Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Sarı soğanın en büyük avantajı ucuz ve her mevsim bulunabiliyor olmasıdır. Ayrıca sarı soğanlar hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Salatalarda, soslarda ve çorbalarda sarı soğanla harikalar yaratabilirsiniz. Kırmızı soğanın en önemli avantajı, sert ve lezzetli olmasıdır.
Mor Soğan Suyu Nasıl Kullanılır? Öncelikle bir orta boy mor soğanı 4'e bölmek suretiyle hazır hale getirin. Daha sonra önceden kaynatılmış olan 2 klorsuz su bardağı içerisine soğanları atın. Daha sonra ocakta 5 dakika boyunca bekledikten sonra gün içerisinde rahatlıkla tüketilebilir.
Adı genelde mor soğan olarak bilinen kırmızı soğanı yemeklerde pişirip tüketmek yerine çiğ tüketmeniz daha doğru olur. Çünkü kırmızı soğan pişirdikten sonra lezzetini kaybediyor. Daha çok salatalar da çiğ olarak tüketmeniz gereken bu soğan çeşidini ayrıca Balsamik sirkeyle birazcık fırınlayıp da tüketebilirsiniz.
Kalp çarpıntılarını gideren mor soğan şeker hastalığına karşı da bolca tüketilmesi gereken besinlerden. Kesik ve yanıklarınıza doğal bir çözüm olabilecek besinlerden biri de mor soğandır. Mor soğan, yaraların mikrop kapıp iltihap oluşmasını önler. Safra kesesi salgısını arttırarak taş oluşumlarının da önüne geçer.
İlgili 30 soru bulundu
Mor soğan ise daha acı ve ekşi bir soğan çeşidi olduğu için kebaplarda yahut salatalarda daha çok tercih edilmektedir.
Hatta mor soğanların daha acı, beyaz soğanların daha tatlı olduğu düşünülür. Ancak bu doğru değildir. Soğanların göz yakıp yakmaması içerdikleri sülfür miktarına bağlıdır. Yani aslında gözümüzü yakan soğanın acısı içindeki sülfürdür.
Kırmızı ve beyaz soğan arasındaki fark. Yemeklerinin yanında tüketilen mor soğanın faydası saymakla bitmiyor. Ancak bu sebzenin öyle bir faydası var var ki hayretler içinde bırakıyor… Mor Soğan suyu kalbi güçlendirmektedir, taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını önler.
Soğan olarak beyaz ve sarı soğanı tercih ediyoruz, tek tip soğan da kullanabilirsiniz ya da elinizdeki soğanları karıştırabilirsiniz. Biraz kırmızı soğan ekleyebilirsiniz ama bu çorba çok kırmızı soğanlık değil.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Hazırladığınız mor soğan salatasını et yemeklerinin, lahmacunların ve kebapların yanında servis edebilirsiniz.
Soğan nasıl tüketilir? Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan ise salata veya yemeklerin üstünde çiğ olarak kullanılır.
Vücuttaki kesikler ve yanık yaralarının üzerine mor soğan suyu sürmek, mikropları öldürmesi açısından önemli ve etkilidir. Şeker hastalığına karşı mor soğan yemek oldukça önemli ve etkilidir. Mor soğan safra kesesi salgısını arttıran özelliğe sahiptir ki bu da safra kesesinde taş oluşumunu büyük oranda önler.
Kırmızı soğan
Sarı sğana göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların koyu mor rengine ve diğer özelliklerini kazanmasında; alanın toprak, iklim ve coğrafi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların hepsi mor renktedir.
Beyaz soğan
Sulu, ince katmanlı, acı ve şeker oranı düşüktür. Aslında mutfağımıza geç giriş yapmış ve Türk yemeklerindeki uzun süre pişme durumuna uygun olmayan bir yapısı var. Daha çok sotelerde, tava yemeklerinde kullanılmalı.
Kırmızı soğan
Soğan salatasına en çok yakışan soğan o. Karamelize soğan yapma niyetindeyseniz de kırmızı soğanlar şahane seçeneklerden. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balsamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde daha çok lezzeti ortaya çıkıyor.
KIRMIZI SOĞANIN FAYDALARI
Kan basıncını düzenler, kan temizleyicidir ve kan pıhtılaşmasını önler. Kalp sağlığına faydaları kanıtlanmıştır. Zengin bir kuersetin kaynağıdır ve enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği vardır. Zengin selenyum içeriğine sahiptir.
Soğanlarımızı soyalım ve yıkayalım (ben kırmızı soğan kulandım normal soğanda olur), her soğanı 4e bölelim ve teflon tavaya alın. Sıvı yağı ekleyin. Kapağını kapatın ve orta ateşte kızartmaya başlayın. Pişmeye başladıkça yaprakları ayrılmaya başlayacak ara sıra karıştırın.
BUZLU SUYA SİRKE KATIN
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz.
Yetiştirme şartlarına göre değişse de kırmızı soğan genel olarak daha acı olmaktadır. Acılığı veren madde kapsaisin bir antioksidandır.Bilimsel çalışmalarda kırmızı soğanın beyaz soğana göre 5 – 10 kat daha fazla antioksidan içerdiği ileri sürülmektedir. Bu yüzden kırmızı soğan sağlık açısından daha faydalıdır.
Sarı Soğan
Her markette ve pazarda bulunan, her yemeğe, salataya, mezeye düşünmeden kullandığımız soğan.
Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor.
balık soğanı. balıkla iyi gider. bitki değil de resmen ilaç.
Böbrek taşını olumlu yönde etkileyen mor soğan suyu böbrek ağrısının azalması, kum ve taş gibi oluşumların giderilmesi gibi etkilere sahiptir. Böbreğinde kum ya da taş olan kişiler düzenli olarak bu kürü kullanırsa eğer, ağrıların hafiflemesi ve daha sağlıklı böbreklere sahip olmayı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri