Samsun`un depremselliği ve şehir merkezinin İkinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurguladı. İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir.
Büyük Samsun Depremleri ve Oluşan Hasarlar
Özellikle son yıllarda Türkiye genelinde de fay hatlarının hareketlerinden dolayı tekrar yaşanabileceği üzerine korkular oluşturmaktadır. Geçmiş tarihe bakıldığı zaman Ladik-Tosya arasında 26 Kasım 1943 yılında meydana gelen deprem büyük etkiler yaratmıştır.
Samsun açıklarında 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Ladik depreminin üzerinden yaklaşık 65 yılın üzerinde bir zaman geçmiştir, Kuzey Anadolu Fayı tekerrür eden bir fay, kronolojik olarak depremler kendini tekrar ediyor. Atakum ilçesi özelinde nüfusunuzun yüzde 80'i yüksek ve çok yüksek riskli alanlarda yaşıyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, Samsun'un Atakum ilçesinin özellikle sahil bandının birinci ve ikinci derecede yüksek deprem riski taşıdığını bildirdi.
İlgili 25 soru bulundu
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Samsun şehir merkezi ise İkinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Bu coğrafyada yaşıyorsak, depreme karşı her an hazırlıklı olmalı ve içinde yaşadığımız konutları depreme karşı dayanıklı imal etmeliyiz.
Samsun'da 4.0 Şiddetinde Deprem!
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.10'da merkez üssü Karadeniz açıkları olan 4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Merkez üssü Samsun Körfezi-Atakum ilçesine 17,48 kilometre mesafede olan depremin, 18,27 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Zonguldak, Giresun ve Yozgat'ta hissedilmiştir. Kastamonu, Çankırı, Çorum, Amasya, Samsun, Tokat, Sinop ve Ordu'da deprem bilhassa ölümlere ve hasara neden olmuştur (Ulus, 28 Sonteşrin 1943, s. 1; Akşam, 28 Kasım 1943, s. 2; Akşam, 29 Teşrinisani 1943, s. 2; Tanin, 29 İkinciteşrin 1943, s. 1).
Bu deprem serisi içerisinde yer alan 1943 Lâdik depremi başta Samsun İlinin Lâdik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri olmak üzere geniş alanda hissedilmiş ve çok sayıda can kaybı ve maddi hasara neden olmuştur.
Ülkemizdeki en büyük depremleri üreten ve dünyanın en önemli faylarından biri kabul edilen Kuzey Anadolu Fayı Samsun il merkezine kuş uçuşu ortalama 55 km. mesafede şehrin güneyinde yer almaktadır. 26.11.1943 yılında üretmiş olduğu Ladik merkezli 7.2 magnitüdlü deprem Samsun ili ve çevresine büyük zararlar vermiştir.
Bunlardan birincisi Kafkas bindirme kuşağı ve bu zondaki ters faylardır. Kafkas sıkışma kuşağı nedeniyle bu bölgede bindirme türünde derin depremler meydana gelebilme olasılığı bulunmaktadır. İkinci zon, Archangelsky sırtını sınırlayan normal fay zonlarıdır ve Samsun-Sinop açıklarında yer almaktadır.
Deprem riski yüksek iller arasında ilk sırada İzmir ve İstanbul yer alıyor.
Karadeniz gece saat 03.10'da meydana gelen depremle sallandı. AFAD, merkez üssü Samsun'un Atakum ilçesi olan bir deprem olduğunu duyurdu. 18.27 km derinlikte meydana gelen depremin büyüklüğünün 4.0 olduğu belirtildi. Samsun'da deprem meydana geldi.
Son deprem verilerine göre meydana gelen Tokat depremi Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine de yansıdı. Tokat'ın Niksar ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğünde deprem, Samsun'dan da hissedildi.
1995 Dinar Depremi, 1 Ekim 1995 tarihinde yerel saatle 17:57'de (UTC: 15:57) Türkiye'de Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü 6,1 Ms olarak ölçüldü. Şiddeti VIII'dir. 90 kişi öldü, 14.156 bina hasar gördü.
TSUNAMİ UZAK BİR İHTİMAL DEĞİL
Özellikle 1598 yılında Sinop ve Samsun kıyılarındaki tsunamide çok sayıda can kaybı yaşanmış. Bu veriler, Samsun ve özellikle yapılaşmanın en yoğun olduğu Atakum'un 20 kilometrelik sahili için tsunami riskinin uzak bir ihtimal olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
AFAD Duyurdu: Saat 03.10'da Samsun'da 4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi!
Yurdumuzun büyük bir kısmı deprem tehlikesi altındadır. Yurdumuzu deprem tehlikesine göre 4 bölgeye ayırabiliriz. Buna göre, 4 üncü derece deprem bölgesi tehlikenin en az olduğu bölge iken, 3 üncü derecede bu tehlike biraz daha fazladır.
Son 10 bin yılda herhangi bir şekilde hareketlenmiş olan faya aktif fay denir. Karadeniz fayı Bartın'da 1968 yılında 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretmiştir. Dolayısıyla aktif bir fay sistemidir.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
1. Pasifik Deprem Kuşağı: Bu kuşakta yeryüzündeki depremlerin yüzde 81'i gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri