Bu tip poşetler (rounded bag) bardak poşetler gibi ya bardakta 2-3 dakika ya da tek demliklerde 2-3 kişilik serviste 5-7 dakika demlenebiliyorlar. Bardak Poşet Siyah Çaylar: Bardak poşetler siyah çaylar için genel itibari ile 2-3 dakika taze kaynamış su ile demleme, uygun tat profilinin yakalanmasına olanak sağlıyor.
Bardak poşet çaylar yaklaşık 2 dakika içinde tüketime hazır hale gelir. Demlik poşet çaylar içinse bu süre 15-20 dakika arasındadır.
Son yıllarda pratik olmasından ötürü poşet çaylar da sıklıkla tercih ediliyor. Normal siyah çayın poşetlenmesiyle elde edilen poşet çayların demlenmesi için 10-15 dakika demlikte bekletmeniz yeterlidir. Bardak poşet çayları ise 2-3 dakika bekletmeniz demlenmesi için yeterli olacaktır.
Eğer poşet çay olarak yeşil çay ya da nane çayı gibi antiseptik özelliğe sahip çaylar kullanıyorsanız bir kez kullandıktan sonra onları çöpe atmayın hemen. Kullandığınız o çay poşetlerinden bir bardak sıcak suyun içine koyun 2-3 tane. Bırakın demlensinler 20 dakika kadar. Sonra da bir güzel soğusun tabii o su.
Çayınızın üzerine taze kaynamış ve 90 dereceye kadar soğumuş suyu ilave ettikten sonra 2-3 dakika kadar demlenmesini beklemeniz önerilir. İstediğiniz şekilde tatlandırabilir ya da sade içebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Her bir demlik süzen poşetten üç bardak çay elde edebilirsiniz. Çay poşetlerini demliğinizin içerisine koyun, sonrasında her bir demlik süzen poşet için bir çay bardağı kaynar suyu demliğinize ekleyin. Bunun üzerine bir çay bardağı kaynar suyu da ek olarak ilave edin. 15-20 dakika demlemeye bırakın.
Poşet çayların içindeki çay ne kadar kaliteli ise demini ve rengini suya o kadar hızlı verir. Poşet çayın ağaç liflerinden oluşan delikli yapısı sayesinde demlenme hemen kendini gösterir. Poşet çayın demleme süresi yaklaşık iki dakikadır.
Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir. Poşet çay alınırken üretim veya son kullanım tarihi bulunup bulunmadığına da mutlaka dikkat edilmeli.
1 poşet çay kaç kere kullanılır? Her bardak poşet çaydan 1, demlik poşet çaydan 3 bardak çay elde edilir. Poşet çay kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de poşet çaylardan elde edilebilecek çay miktarıdır. Tüm poşet çaylar aslında tek kullanımlıktır.
Çay için en uygun bardak kuşkusuz camdan üretilen bardaklardır. Porselen ise daha çok kahve içimine uygun olmasına karşın son zamanlarda çay için de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle 5 çayı diye tabir edilen öğleden sonra içilen çaylar fincanda içilmeye başlanmıştır.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Plastik içeren poşet çaylar yerine tamamen biyolojik olarak parçalanabilen, plastik içermeyen, organik veya bitki bazlı malzemelerden yapılmış poşet çayları tercih edebilirsiniz.
Çaydanlıkta su kaynatılır. Bu sırada, demlik, çaydanlığın üzerine yerleştirilerek ısınması sağlanır. Bu aşamada, demliğin içinde çay bulunmamalıdır. b. Orta büyüklükte bir demlik için 4-5 demlik poşet çay veya üç yemek kaşığı dökme çay kullanılır.
İdeal çay demleme süresi ortalama 3-4 dakikadır.
sallama çay, sıcak su dolu fincanda bekletildikten sonra kağıdından tutulup havaya kaldırılır. sonra çay torbası, kaşığın üstüne duracak şekilde, ip yavaş yavaş kaşığa sarılır ve torba sıkıştırılır. suyu iyice fincana akar. sonra ip tekrar açılır ve sallama çay çöpe atılır.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Poşet çay torbaları da , bir muz türünün (Musa textilis) yapraklarının kalın saplarından çıkan ve 10-25 yaprak taşıyan sürgünden elde edilen liflerden hazırlanıyor. Hazırlanan kâğıt hamuru hidrojen peroksit ile beyazlatılıyor.
Poşet çaylara göre lezzetinin çok daha fazla olduğu demleme çaylar alınacaksa elde hasat edilenleri alınmalıdır. Sebebi ise yeşil çayın makinede hasat edilmesi sonucunda yaprakların kırılmasından dolayıdır. Elde edilen hasat durumunda yeşil çay yaprakları hepsi korunabilmektedir.
Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır. Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.
Bunlar çok keyifli efsaneler olsa da işin aslı başka. İki sıvı bir hız ile birbirine karıştığında iki sıvı arasındaki buluşma noktasında oluşan yüzey gerilimine bağlı olarak havanın da devreye girmesiyle köpük oluşur. Buluşma noktasındaki çarpışma hızı arttıkça, köpük oluşma miktarıda artar.
Aslında poşet çayı icat eden New York'lu bir tüccar olan Thomas Sullivan'dı. Sullivan, müşterilerine ipek torbalarda çay örnekleri gönderdi. Müşteriler çay ve poşetin birlikte demliğe konması gerektiğini düşündüler. Bu şaşırtıcı derecede işe yaradı ve poşet çay doğdu.
Çay poşetlerini soğuk suda bekleterek elde ettiğiniz çaylı suyla bitkilerinizi sulayabilirsiniz. Çay, zayıf bitkilerin güçlenmesine de yardımcı olur. Zorlu yağ lekelerinden kurtulun: Çay poşetlerini zorlu yağlarla kaplı bulaşıklarınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
Yapılışı: Elinizle çizip kestiğiniz şablonu tülbent üzerine çıkarın. Çizdiğiniz şablon üzerinden iki kat olacak şekilde tülbenti kesin. İki tülbenti dikin, ancak içine çay koyabilecek şekilde boşluk bırakın. Kendi yarattığınız çay karışımını ekleyin ve dikişi tamamlayın.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri