Şalgam suyu veya kısaca şalgam turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekler ve o sürenin sonunda şalgam suyu haline gelir.
Şalgam, pancar ve havuçları yıkayıp tıraşlandıktan sonra, dilimleyerek 10-15 litrelik bir bidonun içine koyun. Daha sonra bulgur ununu temiz bir bez kesenin içinde bidonun içine koyun. Son olarak üzerine tuz serpin. 10 litre kadar su ekledikten sonra ağzını sıkıca kapatın.
Kavanozun en altına bulguru, daha sonra kestiğimiz havuçları diziyoruz . En üste turpları da ekleyip en son kaya tuzunu ekliyoruz ve ağzına kadar su ile dolduruyoruz . Şalgamı yaptığınız ortam çok soğuk değilse oda sıcaklığında ise bu şekilde kavanozda 20 gün kadar bekletiyoruz ve havuçları şalgam suyundan çekiyoruz.
Vitamin ve mineral besin değerleri açısından zengin olan şalgam, C, B6, K vitamini, folat, niasin, kolin içerir. Sağlık açısından pek çok yararı olan bu besin, Omega 3 ve 6 yağ asitleri, diyet lifi, sodyum ve potasyum da barındırır.
Yapılması gereken tek şey şalgam lekesine limon sürmek ya da limon damlatmaktır. 10 dakika limonu şalgam lekesi üzerinde bekletmek ve bu sayede lekenin çıkmasını sağlamak mümkün olur. Bunun dışında şalgam lekesinin çıkması için aspirin de oldukça etkili bir yöntemdir.
İlgili 33 soru bulundu
Şalgam suyu içerisinde aynı zamanda laktik asit bulunduruyor, bunun sayesinde hazmı kolaylaştırıyor. O yüzden her gün bir bardak bol limon suyu sıkılmış şalgam suyu için, içerisine bolca limon sıkın çünkü limonda bulunan C vitamini etin içerisindeki demirin daha çok emilerek faydalı olmasını sağlıyor.
Şalgam suyunu buzdolabında haftalarca saklayabilirsiniz. İnce boğazlı şişeler saklama konusunda daha başarılı sonuç veriyor.
Meşhur Adana şalgam suyu sağlıklı olduğu için düzenli olarak tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Bunun yanı sıra şalgamın faydaları ve yararlarından faydalanmak isteyen kişilerin şalgam suyunu düzenli tüketmeleri de tavsiye edilmektedir.
Aç Karnına Şalgam Suyu İçilir Mi? Şalgam suyunu bir bardağı geçirmeyecek şekilde aç karnına içmeniz sindirim sisteminizi düzenlemek için faydalıdır. Ancak, aç karnına acılı şalgam suyu tüketmeniz mideniz sağlığınız için uygun olmayacaktır.
Düşük kaloriye sahip olan şalgam suyu kan şekerini dengeleyerek daha az acıkmanızı sağlar ve bu yönüyle zayıflamanıza yardım eder. Vücudu toksinlerden de arındırdığı için kilo verme döneminiz daha rahat geçer. Şalgam turpu ve suyu, zayıflamaya yardımcı besinlerdendir. Güvenle tüketebilirsiniz.
Doğanay Şalgam, mor havuç ve şalgam turpunun su ve tuz eklenerek bulgur ile mayalanmasından oluşur. Dost bakteriler sayesinde meydana gelen fermantasyonla tam 35 gün boyunca mayalanan Şalgam, doğal ve sağlıklı bir içecektir.
Acılı ve acısız olarak tüketilebilen şalgam suyunun insan sağlığı için en faydalı olanı acısız şalgam suyudur. Acılı şalgam suyu mide hassasiyeti olan kişiler için midede ekşime ve yanmaya yol açabilir. Bu yüzden şalgam suyu tüketiminde acısız olanı tüketmeyi tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Şalgam'a Lezzetini Veren Sebze: Kırmızı Pancar
Kırmızı pancar, Adana Çukurova bölgesinde yoğun üretim hacmine sahip olan bir sebze türü olarak öne çıkar. Şalgam pancarı olarak da bilinen bu sebze, şalgama bizzat lezzetini veren sebzedir.
Şalgamın mayalanması işleminde kimyevi maya kullanılmaz. Doğal maya olarak bulgur unu, doğal şalgam mayası olarak kullanılır.
Böbrek kumu ve taşının düşmesine yardımcı olur, idrar söktürücüdür. Apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilcelerinde tedavi edici etkisi vardır. Egzamaya iyi gelir. Şalgamın bir diğer faydası da yüksek oranda lif içermesi sayesinde kabızlığa iyi gelmesidir.
Şalgam suyu kilo almak ya da kilo vermek isteyenler içinde faydalı bir içecek. Gündüzleri tüketildiğinde iştahı açar ve kilo alımına yardımcı olur. Akşam yatmadan önce tüketildiğinde ise uyku esnasında metabolizmanın normalden hızlı çalışmasına yardımcı olur, böylelikle yağ yakımını kolaylaştırır.
Uzmanlara göre, yüksek antioksidan oranı nedeniyle birçok hastalıktan koruyucu etkiye sahip olan şalgam suyu, içeriğindeki yüksek tuz oranı nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon hastalarının tüketimine uygun değil.
✅Şalgam Suyu Cİnsel Gücü Artırır. Afrodizyak özelliğine de sahip olan şalgam suyu cinsel. isteği ve gücü de artırıyor. ✅Şalgam Suyu Hastalıklara Karşı Doğal İlaçtır.
Ocakbaşı lezzetlerinin aranan ismi olan şalgam suyu, birçok kebap çeşidi ile birlikte keyifle tüketilebilir. Adana kebap, et döner, beyti kebap, islim kebabı, cağ kebabı gibi birçok çeşit ile şalgam suyu mükemmel bir uyum gösterebilir. Balık çeşitlerinin yanına en çok yakışan lezzetlerden biri de turşu suyudur.
Doğanay Şalgam vitamin ve mineraller açısından da zengin!
Şalgamın olmazsa olmazı kaya tuzu şalgamın içindeki minerallerin de kaynağıdır. Şalgam magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum gibi mineraller ile A ve B vitamini açısından zengindir.
Tükettiğiniz besinlerin çeşidi ve içeriğindeki tuz miktarı, ödem ile doğrudan ilişkilidir. Yüksek miktarda tuz içeren salamura, turşu, şalgam suyu gibi besinler, alkol ya da fazla karbonhidrat içeren besinler ( baklava, börek gibi) tükettiğinizde vücudunuzda ödem artışı gözlemleyebilirsiniz.
- C vitamini içeren besinler: Portakal, kuşburnu, çilek, limon, kivi ve ahududu gibi meyveler hemoroid hastalığına iyi gelmektedir. - E vitamini olan besinler: Şalgam, pancar, ceviz, ay çiçek yağı, badem, zeytin ve balık basur hastalarının tüketebileceği yiyeceklerdir.
Şalgam suyunun bozulduğunu gösteren detaylardan biri de bu içeceğin tadının asitli bir meşrubatı andırmasıdır. Bozuk şalgam suyunu ele veren hususlardan biri de bu içeceğin kapağı açıldığı zaman asitli içeceklerdeki gibi yüzeye çıkan baloncukların görülmesidir.
Geniş bir kasede limon tuzu ve tuzu 2 su bardağı kaynar suyla karıştırıp eritelim. Tamamen eriyen ikiliyi de bidona döküp üzerini normal çeşme suyuyla dolduralım. En son tuz miktarını ayarlamak için suyun tadına bakın ve gerekirse tuz eklemesi yapın bize göre tuz yeterliydi.
Evde şalgam suyu yapımında, malzemeler bidona alındıktan sonra, serin bir yerde muhafaza edilmeli ve 15 gün kapağı açılmamalıdır. 15 gün sonunda, maya görevi gören tülbent bidonun içinden çıkarılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri