Audi yağ ikazı yanıyor ise aracınızın kalbi tehlikede demektir. Aracın kalbini koruyan yağın azalması veya ömrünü tamamlaması durumunda genellikle gösterge panelindeki motor yağı lambası yanar.
Yağ Olduğu Halde Yağ Lambası Neden Yanar? Araçlarda yağ basıncı düşükse yağ lambası yanar. Bu, düşük yağ seviyeleri, arızalı bir yağ basınç sensörü veya yağ pompasındaki bir sorun gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Aracınızın yağ lambası yanıyorsa en kısa zamanda bir tamirciye götürüp kontrol ettirmelisiniz.
Yağ arızası durumunda yağ lambası yanmaya başlar. Motor için önemli bir işleve sahip olduğu için yağ lambası yandığında gerekli kontroller sağlanmalıdır. Ayrıca motor yağı bittiğinde aracın arıza gösterge panelinde yağın azaldığına dair uyarı işareti belirir.
Motorun yağı çeşitli etkenler nedeniyle kirlenebilir veya azalabilir. Motor yağı kirlendiğinde yağa karışan mikro parçacıklar parçaların sürtünme esnasında zarar görmesine neden olabilir. Araç motorunu çalışmasını etkileyen yağın bitmesi durumunda araç ikaz lambası yanar.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Motor yağ çubuğunu yatay bir şekilde tutarken, temiz bir kağıt parçasıyla sildikten sonra, iki çizgi göreceğiz. Birisi minimum seviyeyi gösterir diğeri ise maksimum seviyeyi gösterir. Yağ çubuğu seviyesinin ikisinin ortasında olması halinde veya maksimuma yakın taraflarda ise bir sorun teşkil etmez.
Motor yağı eksilmesi araç için önemli bir sorundur. Eğer motor yağındaki eksilme zamanında fark edilmezse motorda “yatak sarması” denilen durumun oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda motor yağının eksilmesi araç çekişinin düşmesine de neden olacaktır.
Araç kullanımı sırasında yağ göstergesi yanıp sönüyorsa araç hemen durdurulmalıdır. Aracın yağı kontrol edilir. Aracın yağ seviyesi düşük ise yağının tamamlanması gerekmektedir. Araç yağı tamamlansa bile yağ göstergesi yanmaya devam edebilir.
Avrupa'da bakıldığında maksimum 5.000 km sonrasında motor yağı değişim uyarısı gelir. Ancak ülkemizde bu durum 20.000 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Bunun sonucunda ise motor yağının artık performansa etki etmemesiyle çok daha büyük sorunlar yaşanabilir.
araba çalıştıktan en geç 3 saniye sonra sönmesi lazım.daha fazlası pompanın eskidiğine de,kirlendiğine de hatta bozulduğuna da işaret olabilir.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Yağ ikaz lambasının yanması ile birlikte, yağ çubuğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir. Sensör arızalanması ile birlikte yanlış yağ okuma durumları başlamaktadır.
Araçta yağ lambası yandıktan sonra, normal şartlarda araç hiç hareket ettirilmemeli hatta rölanti şeklinde dahi çalıştırılmamalıdır. Fakat gitme konusuna gelirsek 5-10 kilometre daha yağlama olmasa bile araç yürüyebilir. 10 km sonunda ise motordaki hasar kritik boyuta ulaşır ve araç stop eder çalışmaz.
LPG'li benzinli ve Dizel araçlarda Sarı yada kırmızı renkte olan motor yağ lambası bazı durumlarda rölantide bazen frene basınca bazen de debriyaja basınca yanıyor ise olası nedenleri ve çözümleri videosudur. Yanıp Sönüyor şeklinde olabileceği gibi bazen yanıyor bazen sönüyor şeklinde de arıza görülebilir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Motosiklet motor yağı eklenmesi
Muayene penceresi veya yağ çubuğu size yağ seviyenizin düşük fakat yağın hala iyi durumda olduğunu söylüyorsa mümkün olan en kısa zamanda yağ eklemek iyi bir fikirdir. Bu işlemin ilk adımı, doğru yağı eklediğinizden emin olmaktır.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
“Motor yağı ısısı kaç olmalı?” sorusu, sürücülerin kafasını karıştıran sorulardan biridir. Genellikle 85 ila 100 derece arası ideal çalışma aralığını ifade eder.
Bu nedenle, motoru düşük yağ seviyesi ile çalıştırmak motordaki baskıyı artırabileceği ve yağın ve motorun çalışma ömrünü ciddi oranda kısaltabileceği için, yağ değişim aralıklarında yağ seviyenizi sık sık kontrol etmek önemlidir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Yağ yakımı engelleyebilmek için araç sıvıları kullanılabilir. Motorun hareketli olan parçaları üzerinde ince bir tabaka mevcut bulur. Ve bu tabaka sayesinde aşınmalar ya da sürtünmeler engellenebilir. Ayrıca motorun hararet yapmasını engellemek açısından da gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri