Salça olma süresi yaşadığımız yerin hava sıcaklığına göre değişkenlik gösterebilir. Salça olma sırasında üzeri beyazlamalar olabilir bu normaldir karıştırılınca düzelir. Üzerindeki beyazlık tuzdan dolayıdır. Eğer salçanızı güneşte yapacak vaktiniz yoksa kaynatma usulü ile yapabilirsiniz.
Elma sirkesinin mucizevi faydaları: Sivilceleri kurutuyor, lekelere iyi geliyor! SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Salçayı kullanacağınız zaman aldığınız kısmı dolduracak kadar kavanoza sıvı yağ ilave edin. Sıvı yağ buzdolabında donarak salçanızın küflenmesini engelleyecektir. 1 klio salçaya, 1 su bardağı bitkisel yağ ilave edin ve bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin.
Küflenmiş salça, başka belirtiler yoksa bozulmamış sayılır. Yani üzerindeki küfler alındıktan sonra yiyebilirsiniz.
raflarındaki salçaların daha az küflenme oranını ortaya koymaktadır. Bozulan bir salça öncesinde ekşimeye sonrasında küflenme durumuna ulaşır. Bunun nedeni de patojen bakterilerin daha hızlı çoğalmasıdır. Küf oluşumlarındaki temel amaç belirttiğimiz gibi hava teması, su miktarının çokluğu ve ısı etmenidir.
İlgili 38 soru bulundu
Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız bir miktar katı yağı da eritip üstüne ekleyebilirsiniz. Böylelikle yağ buzdolabında donarak salçanın küflenmesini engelleyecektir.
Eğer salça bozulmamış, sadece küflenmişse yenilebilir. Küflü salçanın üzerindeki küfü alınıp altından yenilebilir. Fakat küflü halde yenilirse karın ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Tıpkı turşu gibi, tıpkı tarhana gibi, güneşte fermente olan salçalar bağışıklığınızı destekler ve sizi hastalıklara karşı güçlü kılar. Daha hesaplıdır. Hazır salçalardan koca bir kaşık kullandığınız yemeklerinize, güneş salçası sebzenin özünün özü olduğundan, kaşığın ucuyla kullanmanız yeterlidir.
Örneğin domates sosu veya salça lekesini Peros Sıvı Çamaşır Deterjanını kullanarak çıkartabilirsiniz. Deterjanı çamaşırın lekeli kısmına döktükten sonra kumaşa nüfuz etmesi için birkaç dakika bekleyin. Artık çamaşırınızı her zamanki talimatlarda yıkayabilirsiniz. Lekeniz çıkacaktır.
İlk konumuz olan evde domates salçasına gelince İstanbul gibi nem oranı yüksek şehirlerde klasik usul yani güneşte kurutarak salça yapmak neredeyse imkansız.
Domatesleri güzelce yıkayın ve soymadan dörde bölün. Domatesleri cam kavanozlara koyun ve üstlerine az miktarda tuz ilave edip karıştırın. Daha sonra kavanozların kapağını biraz gevşek şekilde kapatın. Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin.
En iyi sonuçlar için macun, kiler veya dolap gibi serin ve kuru bir yerde saklanmalı. Buzdolabında saklıyorsanız, nem birikmesini önlemek için hava geçirmez bir kaba yerleştirildiğinden emin olunmalı. Bunlar, salça uzun süreli bozulmadan nasıl saklanır sorusuna dair önemli bilgilerdir.
Suyunu çekene kadar yaklaşık 2 saat pişirin. Pişerken sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. Kıvam alan salçayı sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Salçada boya olduğu nasıl anlaşılır? Eğer salça rengi kusursuzsa orada kesinlikle boya vardır. Doğal salçalarda bir renk bulunmaz hiç bir zaman tam kırmızı olmaz.
Kurutma işlemi için eylül ayında sabahları 9-11, öğleden sonra ise 15-17 saatleri arası idealdir. Bu saatler dışında güneşte kalan salçaların renkleri koyulaşır. Bu saatlerde güneşe çıkardığınız domatesleri 5 gün boyunca arada karıştırarak salça haline getirebilirsiniz.
Kenara aldığımız salçaları kavanozlara doldurup sıcak kapak ile birlikte kapatalım.Bu yöntem uzun süre salçanın bozulmaması için gereklidir. Bu arada salçaya konulan tuz oranı %5 ideal kıvamdır.Yani 1 kg salça için 50 gram tuz.
Ayrıca kaynatma salçalar çok az fire olduğu için çok uygun bir şekilde mal ediliyor. Güneş kurutması ise tamamen doğal olduğu için, fire çok fazladır. Yani kaynatmada 2 kg domatesten 1 kg elde ediliyorsa, Güneşte kurutlan bir salçada 12 kg domatesten 1 kg salça elde ediliyor.
Salça olma süresi yaşadığımız yerin hava sıcaklığına göre değişkenlik gösterebilir. Salça olma sırasında üzeri beyazlamalar olabilir bu normaldir karıştırılınca düzelir. Üzerindeki beyazlık tuzdan dolayıdır. Eğer salçanızı güneşte yapacak vaktiniz yoksa kaynatma usulü ile yapabilirsiniz.
Eğer salçanızın kararmasını istemiyorsanız üzerine sıvıyağ dökerek hava ile temasını kestiğiniz takdirde bu kararmayı önleyebilirsiniz.
Güneşte kurutma salçalar daha organik daha sağlıklıdırlar. Güneşte kurutulan salçaların faydalarından bazıları şu şekildedir; Güneşte kurutma salça mineral ve vitamin bakımından oldukça zenginlerdir. Güneşte kurutma salça içerisinde A vitaminini bolca bulundurur.
Aslında bu işlem hem soğanınızın daha güzel karamelize olmasını sağlar hem de sonradan ekleyeceğiniz domates salçası veya domates sosu veya domatesin kendisinin getireceği ekşiliği de dengelemiş olur. Neticede salça kullanılan soğanlı yemeklere, 1 çay kaşığı kadar şeker eklemenizi öneririz.
Zeytinyağı buzdolabında donacak ve salçanın havayla etkileşimini önleyecektir. Aynı yöntem; erimiş katı yağı salçanın üzerine dökerek de uygulayabilirsiniz. Fırın tepsisine aldığınız salçayı yine bir miktar bitkisel yağ ilavesiyle, fırında karıştırarak bir süre pişirerek de, küflenmenin önüne geçilebilir.
Çekirdeklerinden ayırdıktan sonra daha lezzetli bir salça yapmak için bir de tülbent ile suyunu süzün. Üzerine zeytinyağı ve tuzu ilave ettikten sonra fırında kurutma aşamasına geçebilirsiniz. 100 derecelik fırında 15-20 dakikada bir pişirerek 2 saat gibi bir sürede salçanızı kurutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri