Sizler de, özellikle konserve döneminin yaklaşmasıyla evlerinizde kullanımı artan metal kavanoz kapaklarınızın kullanım ömrü dolduktan sonra atık kavanoz kapaklarınızı geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
Bunun yanında kavanozların kapaklarının paslı olmamasına dikkat edilmelidir. Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır. Güvenli konserve yapımında uygulanacak işlemin sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir.
Çünkü önceden kullanılan konserve kapağı, tam kapanmaz ve konserve içine hava sızmasına neden olur. Bu nedenle her seferinde mutlaka yeni ve sterilize edilmiş kapaklar kullanmak gerekmektedir.
Kavanoz kapaklarını ikince kez kullanmak istiyorsan kavanozu açma yönteminiz önemlidir. Eğer ki yan tarafından bıçak çatal benzeri bir araç ile kanıttırarak açıyorsanız tekrar kullanamazsınız. Ocakta fazlaca ısıtarak da açarsanız da tekrar kullanamazsınız.
Kapağı atan konservenin tekrar kaynatılması sağlık açısından tehlikelidir ve önerilmez.
İlgili 33 soru bulundu
Kavanozların içerisine konulan konserve malzemeleri sıcak olduğu için kavanozların kapağı kapandıktan sonra dışarıdaki soğuk hava içeri geçiş sağlayarak kapağı sıkıştırır ve hava geçirmez. Bu nedenle havayı sıcak suyla gevşetmek kavanoz kapağı açma adına en etkili yöntemlerden biridir.
Sıcak olan kapaklar bir bez yardımı ile tutularak kavanozlar iyice kapatılır ve bir başka bezin üzerine kapakları aşağı gelecek şekilde koyulur. Bu şekilde ertesi güne kadar bekleyen kavanozların kapakları bombeleşerek konserve olmuş olur.
Sizler de, özellikle konserve döneminin yaklaşmasıyla evlerinizde kullanımı artan metal kavanoz kapaklarınızın kullanım ömrü dolduktan sonra atık kavanoz kapaklarınızı geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
"KAVANOZ KAPAKLARINIZI DA DEĞİŞTİRİN VE DOĞRU KAPATIN"
Doğru kapatmadığımız takdirde veya kavanozu açarken bazen bir bıçak yardımıyla da zedeliyoruz ve o zaman kapak da cam da zarar görüyor. Kavanoz kapaklarını da tekrar kullanmak insan sağlığına zarar veriyor" dedi.
Hazırladığımız ürünlerin çok uzun süre dayanması için mutlaka kavanozların basınçlı olması gerekiyor. Basınçlı olduğu takdirde içerisine hava girmiyor, havayla teması tamamen kesildiği için de uzun süre taze kalıyor. Cam kavanozların kaynatılma işlemi de onların basınçlı hale gelmesi için oldukça önemli.
Kapağın şişmiş veya bombeli olması, içeride oluşan gazların bir işareti olabilir ve bu durum konservenin bozulduğunu gösterebilir. Ayrıca, kapağın etrafında pas veya sızıntı izleri varsa, içeriğin kontamine olmuş olabileceği düşünülmelidir.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur. Konserveleri her zaman serin ve kuru yerde saklayın.
Kaynatma Yöntemi: Kavanoz kapaklarını içi su dolu derin bir tencereye doldurun. Tencereyi ocağa koyun ve ocağın altını açın. Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Hepsi bu kadar.
İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Kavanoz kapakları mikrodalga fırında sterilize edilmez. Kavanozları bulaşık makinesinde sterilize etmek için, kavanozları ve kapaklarını bulaşık makinesi içine yerleştirin. Ardından yüksek derecede çalıştırın. Yıkama işlemi bittikten sonra makineden dışarı alıp, soğumaya bırakın.
Kavanoz ve Kavanoz Kapaklarının Temizliği
Bunun için kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılmalı. Aksi halde kavanozda oluşacak olan bakteriler sağlığınızı etkileyebilir. Özellikle Clostridium botulinum adı verilen bakteri konservelerin baş düşmanıdır.
Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir. Kapakları açmakta zorlanıyorsanız konserveleriniz olmuş demektir.
Bu sebeple evde yapılan konserveleri doğru şartlarda yapmak ve saklamak büyük önem taşıyor. İçine koyacağınız malzemeye ve yapım şartlarına göre değişiklik gösterse de ev yapımı konservelerin ortalama 3 ila 9 ay arası bozulmadan saklanabileceğini söylemek mümkün.
Kavanozlar defalarca kullanılsa bile içindeki ürünün bozulmaması için kapağın hava almayacak şekilde kapanması gerekiyor. Bu nedenle de 'yeni kapak' kullanmak gerekiyor.
Cam, plastik gibi malzemelerden üretilen kavanozlar koruyucu bir saklama kabı olarak kullanılıyor.
Saklama aşamasında ise kavanozları elinizden geldiğince kuru, serin ve hava almayan ortamlarda saklamaya çalışın. Bu mutfaklardaki dolaplarınızın içleri olabilir, varsa kilerleriniz olabilir.
Konserve açıldıktan sonra dolapta en fazla 3-4 gün muhafaza edilebilir. Açılmamış bir konservenin ise 6 ay kadar saklama süresi var" diye konuştu.
-Çatalı, açılmayan kapağın kenarına doğru ittirin. Kavanozdaki havanın çıktığını duyacaksınız ve kapak kolayca açılacak. -Sıkışan kavanoz kapağını açmak için bir diğer yöntem ise kavanozu ters çevirip kapak kısmını yere birkaç kere hafifçe vurmak… Bu noktada da kavanozun havası çıkacak, kapak kolayca açılacak.
Eğer kavanozun kilidi açılmadıysa, tahta kaşıktan yardım alarak hava almasını sağlayabilirsiniz. Bunun için tahta kaşıkla kapağın üzerine hafifçe vurun. Birkaç kez vurduktan sonra kapağı açmayı deneyebilirsiniz. Tahta kaşık yerine çatal veya küçük bir bıçak da kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri