Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salça, özellikle sulu yemeklerde sık sık kullanılır. Bununla birlikte salçalı sosis, etli kuru fasulye, kısır, tarhana çorbası gibi farklı yemeklerde kullanılmasıyla da bilinir. Ülkemizde en çok domates salçası ve biber salçası kullanılmaktadır.
Salça her zaman domatesten sonra gelir. Bu nedenle bir yemek içerisine önce domates daha sonra salça eklemelisiniz. Eğer önce salçayı eklerseniz salçanın yüzeyi pişer ve topaklı bir şekilde kalır. Domates kullandım salçada kullanmak istiyorum derseniz biber salçası tercih edebilirsiniz.
Salçalı makarna, salçalı bulgur pilavı, salçalı ekmek, salçalı sosis, salçalı mercimek çorbası hatta salçalı kurabiye ve dahası sizi bekliyor! Tabii salça ile yapılan yüzlerce yemek sayılabilse de bu listede salçanın ön planda olduğu veya bolca kullanıldığı tariflere yer verdik.
türk yemeklerinde domates salçası ile 1/3 oranı ile kullanıldığında lezzete lezzet katan muhteşem gıda ürünü ayrıca gerektiğinde mantı gibi yoğurtlu yemeklerin üzerine dökmek için zeytinyağında ezilip kullanılabilir.
farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Ya da kış için hazırlanmış domates pürelerini tercih edebilirsiniz. Domates yerine zeytinyağlı bir yemeğe asla salça koyulmamalıdır! Kimi zeytinyağlıya taze kimisine kuru soğan ilave edilir.
Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salça, özellikle sulu yemeklerde sık sık kullanılır. Bununla birlikte salçalı sosis, etli kuru fasulye, kısır, tarhana çorbası gibi farklı yemeklerde kullanılmasıyla da bilinir. Ülkemizde en çok domates salçası ve biber salçası kullanılmaktadır.
İster ev yapımı salça olsun, ister hazır alınan salça olsun, doğru koşullarda muhafaza edilmediğinde kolayca bozulabilir. Bazen her ne kadar doğru şekilde, doğru şartlarda muhafaza edilse bile, salçanın türünden ya da yapılış şeklinden ötürü de hızlıca bozulması mümkün olabiliyor.
Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir. Ev yapımı salçalar, sağlıklı yaşam için en güçlü vitamin takviyesidir. Yüzyıllardır sofralardan eksik edilmeyen bu geleneksel lezzetin en çok tüketileni domates salçasıdır.
Salçanın uzun süre saklanması için buzdolabında korunması gerektiği bilgisi doğru değil. Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir yerde,örneğin kilerde saklamanız gerekir.
Et Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır? Önce etleri tavada suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Sonra ayrı bir tencerede zeytinyağı ve soğanı kavuruyoruz.Soğanlar pembeleşince eti, sarımsağı ve baharatları ekliyoruz. Salçaları koyup iyice karıştırıyoruz .
Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Damak tadınıza göre yemekteki salça yoğunluğu kırılana kadar karbonat ekleyebilirisiniz. Karbonatı birden dökmeyin ki yemeğin tadı bozulmasın. Patates, havuç gibi sebzeler ekleyerek salçanın yoğunluğunu kırabilirsiniz. Kesme şeker de imdadınıza yetişecek bir diğer yöntemdir.
Salça özellikle A, C, E vitamini, potasyum ve folik asit yönünden zengindir. İçerdiği A vitamini ile göz sağlığı için önemlidir. Katarakt oluşumunu geciktiren bu vitamin düşük ışıkta görmeye, beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olmakta, yeni hücrelerin üretiminde önemli rolü olmaktadır.
Unutmayın salça domateslerden sonra gelir, önce koyarsanız salçanın yüzeyi pişer karışımın içinde topaklı bir biçimde kalır. Salça olarak biber salçasını tercih etmeniz daha doğru olacaktır çünkü zaten taze rendelenmiş domatesleri daha önce eklemiştiniz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
Tüketici açısından da açıldıktan sonra büyüklerimizin geçmişte yaptığı usulle, üstüne bir kaşık zeytinyağı koyabilirler. Bu şekilde kısa süreli olarak küflenmesi ve bozulması engellenmiş olur. Bu sebepten evlerde küçük ambalaj kullanmak daha mantıklı olur. Açılmadığı müddetçe bizim salçaların ömrü 3 yıldır.
Ev yapımı biber salçası kaç yıl dayanır
Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Salça kalori bakımından çok düşük olan gıdalardan biridir ve fazla kilo alımına neden olmuyor.
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder.
Koklamaya yoluyla test etmek için salça koklanır. Eğer baskın olarak biber veya domates kokusu geliyorsa muhtemelen o organik bir salçadır. Ancak boya ve kimyasal madde kokuları geliyorsa o salça, ne yazık ki organik olmayan endüstriyel olarak işlenmiş hazır salçadır.
Salça derin dondurucuya konur mu demeyin. Zira (-)18 derecede çalıştırılan bir derin dondurucu, mamül kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü canlı varlıklar için en kesin çözümdür. Zira hayatı durdurur, üreme engellenmiş olur ve muhafaza çok çok kolaylaşır.
Hafifliği ile çok sevilen salçalı makarna, hem domates, hem de biber salçası karışımından hazırlanır. İsteğe göre makarnanın üzerine rendelenmiş parmesan veya kaşar peyniri eklenebilir.
Yalnız tuz karıştırdığınız salçayı kullanırken yemeğe tuz atmadan önce tadına bakın. Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri