İnsanların yeni bir uyarana tekrarlı olarak maruz bırakılmaları o uyarana yönelik olumlu değerlendirmelerini arttıracağı olgusu salt
Maruz kalma etkisi ya da tanışıklığı kişinin bir konuya veya bir olaya devamlı olarak maruz kalması olarak açıklanmaktadır.
Kişinin kendisini basitçe tekrar tekrar belirli bir uyarana maruz bırakması, bu şeyi çok daha keyifli hale getirir. Bu, özgün bir kavram olan salt maruz kalma etkisi ile açıklanır.
Başka bir deyişle, Maruz Kalma Etkisi, bir şeyleri sadece onlara aşina olduğumuz için tercih etme eğilimimizin artacağını açıklar.
Uyarıcıların (marka, ambalaj, reklam vb.) duyu organlarımızla etkileşim kurmasına, maruz kalma denir. Uyarıcılar fiziksel ve kişinin beklentileri olarak ikiye ayrılır. En düşük uyarıcı şiddetine mutlak eşik, iki uyarıcı arasındaki farkın belirlenmesine fark eşiği denir.
İlgili 15 soru bulundu
Algı süreci, algıda seçim, algıda organizasyon ve algıda yorumlama olmak üzere üç aşamada gerçekleşir.
Uyaranın Şiddeti: Uyaran ne kadar yoğun ise o kadar çok algılanır. Reklam aralarında TV'nin sesinin siz açmadan biraz daha yükseldiğini fark etmişsinizdir. İşte bu yükseklik, bireyin uyaranı seçmesine yardımcı olabilir. Bir uyaranın bireyin duyu organını uyarılabildiği en düşük yoğunluğa mutlak eşik denir.
İnsanların yeni bir uyarana tekrarlı olarak maruz bırakılmaları o uyarana yönelik olumlu değerlendirmelerini arttıracağı olgusu salt maruz bırakma etkisi olarak tanımlanmaktadır (Zajonc, 1968).
Maruziyet, maruz kalma durumu anlamına gelen bir sözcüktür. Maruz kalmak ya da maruz bırakmak anlamlarında da kullanılır.
Maruziyet terapisti, korku uyandıran bir uyarana eşlik eden bilişleri, duyguları ve fizyolojik uyarılmayı tanımlar ve sonra korkuyu koruyan kaçış modelini kırmaya çalışır. Bu, hastayı giderek daha güçlü korku uyaranlarına maruz bırakarak yapılır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Salt düşünce ise 'içerisinde duyudan başka hiçbir şey bulunmayan, deneyden bağımsız' anlamına geldiğini söylemek mümkün.
Salt düşünce ifadesi, Türk Dil Kurumu sözlüğündeki ilgili maddeye göre, içerisinde duyudan ve fikirden başka hiçbir şey bulunmayan, deneyden bağımsız olan anlamına gelir.
Tek ve yalnız ile sırf kelimeleri doğrultusunda salt anlamı karşılanır. Bununla beraber yabancı öğe bulunmayan herhangi bir durumu da ifade etmektedir. Hem maddi hem de manevi açıdan pek çok konuda ele alınan bir sözcüktür. Örneğin salt yaşamak ya da salt görüş ve benzeri durumlar kapsamında kullanılabilir.
Arapça maˁrūḍāt معروضات "arzedilen şeyler" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁrḍ kökünden gelen maˁrūḍat معروضة "arzedilen şey" sözcüğünün çoğuludur.
Daha çok “mazur görmek” kalıbını kullanıyoruz. “Beni mazur gör.” yani “Beni hoş gör, affet.” “Tehlikeye mazur kalmak” ya da “Beni maruz gör.” söyleyişleri doğru değil.
Daha çok ''mazur görmek'' şeklinde kullanılan mazur kelimesi, ''uzr'' sözcüğünden türetilmiştir. Uzr, birine karşı hatalı davranmak ve kabahatli olmak anlamına gelir. Mazur ise, özrü olan ve affedilmeyi hak eden kişi demektir. Kelimenin fiil hali ''mazuriyet'' şeklinde yazılır.
Uyaran, çevreden maruz kalınan her şeydir ve çocuğun gelişiminde kilit rol oynar. Hareket, duyu, tat, sesler, şekiller, görseller, girilen sosyal ortamlar, anne-babayla geçirilen zaman, oyunlar vb. birer uyarandır. Çocukların uyaranları almaya en duyarlı olduğu yaş 0-3 yaşlarıdır.
Yanlış algılama: çeşitli nedenlerle bir ülkenin, karar alıcılarının düşünce, tutum ve davranışlarının gerçekte olduğundan ya da onların bunlara yükledikleri öznel anlamdan daha farklı algılanmasıdır.
Beden algısı bozukluğunun gelişiminde pek çok faktör rol oynar. Bu faktörler, genetik yatkınlık, gelişimsel süreçler, psikolojik paternler, sosyal çevre olarak kabaca belirlenebilir. Bir insanın fiziki görünümünden hoşnut olmamasının başlıca sebepleri, düşük benlik saygısı, depresyon, yeme bozukluğu olarak sayılabilir.
Bazı kişiler özellikle belli ve dar frekanstaki sesleri duymakta zorlanırlar. Bu da “algı kaybı ”; olarak tanımladığımız duruma işaret etmektedir , yani; kişinin duyabilmesi ancak duyduklarını anlayamaması anlamına gelir.
Derinlik algısı: Görme duyusuyla alakalı algıyı ifade eder. Nesnelerin üç boyutlu algılanmasına derinlik algısı denir. Örneğin: bir nesnesin yakınlığı veya uzaklığıyla beraber algılanmasını ifade eder.
Kamu görevlisinin kimi kusurlu davranışları- nın salt kişisel kusurlu davranışlar olarak kabul edilmesi ve hizmetle bağının koparılması, idarenin, kamu görevlisinin söz konusu kusurlu davranışlarından dolayı sorumlu tutulmaması sonucunu doğurur.
Kamu personelinin suç niteliğindeki davranışları, Yargı kararlarına uymama, Kamu görevlilerinin kötü niyetli davranması, Kamu görevlisinin ağır kusuru.
Risk sorumluluğunun tanımı: “İdarenin hiçbir kusuru olmasa bile, yürüttü- ğü tehlikeli faaliyetler veya kullandığı tehlikeli araçlar nedeniyle ortaya çıkan zararı tazmin etmekle yükümlü olması”na risk sorumluluğu (responsabilité pour risque) denir30.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri