Küçük bir tavada zeytinyağı ısıtılır, salça eklenir güzelce karıştırılır, 2 dakika kavrulur. Sarımsakları rendeleyip eklenir 1 dakika daha kavrulur baharatlar ve ceviz eklenir, karıştırılıp ocaktan alınır. Servize hazır olur. Kahvaltımızda bu salça kavurması bulunduğunda, sofranın baştacı oluyor.
Küçük bir tavada zeytinyağı ıslatılır, salça eklenir güzelce karıştırılır, 2 dakika kavrulur. Sarımsaklar eklenir 1 dakika daha kavrulur ve baharatlar ve ceviz eklenir, karıştırılıp ocaktan alınır. Servis edilir.
Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 15 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik kahvaltılık salça kavurması içindir. Afiyet olsun.
Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
İlgili 19 soru bulundu
Salça çabuk bozulur küflenir falan, bunu önlemek için üzerine sıvı yağ dökeriz ama çoğu kez işe yaramaz yine bozulur. Kavurmak en iyisi beş kiloluk salça alıp kavurursak hem yemek yaparken çok pratik oluyor tekrar kavurmamıza gerek kalmıyor, hemde uzun süre bozulmadan saklayabiliriz.
- Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanızın küflenmesini önleyecektir.
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın. Hepsini iri parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın. Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemeleri pişirin. Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender'ı ile püre haline gelene kadar çekin.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir. Ev yapımı salçalar, sağlıklı yaşam için en güçlü vitamin takviyesidir. Yüzyıllardır sofralardan eksik edilmeyen bu geleneksel lezzetin en çok tüketileni domates salçasıdır.
Salçayı yemeğin içerisinde mutlaka kavurmanız gerekir. Ancak soğan, sarımsak kullanılan yemekler içerisinde önce soğanlar kavrulur ardından salça eklenerek kavurma işlemine devam etmek gerekir. Kendi damak zevkinize göre her yemeğin içerisine salça ekleyebilirsiniz.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Salçada boya olduğu nasıl anlaşılır? Eğer salça rengi kusursuzsa orada kesinlikle boya vardır. Doğal salçalarda bir renk bulunmaz hiç bir zaman tam kırmızı olmaz.
Domates sosu veya domatesin kendisi sulu bir malzeme olduğu için, yemeklere önce salçayı ekleyip kavurursanız, yüzeyi sertleşip topaklanabilir. Bu durumda arkasından eklediğiniz domates suyu istenmeyen bir pütür oluşturacaktır. Yemeklerde domates sosu veya domatesin kendisini kullanacaksanız önce bu malzemeyi ekleyin.
Küçük bir tavada zeytinyağı ısıtılır, salça eklenir güzelce karıştırılır, 2 dakika kavrulur. Sarımsakları rendeleyip eklenir 1 dakika daha kavrulur baharatlar ve ceviz eklenir, karıştırılıp ocaktan alınır.
Et Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır? Önce etleri tavada suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Sonra ayrı bir tencerede zeytinyağı ve soğanı kavuruyoruz.Soğanlar pembeleşince eti, sarımsağı ve baharatları ekliyoruz. Salçaları koyup iyice karıştırıyoruz .
Köy salçası Fiyatı – Köy salçası fiyatı 50-80 tl arasında değişmektedir. Biber salçası fiyatı 50-80 Tl arasında değişirken Domates salçası fiyatı 30-50 Tl arasıda değişmektedir.
Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.
Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir. Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.
Süzdüğünüz domatesleri çelik, emaye veya cam bir tepsiye dökün, üzerine tuz serpin ve temiz bir tülbent bezle örtüp, güneşe bırakın. Salçayı her gün karıştırarak, güneşte bekletip, katılaşmasını sağlayın. (Ortalama 3-5 gün) Salça koyu bir kıvama geldiğinde cam saklama kaplarına doldurun.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Domateslerin suyu iyice çıktıktan sonra su kazanlara alınır belli bir kıvama gelene kadar kaynatılır daha sonrasında güneşte kurutulmaya bırakılır. Hatay domates salçasını bu şekilde yapmaktadır. Antep Domates salçası da bu şekilde yapılmaktadır.
Tencerenin kapağını kapatıp, biber ve domatesler iyice yumuşayana kadar orta ateş üzerinde pişirin. Düdüklü tencerede 15 dk pişmesi yeterlidir. Normal tencerede süre 2 katına çıkar.
SALÇAYI ABSÖRBE ETMEK İÇİN NE YAPILIR? Salçası fazla konulmuş yemeklere içme sodası ilave ederseniz yemek eski tadına dönecektir. Yemeğin salçası fazla kaçmışsa uygun bir süzgeçten geçiriniz. Akabinde ise üzerine kaynar su tutunuz.
Salçanın Görünümü:
Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri