Şamanizm ata ruhlarına ve doğa varlıklarına tapınmaya dayanan eski bir Asya dinidir. Bu dinin ne zaman ortaya çıktığı, ne gibi değişikliklerden geçtiği kesin olarak bilinmemektedir.
Şamanizm bir inançtır. En eski dinlerden birisi olan Şaman inancının, insanlığın ilk oluşturduğu sistemlerden biri olarak kabul edilir. Şamanizm inancında, bireyler Gök Tanrı'ya inanırlar. Bu Gök Tanrı'nın dünyayı üç şekilde yarattığına inanılır.
Şamanın görevleri genel olarak ruh çağırma, kehanet, tedavi ve büyü olarak tanımlanır. Bu görevlerini ruhlar aracılığı ile Tanrı ile ilişki kurması semavi dinlerdeki peygamberlere benzerliği Şamanizmin din olarak ele alınmasında etkili olmuştur1, 2, 12.
Türklerin dinî tarihi üzerine araştırma yapan bazı araştırmacılara göre Şamanizm, gerçek anlamıyla bir din olmadığı halde yayıldığı coğrafyalarda din yerine geçmiş, gökteki ulu ruh Ülgen ile yeraltının güçlü ruhu Erlik ve bunlara bağlı öteki ruhlara dayanan bir dindir.
Şaman (Çuvaşça ve Rusça: Шаман) ya da Kam, Şamanizm dinine inanan kavimler tarafından, ruhlarla insanlar arasında iletişim kurduğuna inanılan dini liderdir. Tunguzcada ve Mançucada ''büyücü'' veya ''kahin'' anlamına gelmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Jera şifası yüksek boyuttan gelen ve doğanın güçlerini barındıran bir enerjidir. Kadim bir şaman şifası olan Jera, hücresel ve DNA boyutunda çalışarak fiziksel beden ve bağışıklık sistemi üzerinde güçlü etkiler sağlar. Fiziksel rahatsızlıklar üzerinde de çok etkilidir.
Şamanın içinde bulunduğu topluluğa karşı üstlendiği görevler kapsamında hastalıkların iyileştirilmesi, ölümler ve cenazeler, fal açmak gibi ihtiyaçların ortaya çıktığı anlarda şamanın gerçekleştirdiği ritüeller bulunmaktadır. Bu ritüeller bir anlamda Şamanizm'in içeriğinin de açıklamasını verebilir.
Şamanizm ata ruhlarına ve doğa varlıklarına tapınmaya dayanan eski bir Asya dinidir. Bu dinin ne zaman ortaya çıktığı, ne gibi değişikliklerden geçtiği kesin olarak bilinmemektedir.
Şamanizm ruhun bilgeliği, bütüncül varoluş halidir. Yaşam yolculuğudur. Bilinen en eski inanç sistemi olan Şamanizm, bir din, mistisizm, Yeni Çağ spiritüalitesi veya ezoterik bir öğreti değil; zamandan kalıplardan bağımsız, doğal ve holistiktir.
Yani şaman olmak için belli bir şaman neslinden olmak gerekir. Şaman atalarından birinin ruhu, şaman olacak torunla ilgilenerek onu rahatsız eder (ruh basması) ve şaman olması için yönlendirir. Bu koruyucu ruh, şamanın güç kaynağıdır. Onun yardımı olmadan güçlüklerle başa çıkamaz.
Balıkesir'in Kaz Dağlarının eteğinde bulunan Tahtakuşlar köyü, Dünyanın en eski inanç sistemlerinden olan Şamanizm kültürüne ev sahipliği yapıyor. Köyde kurulan Türkiye'nin ilk özel etnografya galerisinde, Orta Asya'dan Ege kıyılarına kadar ulaşan Şaman kültürünün birçok örneği sergileniyor.
Dr. Demir, “Bugün Sibirya'da, Hakasya'da belli yerlerde şaman mizacına sahip olan birçok insan var. Günümüzde özellikle Kuzey Rusya'da bu şekilde yaşayan şamanları görmek mümkün" ifadelerini kullandı.
Dolayısıyla Şamanizm gibi, Şaman terimi de Türklere ait değildir. Hakikaten tarihi belgelerde eski Türk topluluklarında Şamanlığa benzer bir inancın varlığına ihtimal verdirecek hiçbir kayıt mevcut değildir.
4 çeşit şaman vardır, Ak, kara, şifacı ve kartal.
"Otagan" veya "Otağan" (Moğollar'da "Utagan" veya "Udagan"), Türk-Moğol kültüründe daha çok kadın şamanlara verilen addır.
Rüzgârla, dağla, ağaçlarla konuşabilen içi ve dışı ruhlarla dolu bir varlık olan kadın şaman, en eski şamanlık müessesesi olma özelliğiyle seçilir. Ancak zamanla bazı bölgelerde kadın şamanlar eski konumlarını kaybetmiş- ler, ikinci dereceden güce sahip şamanlar olarak yeniden ya- pılanmışlardır.
Şamancılık veya Kamcılık olarak da bilinen Şamanizm (Fr. chamanisme) bir dinden ziyade merkezinde şamanın yer aldığı, kendine has inanç ve ritüelleriyle farklı formları bulunan vecde dayalı bir yöntemdir.
Şamanik güç, acemiye ustadan geçebilir veya bü yülü maddelerin yenmesiyle, canlı ola na, mitik şamandan ya da dartların so kulmasıyla, dikenler, otlar ya da acemi nin vücudunda başlangıçta var olan güç lerin, hayallere nüfuz edişiyle geçebilir.
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Gök Tanrı, hiçbir zaman antropomorfizm özellikler taşımamıştır.
Artık günümüzde Şamanizm'in kurumlarına, Şamanlara ve kullandıkları materyallere halk tabu olarak bakmaktadır. Orta Asya topluluklarının iptidai inanç yapısında gök tanrı başlığındaki Umay, yer- su tanrısından oluşmaktadır. Gök tanrı inancı bu inanç sisteminin merkezinde yer almaktadır.
Radloff'a[42] göre, Kuzey Altay halklarının bir kısmında Şamanların özel bir giysisi yoktur. Giydikleri, hayvan derisinden yapılmış bir göğüslük ile önü açık bir ceket ve kara tavuk tüyleri takılı kırmızı bir başlıktan ibarettir.
Şamanizmin ayin ve törenlerinde yöneten ya da ruh âlemi ile dünya arasında bir tür aracılık görevi gören kişiye “Şaman” denir. Bunun eski Türklerde karşılığı “kam”dır.
Bazı Orta Asya şaman hikâyelerinde, şamanın davulu bir araç gibi kullanarak gökyüzünde yedi kat boyunca gezdiğinden de söz edilir (Resim 1). Asya şaman felsefesinde, şamanın ruhani dünya ile sağlıklı bir iletişim kurabilmesi için davul çalma yetisine sahip olması gerekmektedir.
Şamanizm'in tarihteki anayurdunun Orta Asya Türkleri ve çevrelerindeki diğer halklar olduğu düşünülse de, Çin, Tibet, Japonya, Avustralya, Endonezya yerlilerinde ve hatta Amerika'da görülen Şamanizm'in tarihte ilk ortaya çıkışını bilmek biraz zor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri