Hisseli tapu, bir taşınmazın birden fazla kişiye ait olduğunu belirten bir tapu çeşididir. Bir taşınmaz bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir. Bu durum genellikle miras kalan veya birden fazla kişi tarafından satın alınan mülklerde görülmektedir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Hisseli tapu, taşınmaz bir mal ve gayrimenkul üzerinde hak sahibi olan bireylerin isimlerinin ve kaç kişi olduklarını belirten sayının bulunduğu tapu türü anlamına gelmektedir. Bir taşınmaz (gayrimenkul) yalnızca tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabilmektedir.
Hissedarlar malın üzerinde, 1/2, 2/8, 3/12 gibi belli paylara sahiptirler; gayrimenkul üzerindeki hisse durumu tapuya bu şekilde kaydedilir. Bunun anlamı, her hissedarın payları oranında taşınmazın tamamı üzerinde hak sahibi olmasıdır.
Hisse bir gayrimenkulün, birden fazla kişiye ait olduğunu bildirmektedir. Bu durumdaki tapular, hisseli tapu olarak bilinir. Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birlikte hisse senedinin yasal adı pay senedi olmuştur. Bu nedenle, yazımız içerisinde, pay senedi ifadesini de kullanacağız, her ikisi de aynı kavramdır.
Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Hisseli tapu ayırma işlemi ifraz olarak bilinirken tapuları birleştirme işlemi de tevhid olarak biliniyor. Eğer bir taşınmaz üzerinde birden fazla paydaşın hakkın söz konusu ise dilerseniz hisseli tapuyu ayırma yöntemine başvurabilirsiniz.
Bir hisseli tapuda hisse payı satılacaksa o hissenin ilk alım hakkı başka hissedarlardadır. Bundan kaynaklı bu önalım hakkı müessesesi kullanıldıktan sonra üçüncü vatandaşlara satış yapılmalıdır. Hisse payını satacak olan şahıs noter kanalıyla bu payını başka hissedarlara satış teklifini ihtarname olarak göndermelidir.
Oysa hisseli (paylı) taşınmaz almak her zaman risklidir. Birden çok kimsenin sahibi olduğu taşınmazdan bir hisse satın almak şu riskleri beraberinde getirir. Diğer hissedarlar size karşı şufa (önalım) hakkı kullanabilirler. Kanuni şufa hakkı tapu kütüğüne yazılmaz.
Hisseli Tapu Dışarıdan Birine Satılır mı? İlgili taşınmaz üzerinde hisse sahibi kişiler satın almadığı takdirde bir başkasına satış mümkündür. Fakat hisse sahiplerinin haberi olmaksızın satış gerçekleştirilirse diğer pay sahiplerinin önalım davası açmaya hak kazanacağını belirtmek gerekir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Hisseli Tapunun Satışı Mümkün müdür? Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir.
Tek bir tapuya birden fazla kişinin sahip olduğu, hisseli tapulara sahip gayrimenkuller, ifraz işlemleri adı altında yürütülen düzenlemeyle bölünebilir ve ayrı tapular çıkartılabilir.
Hisseli bir tapuya sahip arazi üzerinde ev yapılamaz şeklinde bir yargıda bulunmak mümkün değil. Ancak bu arazinin imarı ev yapılmasına uygun değilse bu olabilir ki bu durumda da sorun hisseli tapulu olması veya olmaması değildir. Bir arazinin imarı uygunsa hisseli tapusu dahi olsa üzerinde ev yaptırılabilir.
Gayrimenkulün tapusu, birden fazla kişi adına çeşitli oranlamalar ile paylaştırabiliyor. Bu tür tapulara "ortak tapu" deniyor.
Tapuda, birden fazla kişinin sahip olduğu taşınmaz mallar hisselere bölünerek ayrı ayrı tapu şeklinde çıkartılabilmektedir. Bu da ifraz işlemi adı altında yürütülen düzenlemeyle bölünebilmektedir.
Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır. Şirket her türlü hisse değerini korumuş olacaktır.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
OPTİMUM FAYDA SAĞLAYAN HİSSE SENEDİ SAYISI 15-20
Bunun gibi risk yayma birkaç şekilde yapılabilir ve borsa yatırımcıları için bariz olan ilk soru, bir portföyde kaç hisse bulundurmanız gerektiğidir. Geleneksel düşünce, optimum hisse senedi sayısının 15-20 hisse arasına olduğunu ortaya koyuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri