Samsun'da deprem: Karadeniz'deki diğer illerden de hissedildi - 11.03.2024, Sputnik Türkiye. Samsun'da deprem meydana geldi. Gece saat 03.10'da meydana gelen depremin merkez üssünün Atakum ilçesi olduğu belirlendi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada Samsun Körfezi'nde saat 03.10'da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği açıklandı. Merkez üssü Samsun Körfezi-Atakum ilçesine 17,48 kilometre mesafede olan depremin, 18,27 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Samsun'un Ladik ilçesinde 26 Kasım 1943 yılında 7.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Tosya-Ladik depremi 26 Kasım 1943 yılında 7.6 büyüklüğünde Kuzey Anadolu Fay hattının etkisiyle meydana gelmiştir. Büyük yıkımlara ve kayıplara neden olmuştur.
İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir. Vezirköprü, Havza, Ladik, Kavak, Asarcık, Ayvacık ilçeleri birinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır.
Haritadan da görüldüğü gibi Samsun ili kent merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam,Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer almaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Büyük Samsun Depremleri ve Oluşan Hasarlar
Özellikle son yıllarda Türkiye genelinde de fay hatlarının hareketlerinden dolayı tekrar yaşanabileceği üzerine korkular oluşturmaktadır. Geçmiş tarihe bakıldığı zaman Ladik-Tosya arasında 26 Kasım 1943 yılında meydana gelen deprem büyük etkiler yaratmıştır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
deprem.gov.tr.
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür.
Ülkemizdeki en büyük depremleri üreten ve dünyanın en önemli faylarından biri kabul edilen Kuzey Anadolu Fayı Samsun il merkezine kuş uçuşu ortalama 55 km. mesafede şehrin güneyinde yer almaktadır. 26 Kasım 1943 yılında üretmiş olduğu Ladik merkezli 7.2 magnitüdlü deprem Samsun ili ve çevresine büyük zararlar vermiştir ...
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.10'da merkez üssü Karadeniz açıkları olan 4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Merkez üssü Samsun Körfezi-Atakum ilçesine 17,48 kilometre mesafede olan depremin, 18,27 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Zonguldak, Giresun ve Yozgat'ta hissedilmiştir. Kastamonu, Çankırı, Çorum, Amasya, Samsun, Tokat, Sinop ve Ordu'da deprem bilhassa ölümlere ve hasara neden olmuştur (Ulus, 28 Sonteşrin 1943, s. 1; Akşam, 28 Kasım 1943, s. 2; Akşam, 29 Teşrinisani 1943, s. 2; Tanin, 29 İkinciteşrin 1943, s. 1).
Karadeniz gece saat 03.10'da meydana gelen depremle sallandı. AFAD, merkez üssü Samsun'un Atakum ilçesi olan bir deprem olduğunu duyurdu. 18.27 km derinlikte meydana gelen depremin büyüklüğünün 4.0 olduğu belirtildi. Samsun'da deprem meydana geldi.
Samsun şehir merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam, Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer alıyor.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Bu küçük sarsıntılara "öncü depremler" denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir. Bu küçük depremler "artçı depremler" olarak isimlendirilir ve büyük depremin oluş anına göre bunların şiddetinde ve sayısında azalım görülür.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
Doç. Dr. Bahadır, "Litoloji, faya uzaklık, yer ivmesi, jeomorfolojik faktörler, sıvılaşma problemi gibi verileri kullanarak analizler yaptık. Analizler neticesinde özellikle Atakum ilçesinin sahil bandı dediğimiz kesimi, birinci ve ikinci derecede yüksek deprem riski içermektedir.
Bunlardan birincisi Kafkas bindirme kuşağı ve bu zondaki ters faylardır. Kafkas sıkışma kuşağı nedeniyle bu bölgede bindirme türünde derin depremler meydana gelebilme olasılığı bulunmaktadır. İkinci zon, Archangelsky sırtını sınırlayan normal fay zonlarıdır ve Samsun-Sinop açıklarında yer almaktadır.
Karadeniz'in merkez ve doğu kısmı-basen içi fazla deprem üretmemekte ve basenin kenarları sismik bakımdan daha aktif olarak gözükmektedir. Bölgedeki önemli (Ms>6.0) depremler genel olarak Kırım'ın güneydoğusunda, Gürcistan karasında, Bulgaristan açıklarında, Bartın ve Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri