Soğan, sarımsak, pırasa, kereviz, salatalık, muz gibi sülfür içeriği olan sebzeler de vücuttaki kolajen üretimini artırır.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Bunun yanında serinletici olması nedeniyle güneşten yanmış veya hassas ciltler için de oldukça etkili. Salatalıkta şişliği ve tahrişi azaltan yüksek seviyelerde kafeik asit ve güçlü saç ve tırnaklar için kolajen oluşumuna yardımcı olan silika bulunur.
Kırmızı meyveler (elma, çilek, kiraz vb.), Sarımsak, soğan, kereviz ve zeytin türleri gibi sülfür içeren gıdalar içinde kolajen bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Fasulye ve soya ürünleri gibi bitkisel kaynaklı proteinlerin de hayvansal kaynaklı proteinler kadar kolajen üretiminde önemli etkileri bulunuyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, nar, kivi, çilek, turunçgiller gibi C vitamini içeriği yüksek sebze ve meyveler de kolajen üretiminde önemli rol oynuyor.
Kemik suyu, kırmızı meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, sarımsak, mor meyveler, süt ve süt ürünleri doğal kolajen içeren başlıca gıdalardır. Özellikle kemikli etler ve sakatat grubundaki hayvansal gıdalar, yüksek oranda doğal kolajen içerirler.
Domates: Bir başka gizli C vitamini kaynağı olan domates, kolajen üretimini destekler. Domates ayrıca cilt desteği için güçlü bir antioksidan olan büyük miktarlarda likopen içerir.
Paça ve kemik suyu çorbalarının içeriğinde kök hücre bulunduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, "Paça ve kemik suyu çorbaları kolajen yönünden son derece zengin. Bunlar insan sağlığı açısından çok kıymetli maddeler.
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre salatalık, astringent yani büzücü etkisi sayesinde yüzdeki ve cildinizdeki genişlemiş gözeneklerin küçülmesine yardımı oluyor. C vitamini açısından oldukça güçlü olan salatalık, cildin canlı ve genç görünmesine olacak sağlıyor.
Kolajen eksikliğinin en belirgin belirtilerinden biri kırışıklıklar ve nemini kaybeden kuru bir cilttir. Kolajen cildin esnekliğini sağladığı için kolajen miktarı azaldığında çizgiler, kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Ciltte kuruluk meydana gelir ve kremler cildi nemlendirme de yetersiz kalır.
Soğan, sarımsak, pırasa ve kereviz gibi sülfür içeren besinler de kolajen için önemli besinler arasında. Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri de kolajen üretimini uyaran bileşenler içeriyor.
En Çok Tercih Edilen 3 Kolajen Markası
Takviye gıda olarak en çok tercih edilen kolajenler; Suda Kolajen, Voonka Kolajen ve Solgar Kolajen.
Hyaluronik asit, ciltteki kolajen için önemli bir bileşiktir. Fasulye, kök sebzeler ve soya gibi amino asitler açısından zengin yiyeceklerde bulunur. Besinlerle diyete hyaluronik asit eklemek, kollajen seviyelerini yükseltmeye kolayca yardımcı olabilir. Hyaluronik asit ayrıca takviye olarak da alınabilir.
Sarımsak içerdiği bol miktarda sülfür sayesinde kollajen üretimini destekleyen besinler arasında yer alıyor. Kolajen proteini başlıca glisin ve prolin aminoasitlerinden oluşuyor.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Kemik Suyu: Kemik suyu içerdiği glisin, prolin ve arjinin gibi önemli amino asit içeriğiyle mükemmel bir kolajen kaynağıdır. Beslenme rutininize zaman zaman kemik suyu eklemeniz, vücudunuzda azalan kolajeni yerine koymak için ideal.
6 saatin ardından etleri ve ilikleri kemiklerden ayırıyoruz. Suyun içine tekrar kemikleri koyup, bir bardak sirke ekliyoruz. Kaynamaya başladığında mum alevinde bu kez 18 saat kaynatıyoruz. 18 saatin sonunda kemik suyumuz hazır.
Kolajen üretimine en çok destekleyen besinler arasında kemikli etler bulunmaktadır. Kemiklerin içerisinde yer alan ilik, bu proteinin üretimine katkı sağlayan aminoasitleri içerir. Bu sebeple ilikli kemik suyu yemeklere katılarak fayda sağlanabilir.
Pürüzsüz ve Sıkı Ciltler: Tip 1 kolajen, ciltte meydana gelen yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır. Bu sayede daha pürüzsüz ve sıkı bir cilt yapısına ulaşılmaktadır. Cilt kasları ve yapısını bir arada tutan tip 1 kolajen aynı zamanda cilt kırışıklıklarına karşı etkili bir proteindir.
Günlük 1 şişe (50 ml) ürünü iyice çalkalayıp tüketmeniz tavsiye edilir. Özel olarak dizayn edilmiş tek kullanımlık cam şişe ile kontaminasyon riski olmadan kullanılır, tadı ve içimi kolaydır. (Balık tadı ya da kokusu bulunmamaktadır.)
Kolajen üretimi yapan cildimiz keratinle birlikte görev alarak cildimizin güçlü, pürüzsüz ve esnek bir yapıya kavuşmasını sağlar. İnsan vücudu her zaman kolajen üretmektedir. Yani yaşamımız boyunca vücudumuz için gerekli olan bu besin üretilmeye devam eder. İlerleyen yaşlarda kolajen üretiminde bir azalma görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri