Meşhur Hisaronu Şambalicisi yorumu. Batı Anadolu'ya özgü bir tatlı olan Şambali, Yoğurt,İrmik,Yumurta ve Un ile yapılan,Şerbet'inde Şeker,Su ve Limon bulunan çok güzel bir tatlı'dır.. Bazı bölgeler'de Şambaba olarak'ta bilinir..
Ankara'da yapılan bir tepsi şambali. Başta İzmir olmak üzere Batı Anadolu'ya özgü bir tatlıdır. İzmir Şambalisi adıyla coğrafi işaret almıştır. Ramazan aylarında özellikle yapılmaktadır.
Meşhur Hisarönü Şambalicisi, Kemeraltı, İzmir. İzmir'in Kemeraltı Çarşısı'nın iyi lezzet peşinde koşanlar için tam anlamıyla bir cennet olduğunu daha önce belirtmediysek şimdi belirtelim. Zira Hisarönü'ndeki Kemeraltı Çarşısı bir taşla 3-5 fevkalade lezzet vurabileceğiniz yegane yerlerden.
İrmik, şeker, yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun tepside pişirilmesi ve piştikten sonra üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen, günümüzde İzmir'e özgü bir tatlı çeşidimiz.
Güzel yöremiz Hatay'ın künefe kadar olamasa da en meşhur tatlılarından biridir şam balı tatlısı. Suriye'nin başkenti Şam'dan Türk mutfağına gelen bir tatlı.
İlgili 32 soru bulundu
Ülkenin en bilinen tatlısı baklavadır. Suriye mutfağında baklava çok ince açılmış yufkadan yapılır. Arasına ise ceviz, fındık veya Antep fıstığı konur. Son olarak ise şerbeti ilave edilir.
Tatlıyı, kaymak ya da vanilyalı dondurma ilavesiyle servis edebilirsiniz.
İzmir'in Meşhur Tatlıları
İzmir'in meşhur tatlılarından akla gelen ilk şey lokmadır. Lokma tatlısını denemek isteyen birinin hem şerbetli şekilde hem de sade şekilde yeme imkânı vardır. İzmir'e gidenler yuvarlak şeklinde yapılan lokma tatlısını, İzmir'in birçok yerinde yeme imkânı bulabilirler.
İzmir deyince insanların aklına ilk gelen yiyecek Boyoz ve İzmir köfte olmaktadır. Tarihi eserler bakımından ele alındığında en meşhur yerin İzmir Agorası olduğu belirtilmektedir. İzmir doğal güzelliklerin yanında pek çok tarihi eserin hala ayakta olduğu şehirlerden biri olmaktadır.
Şambali, adı her ne kadar Ortadoğu çağrışımı yapsa da Balkan kökenli bir lezzet. Balkanların ünlü lezzeti revani ile Ortadoğu'nun ulu lezzeti Halep tatlısının savaş yıllarının zorlu koşullarına ayak uydurulması sonucu doğmuş. İzmir ve Manisa ile sınırlı kalmış.
Şambali ya da şambaba olarak da bilinen Şam tatlısı, Batı Anadolu'nun en sevilen, en popüler tatlılarının başında geliyor.
İstanbul'un meşhur tatlıcıları denildiğinde akla ilk gelen isimlerden bir tanesi de İnci Pastanesi'dir. İnci Pastanesi'nin en önemli ve en popüler tatlısı ise profiteroldür. İstanbul'da en lezzetli profiterolü arıyorsanız durağınız İnci Pastanesi olabilir.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Gaziantep'in meşhur baklavasının en belirgin özelliği yufkanın ince açılmasıdır. Diğer meşhur tatlılar da genellikle şerbetli tatlılardır. Şöbiyet, bülbülyuvası, zümrüt yeşili dolma, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebi helva, kuymak, kahke ve katmerdir.
Genel olarak İzmir mutfağı denildiğinde akla gelen lezzetler ise; boyoz, gevrek, kumru, İzmir bombası, söğüş, kokoreç, şambali tatlısı, İzmir köftesi, ızgara balık, meze, damla sakızlı kurabiye, kopanisti peyniri ve şevketi bostan gelmektedir.
Ödemiş pidesi, İzmir bombası, sokak şambalisi, İzmir lokması, Alaçatı muhallebisi… Listede neler yok ki? İzmir yemekleri listesine özellikle yörenin meşhur yemeği İzmir köftesi ile başlayıp harika lezzetler ile devam ediyoruz.
İzmir sokak lezzetleri açısından da geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi İzmir gevreği ve boyoz, atıştırmalıkların başında gelen kumru, kelle söğüş, çöp şiş ve yazın içinizi serinleten şerbet çeşitliliğine Kemeraltı çarşısı başta olmak üzere İzmir'in hemen her yerinde rastlayabilirsiniz.
Kırşehir Höşmerim Tatlısı; un, süt, yumurta, şeker ve tereyağı ile yapılan yöreye özgü meşhur bir tatlıdır. Kırşehir yöresinde geleneksel olarak yeni doğum yapmış lohusa annelere sunulan önemli bir tatlı olmakla birlikte günümüzde sıklıkla yapılmaktadır.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Höşmerim - Balıkesir
Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır. 1 kg. tuzsuz taze peynir tencereye konur. İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır. 2 yumurta sarısı çalkalanarak ilave edilir.
Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır. Yoğurt, irmik, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir.
Şam tatlısı fırından yumuşacık çıkmamalıdır, sert bir halde olursa iyi piştiğine işarettir. Fırına verilen tatlımız, tarifte verilen süreye kadar pişmektedir. Üzeri iyice kızarınca fırından alabilirsiniz. Tatlı ılık, şerbeti de ılık olmalıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şambali tatlısı kaç gün dayanır? Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri