Savunma sözcüğü, saldırı kelimesinin zıt anlamıdır.
Zarar kelimesinin zıt anlamlısı yarar sözcüğüdür. Birbiriyle çelişen özellikler barındıran yani anlam bakımından birbirinin karşıtı olan sözcüklere "Zıt Anlamlı Kelimeler" veya "Karşıt Anlamlı Kelimeler" denir. Zarar kelimesinin zıt anlamı ise faydadır.
1- Hücum: Arapça kökenli bir sözcük olan hücum ''hcm'' mastarından türetilmiştir. Bir yere saldırmak ya da birinin üstüne yürümek manasında kullanılır.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Ceza kelimesinin zıt anlamlı olarak bir sözcük bulunmaktadır. Bu sözcük ise günlük yaşamda da yaygın kullanılan 'ödül' kelimesidir.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Cevap kelimesinin 2 tane zıt anlamlı kelimesi yer alır. Cevap kelimesinin zıt anlamlısı nedir sorusunun cevabı soru ve sual kelimeleridir.
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Savaş kelimesinin zıt anlamlı karşılığı olarak barış kelimesi kullanılabilir.
Savaş zıt anlamlısı; barış kelimesidir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit düşman kelimesi için zıt anlamlı 2 farklı sözcük öne çıkmaktadır. Bu konuda amaca uygun olarak dost ve ahbap kelimelerini kullanmak mümkündür.
Yarar kelimesinin zıt anlamını zarar kelimesi oluşturur. Yarar kelimesinin bir eş anlamlı kelimesi de bulunmaktadır. Yarar kelimesinin eş anlamlı kelimesini de fayda sözcüğü oluşturmaktadır. Yani zarar kelimesi hem faydanın hem de yararın zıt anlamlısı olmaktadır.
Tembel kelimesinin zıt anlamı; çalışkandır. Tembel ile çalışkan kelimelerine örnek; - Tembel olarak bilinen öğrencinin çok çalışması, onu çalışkanlık konumuna getirdi.
Farsça kökenli bir sözcük olan serbest kelimesi, baş anlamına gelen ser sözcüğünden türetilmiştir. Hareketlerinde tamamen özgür olan kişilere serbest denir.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Anlamları birbirine karşıt olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir.
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
SİYAH KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Siyah kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Beyaz ve Ak" kelimeleridir.
Beyaz kelimesinin yalnızca bir tane zıt anlamı bulunur. Beyaz kelimesinin zıt anlamı ise siyah sözcüğüdür. Siyah sözcüğü, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler içerisinde yer alır. Beyaz ile siyah kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Kuru kelimesinin bilinen zıt anlamları arasında taze ve nemli kelimeleri bulunuyor. Aynı anlama sahip olan taze ve nemli kelimesi, kuru kelimesinin zıt anlam karşılığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri