Sahil şeridinde Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bunun için sahil şeridinde yazlar sıcak, kıslar ilik ve yağışlı geçer. İç kesimler buradaki dağların etkisinden dolayı kışlar soğuk, yağmur ve kar yağışlı, yazlar ise serin geçer.
Köppen iklim sınıflandırmasına göre "Cfa" türünde ılıman dönencealtı iklimi görülen ilin tipik Karadeniz ikliminin yaşandığı sahil şeridinde yaz ayları sıcak ve nemli, kışlar ise ılık-serin geçmekte; buna karşın Akdağ ve Canik Dağlarının etkisiyle karasal iklime sahip olan iç kesimlerde kışlar soğuk, yağmurlu ve kar ...
Samsun ili Karadeniz Bölgesi'nin en büyük metropol kentidir. Kentin nüfus yoğunluğu sebebiyle ticari yaşantısı canlıdır. Yatırım yapmaya; kentin yerleşimi ve üretim alanları diğer Karadeniz illerine göre daha müsaittir. Kent, stratejik önemi nedeniyle de bölgedeki diğer illere göre avantajlı durumdadır.
Köppen iklim sınıflandırmasına göre "Cfa" türünde ılıman dönencealtı iklimi görülen ilin tipik Karadeniz ikliminin yaşandığı sahil şeridinde yaz ayları sıcak ve nemli, kışlar ise ılık-serin geçmekte; buna karşın Akdağ ve Canik Dağlarının etkisiyle karasal iklime sahip olan iç kesimlerde kışlar soğuk, yağmurlu ve kar ...
Uçsuz bucaksız sahiller, gelişen plajlar Samsun, Orta Karadeniz'de yer almaktadır. Karadeniz sahilinin toplam uzunluğu 120 kilometredir. Alaçam'dan başlayan ve Terme Miliç'e kadar uzanan bu sahil, derinliği kimi yerlerde 200 metreye ulaşan kumsalı içermektedir. İnce kumlu güzel bir kumsaldır.
İlgili 28 soru bulundu
Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan tereyağı, balık doğal peynirler, yöresel bitkiler ve sebzeler Samsun yemeklerinde de ön plana çıkıyor. Samsun denilince Bafra Pidesi herkesin aklına gelen lezzetlerden olsa da Samsun'un en çok neyi meşhur dediğinizde Samsun'un yerli halkının vereceği cevap "Tirit" olacaktır.
Türkiye'nin 16. büyük şehri konumunu koruyan toplam 1251 mahallesi bulunan ve Karadeniz'in en büyük şehri olan Samsun'da erkek nüfusu bir önceki yıla göre 12 bin 562 kişi artarak 662 bin 86 olurken, kadın nüfusu ise 10 bin 164 kişi artarak 673 bin 630 oldu.
Her sene yerli ve yabancı on binlerce turiste ev sahipliği yapan Samsun'da aynı zamanda deniz, kum, güneş üçlüsünün keyfini çıkarabileceğiniz birçok plaj ve beach bulunmaktadır.
Akdeniz'in Karadeniz'den sıcak olması (Türkiye'nin Kuzey Yarım Küre'de yer almasının sonucu) (enlem) Güneyden esen rüzgârların sıcaklığı arttırması (Türkiye'nin Yengeç Dönencesinin kuzeyinde olmasının sonucudur.)
Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır.
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.
En fazla nüfusa sahip olan ilçesi İlkadım olup ardından Atakum ve Bafra gelmektedir.
Karadeniz Bölgesi şehirleri arasında yer alan Samsun insanlar tarafından yaşanabilecek güzel ilçelere sahiptir. Samsun'un yaşanacak en güzel ilçesi ise sahil şeridi, doğal güzellikleri ve geniş turizm olanaklarıyla Atakum ilçesidir.
Atakum'un en bilinen cazibe merkezi, şüphesiz ki 20 kilometrelik sahil şeridi. Uzun kumsalları, tertemiz denizi ve güneşin altında geçireceğiniz keyifli saatler, burayı tercih etmenizin bir başka sebebi. Sahilde yürüyüş yapabilir, deniz kenarındaki restoranlarda lezzetli yerel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
Sebze ürünlerinde olduğu gibi meyve üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun fındık (116 bin 795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye'de 2'nci sırada yer alıyor. 444 ton muşmula üretimi ile 3'üncü sırada yer alan Samsun, kivi üretiminde (9611 ton) 4'üncü, böğürtlen üretiminde (64 ton) 5'inci ve dut üretiminde (2124 ...
Samsun'un simgesi sayılan bronz Atatürk heykeli, Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel'e yaptırıldı. Heykel bir Alman vapuruyla 15 Teşrinisani 1931 günü Samsun'a getirildi.
8. Bayram sofralarının şahı; kocakarı gerdanı tatlısı…
Samsun'un en sevilen tatlılarından kocakarı gerdanı tatlısı, bilinen adıyla burma tatlısı. Kocakarı gerdanı tatlısı özellikle bayramlarda çok tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri