1) Şampuan yerine sabun kullanmak daha sağlıklı Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yok. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph'ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor.
Şampuan gibi üç-dört kez uygulayıp yıkamak yerine sabunu bir kez saça sürüp köpürtmek yeterli. Aksi halde saçınızda sabun kalıntısı kalması söz konusu olabilir. Sabun bazı saç tiplerinde kurumaya yol açıyor. Bu yüzden yine sirkeyle durulamak saçın yumuşamasını sağlayabilir.
Sabunla temizlenmenin daha iyi olduğu bilgisinin genetik kodlar üzerinde büyük etkisi vardır. Ancak sabunun, şampuan kadar temiz temizleme özelliği yoktur.
Sabun, bazik madde ile yağ asitlerinin kimyasal tepkimesi sonucu oluşur. Doğal, el yapımı sabunlar milimi milimine hesaplandığı ve saf içeriklerle tasarlandığı için cilde ve saça iyi gelir. Şampuan ise yüzey aktif madde dediğimiz sürfaktanlarla yapılır. Kimyasal bir tepkime oluşmaz sabundaki gibi.
İlgili 28 soru bulundu
1) Şampuan yerine sabun kullanmak daha sağlıklı
Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yok. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph'ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor.
Zeytinyağlı sabun düzenli kullanıldığında saçlar daha kolay şekil alır. Düzenli kullanımında saçlar daha hızlı uzar. Bukleli saçların daha kolay şekil almasına yardımcı olur. Zeytinyağlı sabun saçın dökülmesini önlediği gibi, düzenli kullanım ile saç olmayan noktalarda dahil saç çıkmasını sağlar.
Şampuan yerine karbonat ve sirke
Bu nedenle karbonat ve elma sirkesi ile yıkayarak günlük şampuanlamaya bağımlı olmadan temiz saç elde edilebiliyor. 1 yemek kaşığı karbonat 1 bardak suda eritilerek saça yayılıyor ve nazikçe masaj yaparak temizlik gerçekleştiriliyor.
Saçınızı sadece suyla yıkayabilirsiniz. Fakat tozdan arındırmak için iyice taramanız da gerek.
Şampuansız saç temizlemede şampuan görevini karbonat, saç kremi görevini ise elma sirkesi üstleniyor. Marketlerde satılan karbonat değil; eczanelerde satılan İngiliz karbonatından 1 çorba kaşığı alıp 1 su bardağı ılık suya boşaltıyorsunuz.
Saçlarınızın Hacı Şakir ile Işıldamasına İzin Verin
Düzenli olarak kullanımda zayıf görünümlü saçların iyileştirilmesinde etki sağlamaktadır. Limon özleri sayesinde saçlar daha parlak, canlı, bakımlı ve ışıltılı görünecektir. Limon özünün bilinen faydalardan bir diğeri de saç derisini ferahlatmaya yardımcı olmaktadır.
Organik sabunlar, saçı derinlemesine temizlerken hiçbir kimyasal madde bulundurmaması sebebiyle saç sağlığını korur. Örneğin, bıttım sabunu saçtaki kepek ve mantar hastalığına iyi gelir; gül & argan sabunu ise saça yumuşaklık kazandırır.
Zeytinyağlı Sabunla Saç Yıkamanın Faydaları
Zeytinyağı içeren şampuan ve saç bakım ürünleri oldukça popüler. Siz de bu popüler bilgiden faydalanmak istediğinizde doğal zeytinyağı sabunu ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Ilık su ile saçlarınızı güzelce ıslatın. Saçınızı çok sıcak su ile yıkamayın ve durulamayın; cilt için olduğu gibi saç ve saçlı deri için de çok sıcak su kurutucu etki yapar.
Saç derisini bakterilerden temizleyerek hava almasını sağlar, kepek ve kaşıntı gibi saç derisi problemlerini ortadan kaldırır. Saç derisini besleyerek saç dökülmesine engel olur. Saçların çoğalmasını sağlayarak gürleştirir.
Sabuna mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddeler katılır ve saçların temizlenmesi için kullanılırdı. Özellikle Kil saç bakımı için önemliydi. Çok eski dönemlerden beri kadın uzun saçlarıyla tanınır.
Saçlarınız yağlı veya kuru değilse, iki ila üç günde bir yıkayabilirsiniz. Ancak çok sık saç yıkarsanız, şampuanların içinde zararlı kimyasallar saçı kurutabilir.
Ama kesinlikle saçlar günde bir den fazla yıkanmamalı, hatta yıkama sıklığı gün aşıya çekilmeye çalışılmalıdır. Saçlarınızı her gün yıkayacaksanız her gün kullanılan çok yumuşak bir şampuanla birlikte; haftada bir kullanmak üzere derin temizleyici özelliği olan bir şampuan kullanmalısınız.
Eğer her gün yıkamak istiyorsanız, köpürmeyen ve sülfatsız şampuanları kullanmanız gerekir. Sağlıklı saçlar için, kış aylarında 2-3 günde bir, yaz aylarında ise 2 günde bir saçlarınızı yıkamanız yeterli olacaktır.
Soğuk su ya da ılık su saçınız için daha sağlıklı çünkü bu şekilde yıkamak saçlarınızı parlaklaştırır ve daha yumuşak olmasını sağlar. Tamamen soğuk su olmasa da ılık suda yıkamak, sıcağa oranla çok daha sağlıklı. Saçları her gün taramak, kan dolaşımını hızlandırır ve saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Yarım kalıp rendelenmiş doğal sabuna 3 poşet demlenmiş bitki çayı (yeşil çay, papatya çayı ya da ısırgan çayı olabilir) ekledikten sonra sabun eriyene kadar karıştırın. İçerisine bir kapsül E vitamini ve tercihe bağlı bir doğal yağdan yaklaşık 10 damla ilave edin. İşte bu kadar, ev yapımı şampuanınız hazır.
Saçı yumuşatır ve canlı bir görüntü verir. Saç kremini bu şekilde kullanmak en doğru yöntemdir. Kirli saça şampuandan önce saç kremi sürmek kirlerin yapışmasına ve saç kreminin görevini tam anlamıyla yerine getirememesine neden olur.
Bıttım sabunu saç dökülmesi problemini engelleyebilir. Bu özelliğinden faydalanmak için sabunun düzenli olarak kullanılması ve yanında başka kimyasal ürün kullanılmaması gerekir.
Duş jeli ile saç yıkanır mı dediğimizde ise kesinlikle burada olumlu bir görüş belirtmek zor. Duş jeli temizlenmek için kullanılsa da saçları yıkamak için kullanılırsa, saç kırıkları ve benzer problemler ortaya çıkabilir. Kısacası duş jeli şampuan kadar yumuşak ve kullanıma uygun değildir.
Sabunun saça konulmasından önce saçın yıkanması ve sabunun bol bol köpürtülmesi ile saça sürülmesi gerekir. Saça sürülen sabunun masaj yapılmasıyla beraber birkaç dakika boyunca saç köküne masaj yapıp uygulanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri