Turşuya defne yaprağı, limon, sarımsak, dereotu, maydanoz gibi malzemeler koymak lezzetini artırır. Anadolu'da sebze ve meyvelerle birlikte semizotu, kaya koruğu, şevketi bostan gibi otların da turşusu kuruluyor.
Tane karabiber, defne yaprağı, taze tarhun, karanfil veya hardal tohumu gibi seçenekler de turşunuza hoş bir aroma ve lezzet verir. Ayrıca görsel olarak da kavanozunuzun daha şık görünmesini sağlar. Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz veya asma yaprakları koyabilirsiniz.
Farklı bir lezzet ve tat vermesi için defne yaprağı ve dereotu en üste konulur. Ayrı bir kapta turşu suyu hazırlanır. Her bir litre için 5 yemek kaşığı silme tuz ve 5 litre için 2 su bardağı su katılarak hazırlanan su salatalıkların üzerini örtene kadar doldurulur.
Turşunuzun kıtır olması için ilk olarak kullanacağınız salatalığın taze olması gerekmektedir. Salatalıklarınızı delmek turşunuzun daha kolay olmasını sağlayacaktır. Turşunuzun içerisine koyduğunuz nohutlar mayalanmasını sağlayacaktır. İsteğinize bağlı olarak koymayabilirsiniz.
Her bir litreye ayrı ayrı 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 çay kaşığı tozşeker ve 1 çay bardağı üzüm sirkesi ekleyelim ve üzerine kaynar su dökelim. Kapağı sıkıca kapatıp ters çevirelim. 10 gün sonra turşumuz hazır.
İlgili 18 soru bulundu
Bir tencerenin içerisine kaya tuzu, limon tuzu ve sirkeyi aktarıp güzelce karıştırın. Tuz eriyince ocaktan alın, tam kaynama noktasına gelmemelerine tuzun içerisinde erimesine dikkat edin. Ardından da hazırladığınız bu karışımı kavanozun içerisine aktarın. Kapağını kapatıp güzelce çalkalayın.
Poşet üzerine kapağı kapatıp turşunuzu geçmesi için saklayabilirsiniz. Serin yerde muhafaza etmeye de özen göstermelisiniz. Hava alan turşunun suyu bulanıklaşacaktır. Salatalık turşusu suyu neden bulanır diye düşünmemek için kapağının kapalı olmasına özellikle dikkat etmelisiniz.
Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
Turşu kurarken içine sarımsak, maydanoz, dereotu, kereviz sapı, kişniş tohumu, hardal tohumu, defne yaprağı gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.
Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz veya asma yaprakları koyabilirsiniz.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.
Ülkemizde defne yaprağı kurutularak yemeklerde ve şerbet yapımlarında kullanılır. Faklı bir tat veren defne yaprağı salça yapımında da tercih edilir. Süs bitkisi olarak evlerde de yetiştirilen defne yaprağı, soğuk havaya karşı oldukça duyarlıdır.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
Turşumuzun üzerine doldurdumuz sirkeli suyu bir tencereye boşaltıyoruz. Her lt. İçin 1 silme yemek kaşığı şeker, 2 dolu yemek kaşığı tuz (en irisinden değil), 1 çay kaşığı kadar limon tuzu koyarak hazırladığımız turşu suyunu ocağa alıyoruz.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Her kavanoza 2'şer çorba kaşığı tuz, tozşeker, kişniş, 6'şar çorba kaşığı sirke, 1'er tatlı kaşığı tane karabiber ilave edin.
Turşularınızda mutlaka kaya tuzu kullanın. Billur tuz diye bildiğimiz sofra tuzları, turşunun erimesini sebep olabilir. Ben 1 kg lık kavanoz için 1 su bardağı sirke kullandım fakat daha az ekşi seviyorsanız 1 çay bardağı sirke ve 1 çay kaşığı limon tuzu kullanabilirsiniz.
Fazla sirke kullanılması, turşunun renginin kararmasına neden olur. Aslında normal bir sirke, her turşu için uygundur. Ancak açık renkli sirke kullanılması tercih edilmelidir.
Turşu suyunun bulanmasının en önemli nedenleri arasında, su, tuz ve sirke oranını iyi ayarlamamak geliyor. Turşu suyunun bulanmasını önlemek için, 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 3 yemek kaşığı kaya tuzu oranını kullanabilirsiniz. Turşu suyunun bulanmasındaki ikinci neden ise, tarifte musluk suyu kullanmaktır.
Uygun sıcaklıklarda bekletin mutlaka. Turşularınızın hava almadığından emin olun. Kapağını çok sıkı kapatarak havayla temasını kesin bu şekilde uzun süre küflenmeden, üzerinde beyaz tabaka oluşmadan saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri