Yüksek kalsiyum ve vitaminler içeren şalgam otunu salatalarda çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi, ıspanak gibi yemeğide yapılabilir. En iyi hasat ekimden ortalama 45 gün sonra yaprak boyları 12-15 cm uzunluğu eriştiğinde yapılır ve elimizdeki en lezzetli şalgam yaprağı veren varyetedir.
Kullanım Şekli : Şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenilebilir ya da şalgam suyu şeklinde hazırlanıp kullanılmaktadır.
Şalgam meyvesi de yararlı olduğu için kendi haliyle tüketilir. Şalgam kökü ve şalgam yaprağı da aynı şekilde yüksek besin değerine sahiptir.
Şalgam, Brassicaceae familyasına ait yuvarlak, elma büyüklüğünde bir kök sebzedir. Bitki güneş ışığına maruz kaldığında, tepenin etrafında açık mor bir allık görülür. Bu sebzenin lahanası ve yaprakları yenilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Çok iyi sindirilebilen ve yüksek verimli bir yem bitkisi çeşididir. Yaprakları ve kökü hayvanlar tarafından iştahla yenir.
Yemeklerin yanında ya da tek başına tüketilen şalgam suyu, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde insan sağlığı için önemli faydalar içerir. Şalgam suyu, daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için düzenli olarak tüketilmesi gereken içecekler arasındadır.
Şalgam suyunun faydaları
Afrodizyak etkisi bulunuyor. Özellikle erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliğe sahip. İçerdiği A, B ve C vitaminleri ile kalp ve göz sağlığına iyi geliyor.
Şalgam suyunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak her sağlıklı besinde olduğu gibi şalgamın da fazla tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şalgam suyunun fazla tüketimi midede gaz ve şişkinliğe yol açar.
Anavatanı Adana olarak bilinen şalgamin patenti Tarsus'tadır. Adana Ticaret Odası girişimiyle coğrafi işaret tescil belgesi alınmıştır. Adana, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir.
Adanalılar'ın ünlü acılı kebabının yanında hazmı kolaylaştırmak için içtikleri ''Şalgam suyu''nun mucidi olduğu belirtilen Ali Göde'nin çocukları, kuşaktan kuşağa geçen bu geleneği sürdürüyor.
Ülkemizde şalgam suyunun acılı ve acısız olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur.
Haşladığımız şalgamları süzüyoruz. Tavaya 2-3 yemek kaşığı tereyağı koyup kıymayla kavuruyoruz. Daha sonra şalgamları içine döküp beraber kavuruyoruz. Tuz ve karabiberi ilave ediyoruz.
Şalgamı tatlandırmak için kullanılan limon tuzu, kaya tuzu ve şeker de şalgamın olmazsa olmazı. Daha çok restoranlarda içtiğimiz, marketlerden satın aldığımız şalgam suyunu evde yapmak da oldukça kolay.
Brassicaceae (lahanagiller) familyasından olan şalgam bitkisi, tadı ekşimsi ve acı olabilen bir kök sebzesidir. Besin değeri oldukça yüksek olan bu sebze, hem köklerinde hem de yapraklarında sağlık taşır. Bilinen diğer isimleri; turp lahanası, brassica lapa, brassicanapus, turnip ve navettir.
Acılı ve acısız olarak tüketilebilen şalgam suyunun insan sağlığı için en faydalı olanı acısız şalgam suyudur. Acılı şalgam suyu mide hassasiyeti olan kişiler için midede ekşime ve yanmaya yol açabilir. Bu yüzden şalgam suyu tüketiminde acısız olanı tüketmeyi tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Acılı şalgam suyunun içerisinde yüksek oranda C vitamini bulunması kırışıklığın giderilmesine yardımcı olur. Damar tıkanıklığını önler, kalp hastalıklarının oluşmasını engeller. Acılı Şalgam Zayıflamaya Yardımcı Olur mu? Düzenli olarak günde 1 bardak acılı şalgam tüketimi zayıflamaya yardımcı olur.
Şalgamın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sağlık açısından fayda sağlar. Bağışıklık sistemini iyileştirir, enerji seviyesini yükseltir, kilo vermeye yardımcı olur ve kalp damar sağlığını korur. Aynı zamanda vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olarak cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunur.
İnsan yiyeceği olarak yetiştirilenleri yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise sert etlidir. Bu bitki kullanılarak Adana, Osmaniye, Mersin yöresine ait bir içecek (Şalgam suyu) de üretilir. Şalgam, bazı çorba ve soslara katılır, yemeklerde garnitür olarak kullanılır. Bazı yörelerimizde suyu sevilerek içilir.
Kırmızı pancar, Adana Çukurova bölgesinde yoğun üretim hacmine sahip olan bir sebze türü olarak öne çıkar. Şalgam pancarı olarak da bilinen bu sebze, şalgama bizzat lezzetini veren sebzedir. Yapım sürecinde her şey kırmızı pancarın lezzetini şalgam suyuna geçirecek şekilde tasarlanır.
Yatmadan Önce Şalgam Suyu İçilir mi? Gece yatmadan önce bir bardak şalgam suyu içmek, uyku esnasında metabolizmanın daha çok çalışmasını sağlayarak iç organların yağlanmasına engel olur. Sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe iyi gelmektedir.
market şalgamlarının en iyisi adanus şalgam'dır.
Bağırsakları çok iyi çalıştıran şalgam suyu, düzenli tüketildiğinde kabızlık probleminin de önüne geçer. Şalgam suyu gaz yapmaz aksine kabızlık, ishal, şişkinlik ve kramp gibi sindirim ile ilgili problemleri ortadan kaldırır.
Şalgam suyu aynı zamanda çok iyi bir probiyotiktir. Tıpkı kefir gibi, iyi bir yoğurt gibi, tıpkı boza gibi, tıpkı kombu çayı gibi, tıpkı tarhana çorbası gibi şalgam suyu bağırsaklarımızdaki zararlı bakterileri yok ediyor."
O zaman dışkı rengi siyah renk olur. Demir içeren ilaçlar, dalak gibi sakatat, üzüm-şalgam gibi gıdalar kanama olmaksızın dışkı rengini değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri