Ocakbaşı lezzetlerinin aranan ismi olan şalgam suyu, birçok kebap çeşidi ile birlikte keyifle tüketilebilir. Adana kebap, et döner, beyti kebap, islim kebabı, cağ kebabı gibi birçok çeşit ile şalgam suyu mükemmel bir uyum gösterebilir. Balık çeşitlerinin yanına en çok yakışan lezzetlerden biri de turşu suyudur.
Şalgam suyunu bir bardağı geçirmeyecek şekilde aç karnına içmeniz sindirim sisteminizi düzenlemek için faydalıdır.
Şalgam suyunu kışın, her gün bir bardak içerim. Ama içerisine bolca limon sıkarım. Şalgam suyu sanıldığı gibi tansiyonu yükseltmez. Çünkü içerdiği antioksidanlar ile uzun vadede hem kalp ve damar sağlığı için çok fayda sağlıyor hem de kansere karşı koruyor.
Yılın her zamanında rahatlıkla bulunur. Genellikle suyunun kendine özgü tadıyla bilinen içecek adeta bir antibiyotik özelliği gösterir. Bir bardakta bulunan şalgama eklenmiş şalgam havucu da içeceğe leziz bir detay katar. Bardaktan tadılan şalgamı içerken bir yandan da havuçları yemek apayrı bir keyif unsurudur.
Şalgam suyu, idrar söktürücü bir özelliğe sahiptir. Sindirim sistemini hızlandırır. Şalgam suyu, turpgiller familyasından olan kara havuç ve şalgam turpundan elde edilen faydalı bir içecektir. Adana yöresinde özellikle de kebapların yanında sıkça tüketilen lezzetli ve besleyici bir içecektir.
İlgili 20 soru bulundu
Lezzetli tatlarla hiç sıkılmadan kilo vermek istediğinizde, düzenli olarak şalgam suyu içmeniz önerilir. Düşük kaloriye sahip olan şalgam suyu kan şekerini dengeleyerek daha az acıkmanızı sağlar ve bu yönüyle zayıflamanıza yardım eder. Vücudu toksinlerden de arındırdığı için kilo verme döneminiz daha rahat geçer.
çukurova üniversitesi gıda teknolojisi bölümü öğretim üyelerinin değişik zamanlarda yaptığı araştırmalarından öğreniyoruz ki, şalgam suyunda litrede 1.32 gram ile 7.3 gram arasında alkol bulunmuştur. türk gıda kodeksine göre ise litrede 5 gram ve daha fazla alkol bulunan içecekler alkollü sayılmaktadır.
Şalgam suyu her ne kadar sağlık için faydalı bir içecek olsa da fazla tüketimi yan etkilerin meydana gelmesine yol açabilir. Tansiyon hastası olan kişilerin şalgam suyu içerken de dikkatli olması gerekmektedir. Fazla tüketimi gerçekleştiğinde mide de şişkinliğe yol açar ve mide rahatsızlıklarına sebebiyet verir.
Doğanay Şalgam Suyu Acılı 1Lt;Turpgillerden bir sebze olan şalgam, kırmızı renkteki köküyle bilinir ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. ;İçerisinden C, A ve E vitaminleri yoğun olarak bulunur.
Anavatanı Adana olarak bilinen şalgamin patenti Tarsus'tadır. Adana Ticaret Odası girişimiyle coğrafi işaret tescil belgesi alınmıştır. Adana, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir.
Akşam yatmadan önce tüketildiğinde ise uyku esnasında metabolizmanın normalden hızlı çalışmasına yardımcı olur, böylelikle yağ yakımını kolaylaştırır. Sindirim sistemi açısından yararlı olan şalgam suyu bu özelliği ile zaten hazmı kolaylaştırması ile bilinir.
“Şalgam suyu kan yapar mı?” sorusunun cevabı da olumludur. Şalgam suyunun kan dolaşımını hızlandırması sonucunda vücuttaki kan oranının arttığı görülür.
Bazı insanlar şalgam suyunu çok sevdikleri için gün içerisinde çok fazla tüketmektedirler. Ancak her şeyde olduğu gibi şalgamda da fazla tüketim zararlıdır. Doktor Ender Saraç'ın tavsiyesine göre şalgam suyundan günde sadece 1 bardak içilmelidir.
Akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına iyi gelir. Kanın pıhtılaşmasını engeller. Bu durumda oluşacak felç gibi rahatsızlıkların oluşum oranını en aza indirir. Organların düzenli çalışmasına iyi gelir.
Şalgamın bir diğer faydası da yüksek oranda lif içermesi sayesinde kabızlığa iyi gelmesidir. Şalgam çok zengin bir lif kaynağıdır ve bu özelliği sayesinde bağırsakları yumuşatarak tuvalet düzeninin oluşmasına yardımcı olmaktadır.
İçerisinde A-B-C vitaminlerini barındıran şalgam, insanların soğu algınlığında, grip, kanser türlerine kadar tam bir koruyucu besin görevini üstlenmektedir. Birçok doktor, bilimsel araştırmalar sonucunda insan vücuduna etkisi bulunan şalgam suyunu günde bir kere içmemizi öneriyor.
Yatmadan Önce Şalgam Suyu İçilir mi? Gece yatmadan önce bir bardak şalgam suyu içmek, uyku esnasında metabolizmanın daha çok çalışmasını sağlayarak iç organların yağlanmasına engel olur. Sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe iyi gelmektedir.
Mide ve karaciğere faydalı, B grubu vitaminleri de içeren şalgam suyu kalsiyum ve potasyum yönünden çok zengindir ve afrodizyak özelliği de vardır. Bağırsakları çok iyi çalıştırarak günde mutlaka en az bir kez büyük tuvalete çıkmanızı sağlıyor.
İçine bulgurla nohutu ,ekmeğin içini koyun . Tülbenti bağlayın içine atın . 3 kaşık tuzu ve limon tozunu eritin suda ,içine dökün. Elma sirkesini ve toz şekeri ekleyip ağzını kapatın .
Şalgam suyunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak her sağlıklı besinde olduğu gibi şalgamın da fazla tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şalgam suyunun fazla tüketimi midede gaz ve şişkinliğe yol açar.
Özellikle tansiyon hastası kişiler şalgam içerken dikkatli olmalılardır. Aşırı tüketildiğinde midede şişkinlik oluşturacağı için mide rahatsızlığına sahip kişilere zarar verir.
Şalgam suyu, zayıflama konusunda da desteğini esirgemiyor
Sindirim sistemini hızlandırıyor, kabızlığı önlüyor, e içindeki besin lifleriyle tok tutmayı da çok iyi biliyor.
Şalgamın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sağlık açısından fayda sağlar. Bağışıklık sistemini iyileştirir, enerji seviyesini yükseltir, kilo vermeye yardımcı olur ve kalp damar sağlığını korur. Aynı zamanda vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olarak cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunur.
şalgam suyunun içindeki asetik asit rakıdaki alkolle cannizaro reaksiyonu olarak bilinen reaksiyonu verir ve bu ikili karbondioksit ve suya dönüşürler. yani daha çok geğirirsiniz ve tuvalete gidersiniz ama daha az sarhoş olursunuz.
Türk mutfağına özgü, geleneksel içeceklerden biri de fermente ürün olan şalgam suyudur. Şalgam suyu ülkemizde, Adana, Mersin, Hatay ve çevresinde yapılmakta, yaz aylarında soğuk, kış aylarında acılı olarak tü- ketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri