Trabzon (Samsun'dan Artvin'e kadar Doğu Karadeniz Bölgesi), Maraş, İzmit ve Bursa civarlarında kendiliğinden yetiştiği bildirilen bir tür çay fidanından da icap ettiği kadarı aynı çiftlik ve tarlalara dikilecektir.
Samsun yöresindeki Karaorman'dan doğan Terme Çayı Salıpazarı ilçesi ile aradaki güzergahtakı derelerden beslenir, güneydoğu-kuzeybatı yönünde akar. Bu çay aynı zamanda Terme ilçesini de ikiye bölerek Karadeniz'e dökülür. Terme Çayı ile Karadenizin birleştiği yerde Terme Limanı yerleşir.
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Ülkemizin yaş çay üretiminin üçte ikisine yakını Rize'de yapılır. İlin sahip olduğu iklim, çay bitkisinde üç sürgün hasadının yapılmasına elverişlidir.
Çayın yetişmesini etkileyen faktörlerden biri iklim şartlarıdır. Çay, nemli ve bol yağış alan bölgeleri sever. Yıllık 1000 ila 1200 mm oranında yağış alabilen arazilerde yetişir. Bu nedenle Karadeniz ikliminde kolayca yetişir.
İlgili 40 soru bulundu
Ayrıca Karadeniz Bölgesi'nin en çok çay, fındık ve mısır yetiştirilen bölümüdür.
ASSAM: Hindistan'ın kuzeydoğusundaki alüvyal Brahmapoutre Vadisi'nde bulunan Assam, yüzde 50 ile ülkenin bir numaralı çay üretim bölgesidir. Dünyada ise yüzde 13'lük bir üretim hacmine sahiptir. Assam'ı dünyanın en verimli çay üretimi bölgesi yapan zengin toprağı ve muson yağmurlarıdır.
Törende kısa bir konuşma yapan Eyyüp Ergan, Trabzon'da 170 bin dekar çay bahçesi bulunduğunu, ancak bu rakamın her geçen yıl arttığını hatırlatarak; “Bizim en büyük çabamız çay ve fındıkta birim alanındaki verim ile kalitesinin arttırılmasıdır.
18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası'nda çay bahçeleri oluştururlar. Üretilen bu çayları Avrupa'ya hızlı olarak taşımak için de, süratli yelkenliler yaparlar. Türkiye'nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya'dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung, çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesi en kaliteli çayların yetiştirildiği bölgedir. Yerli çay markaları özellikle Çaykur bu bölgedeki çay hasatının çok büyük bölümünü alır. Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır.
Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır. Rize´de ziraat fen memurluğu yapan İbrahim´i Batum´a göndererek bir miktar çay fidanı ve tohumu ile mandalina çeşitleri getirerek fidanlığa diker.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Giresun 32 tonluk üretimle ülke çay üretiminin yüzde 2'sini karşılıyor. Fındığa alternatif ürün olarak düşünülen çayda hedef ülke üretiminin yüzde 10'unu gerçekleştirmek.
Çay üretimi denildiğinde ilk akla gelen Rize olsa da Giresun'da da çay üretimi her geçen yıl artıyor. 2002 yılında 7 bin ton olan çay üretiminin bugün 30 bin tonun üzerinde olduğunu açıklayan Tirebolu 42 Çay Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Şahin, Giresun'da 10 çay fabrikasının bulunduğunu söyledi.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Çay içen ilk Türk; 12. yy'da yaşamış olan Hoca Ahmet. Yesevi'dir. İçtiği sıcak çayın ardından söylediği. “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” sözü
Rize çayı, Türk çayının yapımında kullanılan siyah çaydır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki Rize ilinde üretimi yapılmaktadır. Ilıman iklimin görüldüğü Rize, verimli toprakları ve bol yağışlı iklimiyle çay üretimi için ideal bir şehirdir.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) 233 Sayılı KHK. hükümlerine tabi, sermayesinin tamamı devlete ait, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) olup, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşudur.
En önemli çay üreten ülkeler Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye'dir ve bu ülkeler toplam dünya çay üretiminin dörtte üçünü karşılar.
Kaçak çay orjinal olarak Sri Lanka'nın yüksek dağlarından üretilen iri yapraklı bir çay türüdür.
Ülkemizde Rize ve Trabzon'dan sonra çay üretiminde önemli bir yere sahip olan Artvin'de, ortalama 100 bin tonluk çay üretimi gerçekleştirilir.
Kilogram başına 1,2 milyon dolara satılmasıyla Da-Hong Pao Çayı dünyanın en pahalı çayıdır. Bu çay çeşidi, Çin hükümeti tarafından ulusal bir hazine ilan edilmiştir ve kökeni Ming Hanedanlığına kadar uzanmaktadır. Hasat sırasında kullanılan süreç Çin Hükümeti tarafından bir sır olarak saklanmaktadır.
İlk olarak Seylan Çayı yaprakları Türk çay yapraklarına göre daha iri bir yapıdadır. Bu irilik sayesinde de seylan çayı daha hızlı ve yoğun bir deme sahip olur. Seylan Çayı ve Türk çayı arasındaki bir diğer fark ise, Türk çaylarına göre seylan çayının daha yavaş yetişmesidir.
Türkiye başta olmak üzere çay yapımı ve tüketimi, birçok kültürde önemli bir yer tutuyor. Sütlü çay yapımı ise Avrupa'da 17. yüzyılda yaygınlaşmıştır. Çaya süt katmak, zaman içinde özellikle İngilizler tarafından benimseniyor ve İngiliz sömürgeliğinden ayrılan Hindistan, Singapur gibi ülkelerde de tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri