Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Salata ve yemeklerinize her gün 1 yemek kaşığı sirke ekleyebileceğiniz gibi, bu miktarı suda seyrelterek de tüketebilir ve kilo kontrolünüz açısından fayda sağlayabilirsiniz.
Salatanızın üstüne dökerek servis edin. SİRKE Mİ LİMON MU? Sirke ile limon arasında ayrım yapmak gerekirse, taze soğanlı bir yeşil salataya limon çok yakışıyor. Domates ve salatalıkla yaptığınız salatalar içinse mutlaka sirke kullanmalısınız.
Marul Salatası Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm yeşilliklerimizi temizleyip yıkayıp sirkeli suyu da bekletelim, sirkeden sonra tekrar durulayalım ve hepsini doğrayalım. Sos için sarımsakları ezip diğer malzemeleri de ekleyip bir kapta hazırlayıp salatamızın üzerine dökelim. Afiyetle yiyelim.
Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir.
Domatesler küçük küpler halinde soğan ve maydanoz da ince bir şekilde doğranır. Sosu için yağ, sirke ve tuz karıştırılıp diğer malzemelerle harmanlanır. Servis tabağına alınır. Afiyet olsun.
İlgili 28 soru bulundu
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Salataya neden sirke konur? Sirke, içeriğinde bulunan asetik asit sayesinde besinlerin bozulmadan saklanmasına yardımcı oluyor. Çünkü zararlı bakteriler yüksek asitli ortamlarda yaşayamıyor.
Özellikle de ılık su ile hazırlanan sirkeli ve limonlu su, sabahları aç karnına içildiğinde kabızlık gibi sindirim problemlerinin kısa sürede ortadan kalkmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olan limonlu sirkeli su, metabolizmayı hızlandırarak kilo vücuttaki yağ yakımını destekler.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
O nedenle salataya önce limon ve/veya sirke, ardından zeytinyağı konur. Taze sıkılmış limon ve ev yapımı en az üç ay fermente olmuş sirke, besinlerin hazmedilmesini yavaşlatır. Bu da yediklerimizin midemizde ve ince bağırsağımızda daha uzun süre kalmasını yani başka bir deyişle daha uzun süre tok kalmamızı sağlar.
Sağlıklı Yaşıyoruz. SALATAYA ÖNCE LİMON / SİRKE EN SON ZEYTİNYAĞI KONUR! Şayet önce zeytinyağı koyarsanız, zeytinyağı salatanın üzerini saracağı için limon ve/veya sirke salataya nüfuz edemez akar ve dibine gider. O nedenle salataya önce limon ve/veya sirke, ardından zeytinyağı konur.
Malzemeler: Domates, soğan, tuz, pul biber, kırmızı toz biber, sumak, maydanoz, yeşil biber, nar ekşisi, limon ve ceviz. Salatanın en önemli püf noktası her zaman malzemelerin kalitesi ve taze olmasıdır.
Sirkeli su, sirkenin anti bakteriyel özelliği sayesinde doğal bir antiseptik olarak iş görüyor. Yani, başta da söz ettiğimiz gibi sebzelerin üzerine yaşayan nice mikroba, bakteriye, parazite karşı en büyük destekçiniz oluyor, onları yiyeceğiniz sebze ve meyvelerden bir güzel temizliyor.
Elma sirkesinin keskin bir tadı vardır. Öyleyse bu tadı oldukça bastıran bir meyve suyu kullanmayı sürdür. Sirkede bulunan asetik asit, yağ yakan proteinleri harekete geçirmeye yardımcı olabilir. Yemeklerden önce düşük kalorili içecekler ve su içmek, daha az yemek yemede sana yardımcı olabilir.
Neden sirke koyulur? Genellikle pişi, çiğ börek ya da sigara böreği gibi kahvaltılarda tüketilen yiyeceklerin ağır olmasını istemiyorsanız mutlaka sirke ekleyerek hafif olmasını aynı zaman da hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Sirkeyi aç ya da tok karnına tüketebilirsiniz. Sirke içiminde en az 8 saatlik bir ara bırakılmalıdır. Sirke ham olarak değil su ile seyrelterek içilmeli ve günde en fazla iki kez iki yemek kaşığı olarak içilmelidir. Obeziteye karşı faydalıdır.
Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
İçeriğinde çok fazla asit bulunması nedeniyle seyreltilmeden doğrudan içilmesi önerilmez. Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir.
Süzülmezse ne olur ? İstemediğimiz bakterilerin artmasına ve kötü kokuya neden olabilir.
Mayalanma sırasında açığa çıkan yararlı bileşikler, özellikle antioksidanlar sirkenin yine de bağırsak dostu bir besin olmasına yetiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan'a göre, bağırsak floramızı güçlendirmek, bağışıklığımızı yüksek tutmak için beslenmemizde sirkeye de yer vermemiz gerekiyor.
Limon, zeytinyağı, pul biber, tuz ve sumak ile güzelce ovulur. Servis tabağının ortasına alınır. Marullarda ince doğranır sadece biraz limon sıkıp salatanın etrafına yerleştirilir. 😉Süper bir tat.
Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Dr. Osman Müftüoğlu, önemli olanın su içmek olduğunu belirtti. “Suyun kendisi önemli. Limonlu sudan sirkeli sudan önce suyun kendisi gelir.” şeklinde yanıt verdi.
Elma sirkesi yüz üzerinde yaklaşık 30 dakika bekletilir. Daha sonra ise bu soğuk su ile durulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri