Yaş sınırı bankadan bankaya değişse de genellikle maksimum 8 yaşa kadar olan araçlar için kredi verilir.
B Manuel Otomobil Ehliyeti : 18 yaşında alınabilir ve Kasım 2023 itibariyle Kasım 2005 doğumlular B otomobil ehliyeti alabilirler.B manuel otomobil ehliyeti ile tüm otomobiller kullanılabilir.
Aracın yaşı ise kasko fiyat hesaplaması yapılırken değerlendirilen unsurlardan biri. Fakat sigorta şirketleri, belli bir yaşı geçen araçlar için kasko yapmamayı tercih ediyorlar. Bunun nedeni ise aracın çeliğinin ve parçalarının eski olması nedeniyle kaza durumunda hasar oranının yükselmesi.
Hayır, ehliyet almak için üst yaş sınırı yoktur.
20 yaşında bir araç masraf çıkartma potansiyeline sahip olsa da yeni bir araçtan daha masrafsızdır. Bu sebeple kondisyonu yüksek, ya da ilk elden bakımlı bir araç bulursanız içiniz rahat alabilirsiniz. Tekerinize taş değmesin.
İlgili 34 soru bulundu
üretim kalitesine ve kullanım şartlarına bağlı olmak koşuluyla 20-30 yıl arasında. ekonomik ömrü ise 10 yıldır.
Yaş sınırı bankadan bankaya değişebilmekle birlikte genellikle 8 yaşa kadar olan araçlara 2. el taşıt kredisi verilir. Bu sınır kimi bankalarda 10'a kadar çıkabiliyor. Ayrıca bazı bankalarda aracın yaşına göre farklı maksimum vade uygulaması da bulunmaktadır.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
13 yaşında kimse kullanamaz. en az 16 yaşında motor ehliyeti alanlar kullanabilir.
18 yaşından küçük ise anne ve babasının muvafakatname vermesi şartı aranır. 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli bireyler için ise vasi kararı gerekir.
Aracın yaşı, üretim yılını ifade etmektedir. Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenmiş olan yaş sınırlaması 15'tir.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin. Aynı şekilde 15 yaşın altında yaş sınırı belirleyen sigorta şirketleri de vardır.
Hurda Yasası Nedir? 2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
Bu şartlardan bir tanesi de araba kullanmak için sürücü belgesi almak isteyen kişinin 18 yaşını geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 18 yaş altında araba kullanmak kanunen yasaktır. Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır.
B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.
Görme testleri de bu sürücülerin karıştığı ölümcül kazalarda benzer bir düşüşe neden oldu. ''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre , M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi.
Yaşı 15 ve altında olan bireyler için Kabahatler Kanununda yer alan 11.maddeye göre ceza kesilemez. Cezanın kesileceği kişi ise araç sahibidir. Toplam ceza miktarı ise 2023 yılı için 8190 TL 'dir. Yaşı 16 ve üzeri olanlarda ise yakalanan şahsa direkt olarak ceza kesilir.
Yeni yönetmelikle birlikte, ehliyet almak isteyenlerin yaş sınırı düşürüldü. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, A1, A2, B1 ve B sınıfı ehliyetler için 18 yaşından gün almış olma şartı 17 yaşına indirildi. Ayrıca, F, G, H ve K sınıfı ehliyetler için 16 yaşından gün almış olma şartı 15 yaşına indirildi.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Burada önemli bir nokta var. Eğer ehliyetsiz bir şekilde aracı süren kişi aracın sahibi değil ise plaka üzerinden de aynı tutar araç sahibine de ceza olarak kesilmektedir. Yani toplamda 10.792 TL ceza ödenmesi gerekir.
•0 - 400.000 TL aralığında olan için azami %70'i, •400.000,01 - 800.000 TL aralığında olanlar için azami %50'si, •800.000,01 - 1.200.000 TL aralığında olanlar için azami %30'u, •1.200.000,01 - 2.000.000 TL aralığında olanlar için azami %20'si kadar taşıt kredisi kullandırılabilmektedir.
Akbank ikinci el taşıt kredisi için kefilsiz maksimum 5 yaş sınırlaması getirirken, Ing Bank'da kefilsiz 8 yaş sınırlaması bulunuyor. Garanti Bankası'nda kefil ile 10 yaşa kadar ikinci el otomobil kredisi kullanılabiliyor. Araç yaşı dışında marka ve model sınırlamaları bulunmuyor.
Pazarlama ve satış kısıtlaması: “GEÇİCİ MADDE 2- (1) İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri