelir. Yatmadan önce birkaç dilim salatalık yiyin ve ertesi sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın.
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir.
Salatalığın içeriğinde bulunan yüksek lif sayesinde salatalık tok kalmaya, mide ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye, hazımsızlığı gidermeye yardımcı bir besindir. Fakat salatalığı bilinçli bir şekilde tüketmek gerekir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir.
Salatalık lifleriyle yenirse daha yararlı olacaktır. Ayrıca içindeki A ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir. O nedenle bol zeytinyağlı salata veya cacığın üzerine zeytinyağı ilavesiyle tüketilmesi bu vitaminlerin emilimini sağlayacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Salatalık, sabahları leziz kahvaltı sofralarına domates ile beraber söğüş doğranmış haliyle renk ve koku verir. Öğleden sonra, karnınız acıkmaya başladığında bir enerji ve su kaynağı olarak tüketebileceğiniz sağlıklı bir atıştırma alternatifidir.
İçeriğindeki zencefilin ağrı kesici özelliğe sahiptir. Salatalık, vücutta tutulan suyu ve mikrobu atar. Aynı şekilde limon ve maydanozun da yapıcı gıdalardır. Vücudun rahatlamasıyla birlikte, uykuya dalmanız çok daha kolaylaşacaktır.
Hâlbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmek. Dolayısıyla kalorisi çok düşük olsa da domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmamak gerekiyor.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Kasım ayındaki hasattan itibaren aralık, ocak, şubat ve mart aylarında muz tüketilebilir.
Gece herhangi bir şey yenmesi iyi olmadığından genelde gece yemek kişilere önerilmez. Fakat çok acıkan kişilerin gece yatmadan salatalık yemesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Salatalığın içerisi çoğunlukla su olduğundan gece yatmadan salatalık yemek kişilere kilo aldırmaz.
Salata kilo vermeye yardımcı olabilir; fakat bunun için kişinin diyetini düzgün yapması ve egzersizini düzenli uygulaması şarttır. Akşam ve gece salata yemek de bu bağlamda düşünüldüğünde ve günlük kalori ihtiyacınızın fazlasını aldığınız takdirde, kilo almanıza neden olabilir.
- Salatalık genel olarak güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle salatalık ciğerleri, bağırsakları ve kandaki toksinleri temizlemede kullanılır.
Ayrıca gece rahat bir uyku uyuyabilmemiz için de sindirim sistemimizin dinlenmeye geçmesi gerekir, bu nedenle gece mümkün olduğunca çiğ ve hazmı zor olan salata ve meyve yememeliyiz.
Fazla tüketilen salatalık bedendeki sıvı oranını arttırabilir bu da kalp için zararlıdır. Salatalığın aşırı tüketimi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir. Salatalık fazla tüketildiğinde göz kızarması ve ağızda yaralar gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Bu da ishal ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkların riskini arttırabilir. - Salatalık vücuttaki sıvı oranını yükselttiğinde diğer organlara olduğu gibi kalbe de zarar verebilir. Kan oranındaki sıvıyı artıran salatalık kalbin fazla kan pompalamasına neden olur.
Salatalık: İltihabı Düşüren Bir Antioksidan
Bu sebzenin su içeriği çok yüksektir, kalorisi ve glisemik indeksi çok düşüktür.
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli.
Muzun içerisinde bulunan yüksek potasyum sebebiyle kan şekeriniz aniden yükselebilir. Bu sebeple aç karnına muz tüketilmesi önerilmiyor. Baharatlar, özellikle acı olanlar aç karnına tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri