Bir teleskop ile Samanyolu'nu inceleyen ilk astronom Galileo, Samanyolu'nun sayısız yıldızlardan ibaret olduğunu keşfetti. 1780'li yıllarda William Herschel gökyüzünün 683 bölgeye ayırıp, bu bölgelerin her birindeki yıldızları sayarak Güneş'in galaksideki yerini çıkarmaya çalıştı.
Samanyolu Gök Adası'nın birçok yıldızdan oluşmasının ilk kanıtı Galileo Galilei'den geldi. 1610 yılında Samanyolu Gök Adası'nı bir teleskopla inceleyen Galilei, bunun çok sayıdaki yıldızın bir araya gelmesinden oluştuğunu fark etti. 1750'de İngiliz astronom ve matematikçi Thomas Wright, “Evren'in orijinal bir teorisi ...
Samanyolu Galaksisi'nin biçimi ve Güneş'in galaksi içindeki konumu hakkındaki ilk girişim 1785'te gökyüzünün farklı bölgelerindeki yıldızları özenle sayan William Herschel'dan geldi. Herschel, Güneş Sistemi'ni merkeze yakın bir yere koyarak galaksinin biçimini gösteren bir diyagram hazırladı.
Bu deyim, daha çok İran Mitolojisi ile edebiyatından girmiş. İranlılar bu yola “Kahkesân“, yani “Saman çeken” derlerdi. Bu söz Osmanlıcaya da “Kehkeşân” seklinde girmiştir. İran efsanelerine göre, “Samanyolu, gökte saman çekilirken, yere düşen saman tozlarından ve saman parçalarından meydana gelmişti”.
Galaksimizin disk kısmı 80,000 ışık yılı çapında 2,000 ışık yılı kalınlığındadır. Galaksimizin çekirdeği, yaklaşık 15,000 ışık yılı çapında olan merkezsel bulge (şişkin bölge) ile çevrilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Işık yılı, astronomide uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek!
Bilim insanları şimdiye kadar gözlemlenen en büyük galaksinin keşfedildiğini duyurdu. Radyo galaksisi türündeki gök adanın gezegenimiz Dünya'nın bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat daha büyük olduğu belirtildi. Alcyoneus adı verilen galaksinin bir ucundan diğerine gitmek 16 milyon ışık yılı sürüyor.
Samanyolu galaksisi içinde Güneş Sistemi'nin de yer aldığı gök adadır. Yarıçapı 52.850 ışık yılı yani 4.99988926 × 1017 metre, kalınlığı ise yaklaşık 1000 ışık yılı, yani 9.4605284 × 1018 metredir. İçerisinde yaklaşık 250 milyar yıldız ve 200 milyar gezegen olduğunu tahmin etmekteyiz.
Bir galaksinin içerisindeki güneş sistemlerinin tam sayısı bilinmemektedir, ancak bazı galaksilerin milyarlarca güneş sistemi içerebileceği öngörülmektedir. Örneğin, Samanyolu galaksimizin yaklaşık 100 milyar güneş sistemi içerebileceği tahmin edilmektedir.
Galaksiler arasındaki uzay, evrenin hacminin çoğunu kaplar, ancak galaksiler ve yıldız sistemleri bile neredeyse tamamen boş uzaydan oluşur.
Çünkü düzensiz/dağınık olmayan galaksilerin sarmal ya da diski andıran yapıları ve dairesel hareketleri, galaksinin merkezindeki kara deliğe göre biçimlenir, onun oluşturduğu hareket ve yarattığı kütleçekimsel etkinin sonucudur.
Bu başarının ardından, Hubble Ultra Derin Alan'dan küçük bir bölge (Hubble Aşırı Derin Alan, HXDF) diğer birçok farklı dalga boyları ile 10 yıl boyunca gözlemlendi ve bu gözlemler birleştirilince elde edilen fotoğrafta 5 bin 500 galaksi tespit edildi.
Galaksimizdeki en büyük yıldız dünyamızdan 5,000 ışık yılı uzaktaki VY Canis Majoris'dir. VY Canis Majoris'i Güneş'in yerine koyarsak VY CM yaklaşık Satürn'ün yörüngesine kadar bir alan kaplar.
Andromeda-Samanyolu çarpışması, Yerel Grup bünyesinde bulunan Andromeda ile Dünya'yı da içinde barındıran Samanyolu gökadalarının yaklaşık 4 milyar yıl içerisinde çarpışacaklarının öngörüldüğü galaksi çarpışmasıdır.
Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesi'nden gökbilimciler, sadece Samanyolu'nda yaşamın olabileceği yaklaşık 100 milyar Dünya benzeri gezegen olduğunu iddia ediyor. Bilim insanları, evrende ise Dünya gibi 50.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (50 sekstilyon) başka yaşanabilir gezegen olduğunu tahmin ediyor.
Biz, Dünya adı verilen ve Güneş sisteminin parçası olan bir gezegende yaşıyoruz. Peki Güneş Sistemimiz nerede? O da Samanyolu Gökadası'nın küçük bir parçasıdır. Gökada, kütle çekimi tarafından bir arada tutulan gaz, toz, milyonlarca yıldız ve onların gezegen sistemlerinden oluşur.
Ancak hatırlayın, her galakside ortalama 200 milyar yıldız bulunduğunu varsayıyoruz. Evren'deki yıldızların toplam sayısını bulmak için, bu rakamları birbirleriyle çarpmanız gerek. Neticede muazzam büyüklükte bir rakama ulaşıyorsunuz, 22 sıfırlı. 10 sekstilyon. Evren'de 10 sekstilyon yıldız var.
Peki, evrendeki en büyük yapılar neler? Evrendeki en büyük yapılar “süperküme” (superclusters) ve “ipliksi yapılar” (filaments) denen birçok galaksinin birleşip kurduğu yapılar olarak bilinir. Bunların büyüklüğü 100 milyon ışık yılından birkaç milyar ışık yılına kadar uzanır.
Çoğu galaksinin merkezinde de olduğu gibi bizim galaksimizin de merkezinde büyük kütleli bir karadelik bulunmaktadır. Bu karadelik, devasa kütle-çekimi ile tüm galaksiyi kendi etrafında döndürmektedir.
galaksilerin ortasında milyonlarca yıldız kütlesine sahip dev bir karadelik bulunur. bu karadeliğin etrafında sayısız yıldız müthiş hızlarda hareket ederler. bu yoğun yıldızların ışığını görüyorsun.
yolculuğunuz 7 günden fazla sürecektir. F-16 ile; Mars'a yaklaşık 2.8 yılda, Güneş'e 8 yılda, Jüpiter'e 34 yılda, Neptün'e 230 yılda ulaşabilirsiniz.
Işığın boşluktaki hızı, fiziğin birçok alanında kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir).
Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri