Vurmalı sazlar grubundadır. Şaman davulu yapım aşamasındayken, sıradan bir çalgı meydana getirmek için şekillendirilmemektedir. Onun belirli özellikleri olan ve şamanı tanımlayan, şamanın karakterini yansıtan bir ağaçtan, belirli işaretlerin ve yaşanmışlıkların karşılığı olarak şekillendirildiği söylenebilir.
Bu tür folklorik icraatlarda kullanılan “Türk davulu”, “Derinin bir kasnağın iki tarafına da gerilmesi ve çalanın boynuna bir iple asıldığı alettir. Bu çalgı, bir tokmak ve kamçı ile davulcunun her iki yüze ritmik vuruşlarıyla ses çıkarır.” (Gömeç 2008: 32).
Şamanın uyguladığı ayinlerde davul öne çıkar ve şaman davul aracılığıyla kutsal yolculuklarını gerçekleştirir, yer altına iner ve göğe yükselir. Davul, şamanın trans haline geçebilmesi için kendisi tarafından kullanılan en önemli enstrümandır.
Kam, Türk, Altay ve Moğol halk kültüründe büyücü din büyüğü, Şaman. "Gam" veya "Ham" olarak da söylenir. Topluluklarda doğaüstü güçlerle iletişime geçtiğine inanılan din büyüğü.
İlki, yani Şamanlar çoğunlukla Orta Asya'nın dağlarında, doğu ve kuzey bozkırlarında bulunurlar. Bahşılar ise daha çok batıya aittirler. Genel olarak söylersek, Şamanlar Budizm, İslâmiyet veya Hıristiyanlık gibi büyük dinlerden hiçbirine mensup olmayan Türk ve diğer Sibirya halkları arasında bulunurlardı.
İlgili 33 soru bulundu
Şamanizm bir inançtır. En eski dinlerden birisi olan Şaman inancının, insanlığın ilk oluşturduğu sistemlerden biri olarak kabul edilir. Şamanizm inancında, bireyler Gök Tanrı'ya inanırlar. Bu Gök Tanrı'nın dünyayı üç şekilde yarattığına inanılır.
Balıkesir'in Kaz Dağlarının eteğinde bulunan Tahtakuşlar köyü, Dünyanın en eski inanç sistemlerinden olan Şamanizm kültürüne ev sahipliği yapıyor. Köyde kurulan Türkiye'nin ilk özel etnografya galerisinde, Orta Asya'dan Ege kıyılarına kadar ulaşan Şaman kültürünün birçok örneği sergileniyor.
Şamanizm ata ruhlarına ve doğa varlıklarına tapınmaya dayanan eski bir Asya dinidir. Bu dinin ne zaman ortaya çıktığı, ne gibi değişikliklerden geçtiği kesin olarak bilinmemektedir.
Şamanizm günümüzde Türkler ve diğer Orta Asya halklarının hayatını değişik oranlarda etkilemeye devam etmekle birlikte halen Orta Asya'da başlı başına bir din olarak geçerliliğini korumaktadır. Tatarların bir kısmı özellikle Hakasya Türklerinin hemen hemen tamamı Şamanist'tir.
Şamanizm en eski inanç sistemidir. Türklerin, Moğolların ve Asya göçebelerinin eski dinidir. İnançlarına göre bir yanda gökyüzünü mesken tutmuş iyilik Tanrıları, bir yanda yeraltının karanlığına gömülmüş kötülük Tanrılarının ve ağaçta, taşta, dağda, suda, ateşte, ayda, güneşte uyuyan ruhların varlığına inanırlar.
Şaman ölünce veya yaşlılık, hastalık nedeni ile şamanlığı bırakınca, giysisi, davulu, diğer kült araçları ya ölü ile birlikte mezara konur veya ormandaki bir ağacın üstüne asılarak terk edilir. Altaylılarda şamanın giysisinde şu özellikler görülür: Ruhları kovmak için kollara, sırta zil ve çıngıraklar takar.
Şamanlar ak kam ve kara kam olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ak kamlar göğün ve aydınlık aleminin Tanrısı Ülgen ve onun emrindeki iyi ruhlara tapar ve insanlara iyilik yaparlar. Kara kamlar ise yer altının kötü ruhu Erlik ile ona bağlı kötü ruhlara tapar ve insanlara kötülük yapmağa çalışırlar.
Şaman (Çuvaşça ve Rusça: Шаман) ya da Kam, Şamanizm dinine inanan kavimler tarafından, ruhlarla insanlar arasında iletişim kurduğuna inanılan dini liderdir. Tunguzcada ve Mançucada ''büyücü'' veya ''kahin'' anlamına gelmektedir. Ateşli bir ritüelin sırasında, bir Tuva'lı şaman. Tuva halkında şamanizm hâlâ çok canlıdır.
Şamanın içinde bulunduğu topluluğa karşı üstlendiği görevler kapsamında hastalıkların iyileştirilmesi, ölümler ve cenazeler, fal açmak gibi ihtiyaçların ortaya çıktığı anlarda şamanın gerçekleştirdiği ritüeller bulunmaktadır. Bu ritüeller bir anlamda Şamanizm'in içeriğinin de açıklamasını verebilir.
4 çeşit şaman vardır, Ak, kara, şifacı ve kartal.
Şamanizm ruhun bilgeliği, bütüncül varoluş halidir. Yaşam yolculuğudur. Bilinen en eski inanç sistemi olan Şamanizm, bir din, mistisizm, Yeni Çağ spiritüalitesi veya ezoterik bir öğreti değil; zamandan kalıplardan bağımsız, doğal ve holistiktir.
Bir çok kaynakta Türklerin eski dini Şamanizm olarak geçmekte ve din kavramı inanış olarak ele alınmaktadır. Türklerin dini ve inanışları ile ilgili çalışmalarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri Türklerin dini konusundadır. Türklerin eski inançları yaygın olarak Gök Tanrı dinine dayanmaktadır.
Şamanizmin ayin ve törenlerinde yöneten ya da ruh âlemi ile dünya arasında bir tür aracılık görevi gören kişiye “Şaman” denir. Bunun eski Türklerde karşılığı “kam”dır.
1.Şamanizm
Bunun ne zaman ortaya çıktığı, ne gibi değişikliklerden geçtiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak eski Çin Kaynaklarından öğrenildiğine göre, Şamanlığın önce Orta Asya Türkleri arasında ortaya çıktığı, daha sonra da diğer Türk boyları arasında yayıldığı anlaşılmaktadır. 2Abdülkadir İnan.
Türklerin dinî tarihi üzerine araştırma yapan bazı araştırmacılara göre Şamanizm, gerçek anlamıyla bir din olmadığı halde yayıldığı coğrafyalarda din yerine geçmiş, gökteki ulu ruh Ülgen ile yeraltının güçlü ruhu Erlik ve bunlara bağlı öteki ruhlara dayanan bir dindir.
Ak Şamanlar daha gösterişsiz ve sade giyinir. Sibirya'da Şamanlar ayinde özel bir giysi giyerler. Ama Şamani halkların çoğunda, tam bir takım halinde Şaman giysisine rastlanmaz. Birçok yerlerde Şaman günlük kıyafeti ile ayin yapar.
Öncelikle araştırmacıların değindiği üzere şamanlığın sonradan edinilen bir yetenek değil, doğuştan bahşedildiğini biliyoruz. Özellikle Türk şamanizminde bir kişinin şaman seçilebilmesi için, dedesinin şaman olması beklenir. Şamanlık, genelde kan yoluyla, bir nesil atlayarak aktarılır.
Şamanlar, bir din görevlisi, şifacı ya da büyücü olarak tanımlanabilir. Şamanın en temel özelliği, ruhlarla temas duruma geçebilme özelliğidir. Bu gücü sayesinde mistik parçalanma (ölüp dirilme), hastalık tedavisi, kutsama gibi misyonlarını gerçekleştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri