Evet, bebekler doğdukları andan itibaren rüya görmeye başlarlar. Hatta özellikle ilk haftalarında zamanlarının büyük çoğunluğu uykuda geçtiği için rüya deneyimini de yoğun şekilde yaşarlar. Rüya, hafif uykuda görülür. Uyku derinleştiğinde rüyalar da azalır.
Kötü Rüyalar Görme
Kabuslar, bebeklerin uykusunda ağlamasının sıklıkla karşılaşılan bir nedenidir. Korkan ve kendini güvende hissetmeyen minik yavrunuz ağlamaya başlar. Ancak uykunun en derin noktasındaysa kendini uyandıramaz ve uykusu devam ederken ağlamaya başlar.
Bebekler kabus görür mü? Henüz korkunun anlamını bilmedikleri için bebekler kabus görmüyorlar. Bebekler dışarıdaki hayatı anlama ve etraflarındaki olaylardan etkilenebilme aşamasına 2 yaş itibarıyla geçmeye başlıyorlar.
Bebeklerin Rüya Görmesi
Bunun nedeni ise rüya görülen REM aşamasının anne karnındaki bebeklerde çok uzun olmasıdır. Anne karnından başlayarak yenidoğan döneminde de bu durum devam eder. Uzun REM aşaması sırasında rüya gören bebeklerde istemsiz el-kol hareketleri veya yüz mimikleri oluşabilir.
Beş ya da altı yaşlarında öldürme, yaralanma, uçma, arabada olma ve hayaletlerin olduğu rüyalar vardır. Çocuk zihni özellikle 7 yaşına kadar gerçek olan ile hayal edilen arasındaki farkı bilemediği için rüyalarında gördüklerini gerçek zannederler. Bu nedenle korkuları daha artar ve uyumayı reddedebilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
2 yaşından önce ifade edici dil becerisi henüz yeterince gelişmediğinden bebeğiniz gördüğü rüyanı anlatamaz ama rüya gördüğünü hareketleri ile hissettirebilir. 3-4 yaşına kadar ise gördüğü rüyanın gerçek olmadığını algılayamaz ve uyandığı esnada bazen aşırı reaksiyonları gösterebilir.
Çocuklar uyku evresindeyken iç çekerek akciğerlerindeki hava yollarının açılmasına ve daha fazla oksijenin emilimine yardımcı olur. Yenidoğan bir bebeğin ciğerleri hala gelişim çağındadır ve daha küçük olan hava yollarının verimli bir şekilde çalışabilmesi için bazı zamanlarda destek alması olağandır.
Bazen bebelerimizin, özellikle de yeni doğmuş bebeklerin uykularında bile güldüklerini gözlemlemişinizdir. Bu dönemde bebekler gülse bile bunun, uykusunda irkildiğinde aniden ayak ve kollarını oynatması gibi fiziksel reflekslerinden kaynaklandığını bilin. Çünkü bu dönemde henüz duyguları tam olarak gelişmemiştir.
İrkilme, korkma ve bebeklerde uykuda titreme durumları reflekslerden kaynaklanmaktadır. Bebekler doğduklarında moro refleksleri vardır. Bunun için bu refleksin ne olduğunu bilmekte fayda olacaktır.
0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder. Çevredeki cisimleri merkezdekilerden daha iyi görür.
Yeni Doğanda Göz Gelişimi
Yeni doğana yakın mesafeden bakıldığı anda karaltıyı görür. Anne kucağında iken annesinin yüzünü görebilir. 1.aydan itibaren göz teması kurmaya ve gülümsemeye başlar.
Bebeklerde de görülebiliyor
Uyku terörü genellikle 3 yaş sonrası görülür. Ancak nadir de olsa daha erken dönemde görülen vakalar da vardır. Bebek ya da çocuk o sırada çığlık atabilir, korkmuş bir ifade ile etrafa bakabilir.
Bu dönemlerde mışıl mışıl uyuyan bebeğiniz, tahmin etmeyeceğiniz bir saatte aniden ağlayarak uyanabilir. Bu durumun sebebi genellikle bebeğinizin artık daha hareketli olması, dönmeye başlaması, elini kolunu çok daha fazla hareket ettirmesi ve bunlara bağlı olarak kendini uyandırmasıdır.
REM uykusu, yani aktif uyku yaşamın ilk aylarında çok önemlidir. Hızlı göz hareketi uykusu olarak bilinir. Bebek yaklaşık 3. ayına kadar uykuda önce REM aşamasına girer.
Bebeklerin uykuya geçmeden önce ağlamaları yaygın bir durumdur. Yorulduklarında huysuz olabilirler. Daha fazla uykuya ihtiyaç duyduklarında bunu ağlayarak belli edebilirler. Bebeğinizin uyku ihtiyacını her durumda olduğu gibi onu takip ederek belirleyebilirsiniz.
Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Dışarıdan ek besin almayıp anne sütü ile beslenen ve henüz tam gelişmeyen ter bezlerinde saklanan bu koku, bebeklerde sıcakta kalsa dahi bezler yeterince gelişmediği için hiç kötü koku çıkarmaz.
Gülmek bu mekanizmalarla doğmuş olup sağladığı işlevlerle günümüze taşınmıştır. Bu refleksi gıdıklanma olarak vermemizin temelinde de benzer bir durum söz konusudur. Gıdıklanma ile gelen gülme de korkunun sonucudur.
Özellikle yaz aylarında eğer oda sıcaklığı yüksekse çok daha az sıcaklığa gereksinim duyarlar. Eğer bebeğinizin boyun kısmı terliyorsa oda çok sıcak demektir. Lütfen bir uyku örtüsü üzerine koymayınız. Vücut sıcaklığının düzenlenmesi için bebeklerin başları kapatılmamalıdır.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Yenidoğan Bebekler Uykuda Neden İnler? Bebeğiniz uykusunda bazen inleme benzeri sesler çıkarabilir. Yenidoğanların sindirim ve solunum sistemleri tam anlamıyla gelişmiş olmadığı için yutkunurken ya da nefes alırken zorlanırlar. İnleme bu nedenle ortaya çıkabilir.
REM Uykusu: REM uykusuyla sonlanan bu döngü gece boyunca 5 veya 6 kez tekrarlanır. Böylece gece uykusu boyunca yarım saat, bir buçuk saat aralıklarla 5-6 kez REM uykusuna geçiş yaparız. Bu evrede rüyalar görürüz. Uykunun son evresi olduğu için sabah uyanma saatine yakın REM evresinde gördüğümüz rüyaları hatırlarız.
ABD Ulusal Uyku Vakfı'nın araştırmalarına göre, ortalama bir insan her gece 4-6 adet rüya görüyor. 1 gece boyunca gördüğünüz rüyaların toplam uzunluğu 2 saate kadar uzayabiliyor. Tek bir rüyanın uzunluğu ise genelde birkaç dakika ilâ yarım saat arasında sürüyor.
Dr. Klein, gönüllülerin anlattığı rüyalardan roman yazılabilecek derecede maceraların yaşandığını da gözlemledi. Araştırmalarına yoğun bir şekilde devam eden Dr. Klein, en uzun rüyanın 90 saniyeyi geçmediği kanısına vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri