Gerek salyangoz gerek kurbağa gibi canlılar mal hükmünde olmadıkları için bunların satışı da yemesi de caiz değildir.
- Bunları toplamak ve fabrikaya satmak haram mıdır? Değerli kardeşimiz, Deniz salyangozunu helal gören mezhepler vardır, bu sebeple toplayıp satmak da caiz olur.
Binaenaleyh, su aygırı ve deniz aslanı gibi hayvanlar balık suretinde olmadıkları için haramdır. Midye, istiridye, istakoz ve salyangoz da haramdır.
Yaşa, salyangoz ihracatı ile ülke ekonomisine yıllık 2 milyon lira katkı sağlıyor. Yağan yağmurlar sonrası çıkan salyangozları toplayan vatandaşlar kilosu 6-7 liradan fabrikaya getirerek satıyor. Alınan salyangozlar ise pişirilip, temizlendikten sonra paketlenerek Fransa'ya ihraç ediliyor.
Soru: Sülük satmak caiz midir? Sülüğü sağlık için kullanıyorlar. Cevap: Sülük satmak caizdir. Çünkü bunu yasaklayan bir delil yoktur!
İlgili 21 soru bulundu
Bu itibarla bir Müslümanın haç üretmesi, satın alması ve Müslümanlara veya gayrimüslimlere satması caiz değildir.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Kara Salyangozu Deniz Kabuğu Fiyatı 33,93 TL.
(İbn Abidin, VI/385). Şayet bu salyangozlar yalnız gayri müslimlere satılacaksa, Hanefi mezhebine göre caizdir, denilebilir.
Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde İstanbullu bir girişimci tarafından kurulan çiftlikte üretilen kara salyangozları İspanya'ya ihraç ediliyor. Yağcılar Mahallesi'nde 17 dönüm alanda 2020 yılında kurulan çiftlikte, hem kapalı hem de açık alanda kara salyangozu üretiliyor.
Balık suretinde olmak şartıyla daima suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan hayvanların hepsi mubahtır. Diğerleri mubah değildir. Binaenaleyh, su aygırı ve deniz aslanı gibi hayvanlar balık suretinde olmadıkları için haramdır. Midye, istiridye, istakoz ve salyangoz da haramdır.
Bu canlıları gördüğünüzde aralarındaki en önemli fark salyangozun gözle görülür bir kabuğa sahip olması, sümüklü böceğin ise hiç kabuğunun olmamasıdır. Salyangozun kabuğu, bu canlının savunma amacıyla içine girmesi için yeterince büyüktür.
-Eski Avrupa toplumlarında yağmurdan sonra ortaya çıkan salyangozların bereketi artırdığı düşünülür, hatta yağmuru salyangozun getirdiğine, inanılırdı.
Salyangoz, İslam hukukuna göre helal sayılmayan canlılardandır. Hanefi mezhebine göre deniz ürünlerinin helal olduğu kabul edilse de, salyangoz denizde yaşayan bir canlı olsa da bazı alimler tarafından istisna olarak kabul edilir. Diğer İslam mezheplerinde ise salyangozun tüketimi genellikle haram kabul edilir.
Salyangoz kara ve deniz çeşidi ile yenmesinde ittifak olmayan hayvanlardandır. Bazı âlimler yenebileceğini söylemişlerdir. Netice olarak, insan yiyeceği olması dışında bir iş için üretilmesi ve ticaretinin yapılması caizdir. İnsan yiyeceği olarak kullanılacaksa Hanefi uleması bunu caiz görmemişlerdir.
Kedilerin alım satımı konusunda yasaklayıcı herhangi bir ayet ve sahih hadis bulunmamaktadır. Bu hayvanlar ister fare tutma gibi bir gaye için isterse sadece besleme maksadıyla alınsın veya satılsın, bunların satışında veya alımında bir sakınca görülmemiştir.
Kara salyangozları yenilebilir canlılardır. Salyangozlar genel olarak doğadan toplanılabilir. Türkiye'de doğada bulunan salyangoz türleri: Helix lucorum (Türk salyangozu) ve Helix aspersa Müller (bahçe salyangozu)'dir. Yenilebilir salyangozlardan sadece Helix aspersa türü karlı salyangoz yetiştirciliğine uygundur.
Salyangoz toplayıcılığı bir çok Avrupa ülkesinde yasak olduğundan yetiştiricilik çalışmaları ivme kazanmıştır. Salyangoz yetiştiriciliği bölge şartlarında düşük maliyet ve yüksek karlılık oranına sahiptir. Yatırımın iç karlılığı ve geri ödeme süresi çok düşük olup, karlılık yaklaşık yüzde 500 oranındadır" dedi.
Salyangoz, birçok ülkede kurulan üretim çiftliklerinde ticari bir besin maddesi olarak yetiştirilmektedir. Avrupa mutfağında sıkça tüketilen salyangozun, ekonomik değeri oldukça yüksektir. Asya ve Afrika ülkelerinde ise kolay bulunan ve lezzetli bir protein kaynağı olması nedeniyle tercih edilmektedir.
Salyangozların yaşam süreleri 3 ila 7 yıl arasındadır. Hatta bakılıp beslendikleri zaman yaşam süreleri 10-15 yıla kadar çıkabilir.
Alışkanlıklarını gözlemek amacıyla yakın takibe aldıkları 450 salyangoza minik LED ışıkları taktılar. Böylece gece karanlığında kolayca izleyebildikleri sümüklüböceklerin günde 25 metre yol katedebildiklerini gördüler. Yani yavaşlıklarıyla tanınan bu hayvanlar saatte 1 metre hızla gidiyorlar.
Türüne bağlı olarak 5-25 yıl arasında yaşarlar.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Değerli kardeşimiz, Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri