Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor.
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek. Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Çok uzun süre dışarıda bırakırsanız, artık gıdalarınızda bakteri üreyebilir. Bu nedenle, sıcak artıklarınızı hemen buzdolabına koyarak bu riski azaltmak isteyebilirsiniz. ABD Tarım Bakanlığı (USDA), az miktarda sıcak yiyeceğin hemen ve güvenli bir şekilde buzdolabına koyulabileceğini tavsiye etmektedir.
Streçleme işlemi düşük sıcaklıklarda (100C) yapılmalıdır. Sıcak ürünün ağzı tam kapatılmamalıdır.
* Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun. Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor. Fakat, pişen yemeği uzun süre dışarıda bekletmek de bakteri oluşumuna neden olabileceği için, yemeğin çok soğumasını da beklememelisiniz. 2 saatten fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmalısınız.
Izgara ya da kızartma yaptığınız et, köfte ya da sebze yemeklerini oda sıcaklığında tamamen soğuduktan sonra buzdolabında cam ya da plastik ve kapağı kapalı saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Isıtmak içinse az miktarda sudan destek alarak ocakta ısıtma yöntemini uygulayabilir ya da fırınınızdan destek alabilirsiniz.
Sütlaç dışarıda bırakılmamalı mutlaka buzdolabına koyulmalıdır.
10. Adım / Servis. Servis sırasında sıcak yemeklerin 65°C üzerinde ve soğuk yemeklerin 8°C altında olmasına dikkat edilir. Servis sonunda hiçbir gıda mutfağa geri dönmez, kalan ürünler imha edilir.
Örneğin Thermos Çelik Yemek Termosu, sıcak katı yiyecekleri veya sıcak çorbaların ısısını 24 saate kadar koruyabiliyor. Soğuk tüketmek istediğiniz meyve ve yiyecekleri ise 14 saate kadar serin tutabilirsiniz. Buz takviyesi ile birlikte soğuk tutma süresini uzatma gibi imkanları da var.
Saklama kabı, sıcak bir yemeği tadı değişmeden, sıcak bir şekilde tutmak için kullanılmasının yanı sıra daha sonra yenilmek üzere buzdolabına konulan yiyeceklerin de hava almayarak taze bir şekilde kalmasına olanak sağlar.
Buzdolabından çıkan yemekleri tekrar ısıttığımızda yeni pişmiş yemeğe kıyasla farklı tadının nedeni de bu mikroorganizmalardır. Buzdolabında çapraz bulaşa neden olabilirler. Soğuma aşamasında birçok mikrobu üzerine çeken yemekleri buzdolabına kaldırdığımızda bu mikroplar buzdolabındaki diğer yiyeceklere bulaşabilir.
Pişmiş et ve balığın buzdolabındaki dayanma süresi 3 ila 4 gün arasındadır, ancak balık veya deniz ürünleri çorbası genel olarak buzdolabında 1 gün saklanmalıdır. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ise yaklaşık 2 gün saklanabilir. Ancak, ürünler pişirilmediğinde saklanma süreleri değişir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Pişmiş yaprak sarması içeriğinde pirinç, soğan ve baharatlar bulundurur. Bu sebeple açık ortamda kolayca bozulabilir. Buzdolabında pişmiş yaprak sarması 4-5 gün kadar tazeliğini korumaktadır. Buzluğu koyduğumuz yaprak sarmaları ise bozulmadan 3 ay bekletilebilir.
Ara sıcaklar, çorbadan sonra ana yemeğin yanında sunulan atıştırmalık olarak servis edilen pratik yemeklerdir. Özellikle kalabalık sofralarda yer verilen ara sıcaklar, sofrayı kısa sürede donatmanızı sağlar.
Pişirme-soğutma (cook-chill) sisteminde hedef, pişirilen ürünün, bozulabileceği sıcaklığın ve gıda zehirlenmelerine yol açan mikroorganizmaların gelişme sıcaklıklarının altındaki derecelere hızla soğutul- masıdır.
Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım. Üzerini streçle kapatalım. İkram yaparken süsleyelim. Deneyenlere afiyet olsun.
Sütlacın şekerini ilave ettikten sonra tadını dengelemek adına içerisine bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Böylelikle sütlaç tarifinin lezzeti daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Konserve Nohut Yemeği - YouTube. Nohut yemeğini kaynar halde konserve kavanozuna koyup çok uzun süre buzdolabında saklayabilirsiniz. En az 2 ay taze kalır.
-Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir. Suyu çok azaltılarak saklama kabına alınan, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekler, çıkarıldığında iyice çözülmesi beklenip, karıştırılmadan ısıtılmalı. Bunun en uygun yöntemi, donmuş yemeği, mikrodalga fırında çözdürmektir.
Kuru fasulye yemeğini pişirdikten sonra arta kalanları saklamak istiyorsanız buzdolabına kaldırabilirsiniz. Tencerenin kapağını hava almayacak şekilde kapatın. Kuru fasulyeyi buzdolabında, en fazla 3 gün saklayabilirsiniz. İçerisinde et veya pastırma varsa, bu süre en fazla 2 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri