Salçanın daha uzun süre saklanması için üzerini kapatacak kadar doğal zeytinyağı dökülebilir. Hemen kullanmayacağınız salçayı poşet içine koyup derin dondurucuda, sık sık tüketeceğiniz salçayı cam kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
Teneke kutuda aldığınız salçayı yine aynı kutuda kullanacaksanız, üzerine hava geçirmeyecek şekilde düz bir çay tabağı ile kapatın. Hava almayacağı için bozulmayacaktır. Salçayı ya da domates püresini buz kalıplarında dondurun, sonra kalıbtan çıkarın ve buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuya kaldırın.
Salçayı dondurduktan sonra derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Dolapta uzun süre kalmış küf tutmaya başlamış salçalarımızın kürlerinden arındırıp, köpük tabağa koyup buzluğa atıyoruz. Buzlukta donan salçayı çıkarıyoruz. Doğradıktan sonra çıtçıtlı poşetlere koyup buzluğa atıyoruz. Salçalarım artık ziyan olmuyor.
Domates salçasının raf ömrüne genellikle, doğru saklanırsa altı aya kadar uzayabilir. Eğer domates salçasını dondurarak saklamak istiyorsanız salçayı küçük parçalar halinde doldurmalısınız. Ek olarak, salçayı dondurucuya koymadan önce bir bez veya kâğıda sarmak önemlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu sebeple salça satın alırken teneke kutular yerine cam kavanozlarda olanlarını tercih edin. Eğer cam kavanozlarda bulamıyorsanız, satın aldığınız salçayı cam kavanozlara aktarın. Cam kavanozun kapağını her kullanışta hava almayacak şekilde kapatırsanız salçanın küflenmesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
Zeytinyağı buzdolabında donacak ve salçanın havayla etkileşimini önleyecektir. Aynı yöntem; erimiş katı yağı salçanın üzerine dökerek de uygulayabilirsiniz. Fırın tepsisine aldığınız salçayı yine bir miktar bitkisel yağ ilavesiyle, fırında karıştırarak bir süre pişirerek de, küflenmenin önüne geçilebilir.
Aksi taktirde içinde kalan su, zamanla salçanın bakteri üretmesine neden olacak ve bozulmasını hızlandıracaktır. Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
Asitli ürünler, turşu, salça, yoğurt, sıvı, peynir gibi gıdaların kesinlikle plastik kaplarda muhafaza edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof.
Bozulan bir salça öncesinde ekşimeye sonrasında küflenme durumuna ulaşır. Bunun nedeni de patojen bakterilerin daha hızlı çoğalmasıdır. Küf oluşumlarındaki temel amaç belirttiğimiz gibi hava teması, su miktarının çokluğu ve ısı etmenidir. Bu koşulları engellediğimizde küf oluşumu problemini de önlemiş olmaktayız.
Biber salçasını bozulmadan muhafaza etmek için hava ile temasını kesmek gerekiyor. Cam kavanozlarda ya da hava almayan saklama kaplarında salçalar muhafaza edilebilir.
6 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır. 12 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır. 18 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 3 ay kadardır.
Örnek olarak aldığınız salçanın ambalajı üzerinde yer alan Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş olsa bile, kavanozu açtığınızda koku, renk ve duyusal özellikleri normal ise o salçayı yiyebilirsiniz.
Fakat kaynatılarak yapılan salçalar özellikle açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Dışarıda bırakılırsa küflenme ve kurtlanma görülebilir. Bunun yanında salçanın türü de bozulma süresini direk etkiler. Domates salçası, biber salçasına göre çok daha çabuk bozulur.
SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Taze meyve veya sebze dondurmak istiyorsanız, doğradıktan sonra veya satın aldığınız halleriyle yine plastik kaplar içerisine koyarak dondurucunuza yerleştirebilirsiniz.
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir.
Geleneksel Türk yemeklerinde salça sıklıkla kullanılmaktadır özellikle domates salçası daha çok tercih edilmektedir. Hal böyle olunca salçanın saklanması önem kazanmakta. Sık tüketilen salça genelde buzdolabında saklansa da aslında serin ve güne görmeyen yerde özellikle mutfak dolaplarında saklanması daha uygun olur.
Eğer ev yapımı güneş kurutması biber salçası ise serin bir yerde saklayabilirsiniz. Eğer fabrikasyon veya kaynatma biber salçası ise buzdolabına saklamanız gerekiyor aksi takdirde biber salçası bozulabilir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Yemekle uğraşan insanlara salça denildiğinde, akıllarına ilk olarak Gaziantep salçası gelmektedir. Bunun nedeni Gaziantep salçasının kendine has yapım aşaması ve bu aşamadan dolayı kendine has lezzet farkının bulunmasıdır. Özellikle Antep mutfağında sık kullanılan bu salça türü, adeta yemeklerin sırrı niteliğindedir.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır.
Tıpkı turşu gibi, tıpkı tarhana gibi, güneşte fermente olan salçalar bağışıklığınızı destekler ve sizi hastalıklara karşı güçlü kılar. Daha hesaplıdır. Hazır salçalardan koca bir kaşık kullandığınız yemeklerinize, güneş salçası sebzenin özünün özü olduğundan, kaşığın ucuyla kullanmanız yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri