📌Zaman zaman Türkler ile yerli halk arasında sorun çıkıyordu. 📌 Bu durumun yanı sıra Halife Mu'tasım, Türklerin yerli halkla karışıp savaşçı özelliklerini kaybetmelerini istemiyordu. Böylelikle yeni bir şehir kurulmasına karar verdi.
Yâkût el-Hamevî, a.g.k., III, 173. Nuh'un oğlu Sam adına kurulan bir yerleşim merkezi olup Farsça olarak “Sam Rah” adıyla söylenerek ona nisbet edilmiştir5. Yâkût, bu konuda brahim el-Cüneydî adındaki bir kişiden, bu şehri, Hz.
Samarra Ulu Camisi veya Mütevekkiliye Camisi, Irak'ın Samarra şehrinde Abbasi halifesi Mütevekkil tarafından 848 ile 852 seneleri arasında yaptırılmış ordugâh tipi camidir. İslam dünyasının en büyük cami yapılarından birisi olarak inşa edilmiştir.
Samarra dönemi Halife Mu'temid'in ölümüyle birlikte hilafete gelen Muvaffak'ın oğlu Mu'tazıd (279-289/892-902'ın hilafete gelmesiyle birlikte sona erer.
AbbasT Devleti'nin Bağdat'tan sonra ikinci büyük başkenti olan Samerra Dicle nehrinin doğu kıyısında, 29 Bağdat ile Tikrit arasında30 kurulmuştur.
İlgili 22 soru bulundu
Samara (Rusça: Самара, 1935-1991 arası ismi Kuybişev Rusça: Ку́йбышев), Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan Samara Oblastı'nın başkenti olan şehir.
Samarra, 836 yılında Halife Mutasım tarafından Abbâsî hizmetindeki Türk birlikleri için “ordugâh şehri” olarak kurdurulmuştur.
Abbâsîler döneminde Halîfe Mansur (136-158/754-775) Devri Türklerin İslâm dünyasına esaslı bir şekilde nüfuz etmelerinin başlangıcı olarak kabul edilir. Türkleri büyük devlet hizmetlerinde kullanan ilk Halîfe, Mansur'dur.
Doğrulanmış Cevap. Samarra şehri Abbasiler ve Türkler açısında oldukça önemli bir kenttir. Abbasiler , Türkleri büyük bir koruyucu olarak görmüşlerdir. Türkler islamiyete girdiğinde Türklerin savaşçı özelliklerini ve benliklerini kaybetmemeleri için Türkler için Samarra şehri kurulmuştur.
Tanım. Abbasiler, evvela 750'de halifeliği üstlendikten sonra İslami imparatorluğun ekserisine (bazı batı bölgeleri hariç) hükmeden bir Arap hanedanıydı, daha sonra imparatorlukları parçalandı, mamafih 1258'ye kadar halife olarak manevi üstünlüğü korudular.
Bu şehri, Halife Mutasım'a ve ücretli Türk ordusuna yeni bir yerleşim merkezi sağlamak gayesiyle ünlü Abbasi kumandanı Türk asıllı Aşnas 836 (H.222) senesinde kurdu.
Sizin için araştırdık. 750 yılında kurulan Abbasi Devletinin ilk başkenti Şam'dır. 819 yılında ise başkent Bağdat'a taşındı.
Abbasi Devleti'nin halifesi Mu'tasım'ın döneminde aynı zamanda sadece Türklerin yaşaması amacıyla yapılmış Samarra adlı bir şehir vardır. Türk asıllı Abbasi komutanı Eşnas tarafından 830'lu yıllarda kurulmuştur. Ayrıca Samarra şehri kuruluşundan itibaren 56 yıl boyunca Abbasi Devleti'ne başkentlik yapmıştır.
Samarra: Emevi Devleti'nin yıkılmasından sonra kurulan, Abbasi Devleti'nin halifelerinden (hükümdar) Mutasım zamanında, Türklerin araplarla karışıp savaşçı özelliklerini kaybetmemelerini sağlamak amacıyla Türklerin yerleşmesi için inşa edilen, bugün Irak sınırlarında bulunan şehirdir. 56 sene Abbasi Devleti'ne ...
İslam dönemi
Emeviler döneminde ise önemli bir askerî üs haline getirildi. İkinci Abbasi halifesi Mansur, 759 yılında Bağdat'ın ticari ve stratejik önemini fark etti ve şehri Abbasi devletinin başkenti yaptı.
750 ile 1258 yılları arasında toplam da 37 Abbasi halifesi görev yapmıştır.
Yüzey, Samarra I üslubunda eğri kesim (mail kesim) tekniğinde işlenmiştir. Bu üslup, genelde bir volütle son bulan, dalgalı, sürekli tekrarlanan çizgilerle gerçekleştirilen bitkisel motiflere, çoğu kez tam ve yarım palmet motiflerinin tekrarına dayanır.
Abbasilerin en meşhur hükümdarı olan halife Harun Reşid, bin 210 yıl önce bugün vefat etti. İslam dünyası dışında en fazla tanınan halifesi Harun Reşid Bizanslılara karşı zaferler kazanıp İslam'ın daha geniş topraklara yayılmasını sağladı.
Hz. Ali (656-661): İslam Devleti'nde dört büyük halife adıyla anılan halifelerin sonuncusudur. Hz. Ali İslam dini peygamberi olan Hz.
Halife Mütevekkil, devlet yönetimindeki Türk sultasını yıkmak amacıyla ilk iş olarak kendisinden sonra devlet yönetimindeki en etkin kişi olan Türk komu- tanların lideri, ordu komutanı İnak et-Türkî'yi diğer Türk komutanlara öldürtmüştür.
Sâmerrâ (Arapça: سامرّاء), Abbâsîler devrinde memlûklerin iskânı amacıyla kurulan şehir.
Bağdat Abbâsî halifelerinin ikincisi ve kurumsal anlamda devletin gerçek kurucusu kabul edilen Ebû Ca'fer el-Mansûr (136-158/754-775) tarafından Dicle nehrinin batı kıyısında 145-149 (762-766) yılları arasında kurulmuştur.
Avasım, Abbasiler Devleti zamanında özellikle Bizans Devleti sınırında kurulan şehirlerdir. Bu şehirlere Sultan Bekov Han ve genelde savaşçı özellikleri dikkate alınarak Türkler yerleştirilmiştir. Avasım şehrinin günümüzde Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş çevresinde kurulduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri