Samsa (Kazakça ve Kırgızca: самса, Özbekçe: somsa, Tacikçe: самбӯса) veya samsa böreği Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz (chambuça) ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir.
Batman yöresine ait olan şam böreği, coğrafi işaret almayı başarmış bir tariftir.
Şam böreği yarım ay şeklinde hazırlanan ve kızartılarak pişirilen bir börek türü. Şam böreğinin daha az yağ çekerek pişirilmesi için kızgın yağda arkalı kızartılması gerekir.
Sembusek Mardin bölgesine özgü bir samsa türü. "Mardin pizzası" olarak da tanınır. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanoz da katılır.
Bolu'da enfes bir lezzet daha 'ALT ÜST BÖREĞİ'
İlgili 28 soru bulundu
Hamurunun içine kıyma, soğan, nar ekşisi, pul biber ve karabiberden oluşan harç konulur. Fırında pişirilir. Hatay Kaytaz Böreği 23 Mart 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Gaziantep yöresine ait sevilen kahke türlerinden olan Fıstıklı Talaş Böreğimiz, sabah kahvaltıları ve çay yanında sofralarınıza ve damak lezzetinize müthiş keyif katacaktır.
Şemşemotik, Batman mutfağına ait bir hamur işi. Görüntüsü çiböreğe ya da mantıya benzeyen şemşemotik iç harcıyla farklılaşıyor çünkü içine etin yanı sıra pirinç de ekleniyor.
Urfa yöresine ait semsek, hamur işleri arasında pratik sayılabilecek sürede hazırlanabilen, lezzeti bir yediğinde bir daha unutamayacağınız güzellikte bir tarif. Sabah kahvaltıda tüketmek için Urfa yöresinden gelen Urfa peyniri ile pişirildiğinde tadına doyum olmaz.
Tabağın içeriğinde mardin kebabı, kaburga dolması, senbusek, mardin içli köftesi (diğer adı ikbebet), halep tava ve etli ekmek vardı. Konumunu buraya bırakıyorum.
Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır. Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir.
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
Şimdi de Şam böreği kalori miktarına göz atalım. Şam böreği 1 porsiyonunda 450 kalori bulundurmaktadır.
Tatlı mı tatlı bir börektir kendisi. Servisinde kullanılan pudra şekeri dışında herhangi bir iç malzemeye ihtiyaç duymaz. Tek tek ayrılan ve nar gibi kızaran çıtır yufka katları pudra şekeriyle damaklar tatlanıyor. Ağızda dağılan bu tatlı börek, çayla güzel bir ikili oluşturuyor.
Dızmana diğer adıyla Göçmen Böreği veya Eskişehir Çöreği, Trakya'ya göçmüş Bulgaristan Türkleri (muhacir)'nin yöresel bir hamur işidir. Günümüzde Trakya bölgesi Bursa ve Eskişehir yörelerinde yaygın olarak yapılmaktadır.
Muska böreği yağda kızartılarak yapılan bir çeşit börektir. Şeklinin muskaya benzemesinden dolayı bu ismi almıştır. Zonguldak'ta yapılan yöresel böreklerden biridir.
Mardin mutfağıyla özdeşleşen sembusek, 'kapalı lahmacun' ismiyle de bilinir. İncecik açılan hamur, kıyma, patates ve havuçlu harç ile doldurulur. Yarım ay şeklinde kapatılan sembusek, kızgın yağda kızartıldıktan sonra servis edilir.
Bir kapta hamur yoğrularak bezeler haline getirilir. İnce kıyılmış maydanoz elle ovularak ufaltılmış peynire bir miktar tuz ile beraber ilave edilerek karıştırılır. Yuvarlak ya da kare şeklinde açılan cevizden biraz büyük bezelerin bir tarafına serilir, hamurun öteki tarafı üstüne kapatılır.
Konya'nın yöresel tatlarından Hatçana Böreği tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: Un, su ve tuz bir kaba alınıp hamur yoğurulur. 5-10 dakika dinlendirilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alınıp hazır yufka büyüklüğünde ve inceliğinde açılır.
Gaziantep ve Hatay'ın ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'ın yöresel lezzeti patlıcan böreği, yapılışının zahmetli olmasının yanı sıra içerisinde hamur bulunmamasıyla dikkati çekiyor.
Cevizli Börek ( Bingöl Yöresine Ait Bir Tariftir)
Sinop'un yöresel tatlarından Nohutlu Börek tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: Öncelikle kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Böreğin harcı için önceden haşlanmış nohut dolaptan çıkarılır.
"Balkabağı böreği", Selanik civarından gelen Batı Trakya göçmenleri ve Pomak göçmenler tarafından Trakya mutfağına taşınmış bir börek olup, Trakya'da özellikle Kırklareli mutfağında Pomak göçmenlerin yoğun yaşadığı köy sofralarında yer bulmakta ve halen yaşatılmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri